- Berichten
- 3.148
Lieverds,
We hadden geen kerst samen kunnen vieren met de schoonouders. boosters laat etc etc.
Gisteren was de dag dat we van elkaar vonden dat het weer mocht, en ik wilde het er direct goed van nemen.
Woensdag is papa dag, de vrouw heeft vakantie. Kinderen overdag lekker naar de schoonouders, en dan zorgen wij wel dat als ze terug komen, we lekker kunnen eten.
Ik heb even zitten denken hoe 3 gangen nou makkelijkst leest:
1: alles op volgorde van bereiding
2: volgorde van voor- hoofd- nagerecht?
Ik ben maar voor t 2e gegaan, laat gerust weten als je denkt dat andersom handiger leest.
Voorgerecht:
Heel hoog op mijn to-do lijstje, stond al de Vitello Tonnato.
Mijn stem met de fotowedstrijd ging naar hem uit, maar ondanks mijn stem heeft hij helaas niet gered..
@Sander72 die foto's van jou maakte de doorslag hoor, bedankt!
Naar de Makro geweest voor een kalfsmuisje van net geen kilo;
Dinsdag avond een rubje gemaakt van gerookte paprika poeder, paprika poeder en klein beetje cayennepeper-poeder.
Je verwacht het niet, maar deze rub op de kalfsmuis gerubt ziet er zo uit;
De BGE buiten op 100 graden, indirect.. het is echt ongekend hoe snel ik deze jongen onder de knie heb.
Mijn schatting met de schuifjes zit ik dus altijd dik op de plek waar ik wil:
Een soak en smoke bakje gevuld met kersenchips (recept zei iets anders, maar @Sander72 zei dat kers lekker was).
Niet te veel, geen chunk.. we gingen voor de licht-gerookte vitello tonnato.
Overigens niet ge'soakt' want ik geloof daar toch niet zo in.
Overigens is zo'n bakje voor je chips wel makkelijk.. erin als je wilt roken, eruit als je klaar bent en weg is de rook in je BBQ.
En zo ging die er op, tot 52 graden.
BIJNA vergeten een foto te maken van de grill..
De ikea fantast vond dat hij er was.. de thermapen daarin tegen:
Toen hij echter wel de 52 had geraakt op het dikste stuk, mocht hij eraf en mocht hij rusten en koud worden.
Inpakken, terug in de bak en in de koelkast tot de volgende dag.
De volgende middag begonnen met het tonijn sausje. Helaas niet de mooie stukken gevonden die BGE (en ik Sander zag gebruiken) adviseert. maar ach;
3 el Mayo, 1 el kappertjes, 160g tonijn uit water; staafmixer er kort in, want beetje structuur is wel lekker.
Afgedekt in de koelkast tot serveren.
Hierna eindelijk de kalfsmuis aangesneden en voor het eerst gezien hij prachtig roze hij was;
Ontzettend sappig, mooie geur, lekkere rub.
De plakjes machine onderuit de trappenkast gehaald.
We gingen voor lekkere rijke plakjes, we vieren tenslotte het wederzien met de schoonouders.
Zó ontzettend zacht, ge-wel-dig.
Toen was het moment daar om het bord op te maken.
Een beetje tonijn mayo, daarop wat gemengde sla gelegd, daarop 5 plakjes dubbel gevouwen kalfsmuis, paar dotjes tonijnmayo en nog wat extra kappertjes.
Lekker aan tafel..
Proeven.. oohhh wat lekker..
OHNEE! EEN FOTO!?
Dus sorry dat het niet een mooi overzichtelijk plaatje is, maar een half gegeten bord is niet zo smakelijk.
De foto was er niet slecht op al zeg ik het zelf;
Schitterend, geserveerd met een mooie rosé uit de Provence.
Hoofdgerecht
Maar met alleen een vitello tonnato red je het niet..
Als hoofd stond al heel lang op mijn lijstje om bavette rollade te maken.
Ik zie ze hier vaak voorbij komen, maar wat is het toch een mooi pronkstuk.
In de middag was ik dus ook al begonnen door de bavette te trimmen.
En ik wilde het simpel houden, gewoon pesto en een kruiden olie.
En hier echt compleet verzaakt om veel foto's te maken, van de andere kant was het ook niet zo spannend..
Plat geslagen met een vleeshamer (in plaats van vlinderen), pesto erop, oprollen en knopen.
Ik moet zeggen, knopen is iets wat je kan leren.
Heb ik nog niet gedaan
Als het even uit kwam binnen met het voorgerecht ging ik even kort naar de BGE buiten die op 220 indirect stond, om de kruidenolie van knoflook/rozemarijn in te smeren.
En toen hij de temperatuur had bereikt, was ik blij. wat een schitterend stukje vlees was het geworden.
Geserveerd met aardappelkroketjes en gebakken groenten (sugarsnaps, rode ui en broccoli, met een lichte strooi van parmazaan).
Lekker, geserveerd met een Italiaans rood wijntje.
Ik weet niet of ik ooit de moeite ga doen om hem 'a la carpaccio' ga beleggen want dit is echt fantastisch.
Leerpuntje wel: nóg beter die silverskin verwijderen. De gasten merkte niks, mar ik zag het krom getrokken flapje na de garing en wist genoeg
Zelf misschien toevallig net die stukken gehad, af en toe bij een hapje..
Nagerecht
Deze heeft de BBQ niet gezien..
Het is iets wat we met kerst voor ons zelf gemaakt hadden, toen zelf bedacht hebben en dat was nu weer zo'n succes dat ik hem ook eens wil delen. Ik noem hem maar Sandy's Snicker, om in de foute termen te blijven.
Veel van jullie zullen dit al kennen, ik ken het pas sinds kort:
Een blik gecondenseerde melk van friesche vlag 3 uur lang laten koken in water.
Tips:
- Verwijder etiket
- Zorg dat hij op zijn zij ligt, want anders wordt je gek van het getik in de pan 3 uur lang.
- Controleer af en toe of het héle blik nog wel onder water staat, anders water bijvullen en weer aan de kook brengen.
d
Als je hem daarna open maakt, doe dit dan voorzichtig. de inhoud is ontzettend heet, het blik net zo..
Maar als je eenmaal de lip er vanaf getrokken hebt en kijkt:
Heeeerlijke caramel, zo simpel als wat.
Even wat eruit halen en los kloppen in een schaaltje om klaar te maken voor serveren.
Pinda's grof gehakt, melkchocolade grof gehakt.
Ringetje gemaakt van deze 2 bovenstaande.
En vervolgens een rijke klodder caramel in het midden.
Hierover strooi je wat grove zoutvlokken, en wat door het pinda-choco mengsel.
En daarop een (mooi) bolletje vanille ijs;
Smullen, smullen, smullen, smullen, smullen. Smaakt echt naar Snicker.
Bedankt voor het lezen van dit véél te lange draadje.
We hadden geen kerst samen kunnen vieren met de schoonouders. boosters laat etc etc.
Gisteren was de dag dat we van elkaar vonden dat het weer mocht, en ik wilde het er direct goed van nemen.
Woensdag is papa dag, de vrouw heeft vakantie. Kinderen overdag lekker naar de schoonouders, en dan zorgen wij wel dat als ze terug komen, we lekker kunnen eten.
Ik heb even zitten denken hoe 3 gangen nou makkelijkst leest:
1: alles op volgorde van bereiding
2: volgorde van voor- hoofd- nagerecht?
Ik ben maar voor t 2e gegaan, laat gerust weten als je denkt dat andersom handiger leest.
Voorgerecht:
Heel hoog op mijn to-do lijstje, stond al de Vitello Tonnato.
Mijn stem met de fotowedstrijd ging naar hem uit, maar ondanks mijn stem heeft hij helaas niet gered..
@Sander72 die foto's van jou maakte de doorslag hoor, bedankt!
Naar de Makro geweest voor een kalfsmuisje van net geen kilo;
Dinsdag avond een rubje gemaakt van gerookte paprika poeder, paprika poeder en klein beetje cayennepeper-poeder.
Je verwacht het niet, maar deze rub op de kalfsmuis gerubt ziet er zo uit;
De BGE buiten op 100 graden, indirect.. het is echt ongekend hoe snel ik deze jongen onder de knie heb.
Mijn schatting met de schuifjes zit ik dus altijd dik op de plek waar ik wil:
Een soak en smoke bakje gevuld met kersenchips (recept zei iets anders, maar @Sander72 zei dat kers lekker was).
Niet te veel, geen chunk.. we gingen voor de licht-gerookte vitello tonnato.
Overigens niet ge'soakt' want ik geloof daar toch niet zo in.
Overigens is zo'n bakje voor je chips wel makkelijk.. erin als je wilt roken, eruit als je klaar bent en weg is de rook in je BBQ.
En zo ging die er op, tot 52 graden.
BIJNA vergeten een foto te maken van de grill..
De ikea fantast vond dat hij er was.. de thermapen daarin tegen:
Toen hij echter wel de 52 had geraakt op het dikste stuk, mocht hij eraf en mocht hij rusten en koud worden.
Inpakken, terug in de bak en in de koelkast tot de volgende dag.
De volgende middag begonnen met het tonijn sausje. Helaas niet de mooie stukken gevonden die BGE (en ik Sander zag gebruiken) adviseert. maar ach;
3 el Mayo, 1 el kappertjes, 160g tonijn uit water; staafmixer er kort in, want beetje structuur is wel lekker.
Afgedekt in de koelkast tot serveren.
Hierna eindelijk de kalfsmuis aangesneden en voor het eerst gezien hij prachtig roze hij was;
Ontzettend sappig, mooie geur, lekkere rub.
De plakjes machine onderuit de trappenkast gehaald.
We gingen voor lekkere rijke plakjes, we vieren tenslotte het wederzien met de schoonouders.
Zó ontzettend zacht, ge-wel-dig.
Toen was het moment daar om het bord op te maken.
Een beetje tonijn mayo, daarop wat gemengde sla gelegd, daarop 5 plakjes dubbel gevouwen kalfsmuis, paar dotjes tonijnmayo en nog wat extra kappertjes.
Lekker aan tafel..
Proeven.. oohhh wat lekker..
OHNEE! EEN FOTO!?
Dus sorry dat het niet een mooi overzichtelijk plaatje is, maar een half gegeten bord is niet zo smakelijk.
De foto was er niet slecht op al zeg ik het zelf;
Schitterend, geserveerd met een mooie rosé uit de Provence.
Hoofdgerecht
Maar met alleen een vitello tonnato red je het niet..
Als hoofd stond al heel lang op mijn lijstje om bavette rollade te maken.
Ik zie ze hier vaak voorbij komen, maar wat is het toch een mooi pronkstuk.
In de middag was ik dus ook al begonnen door de bavette te trimmen.
En ik wilde het simpel houden, gewoon pesto en een kruiden olie.
En hier echt compleet verzaakt om veel foto's te maken, van de andere kant was het ook niet zo spannend..
Plat geslagen met een vleeshamer (in plaats van vlinderen), pesto erop, oprollen en knopen.
Ik moet zeggen, knopen is iets wat je kan leren.
Heb ik nog niet gedaan

Als het even uit kwam binnen met het voorgerecht ging ik even kort naar de BGE buiten die op 220 indirect stond, om de kruidenolie van knoflook/rozemarijn in te smeren.
En toen hij de temperatuur had bereikt, was ik blij. wat een schitterend stukje vlees was het geworden.
Geserveerd met aardappelkroketjes en gebakken groenten (sugarsnaps, rode ui en broccoli, met een lichte strooi van parmazaan).
Lekker, geserveerd met een Italiaans rood wijntje.
Ik weet niet of ik ooit de moeite ga doen om hem 'a la carpaccio' ga beleggen want dit is echt fantastisch.
Leerpuntje wel: nóg beter die silverskin verwijderen. De gasten merkte niks, mar ik zag het krom getrokken flapje na de garing en wist genoeg

Zelf misschien toevallig net die stukken gehad, af en toe bij een hapje..
Nagerecht
Deze heeft de BBQ niet gezien..
Het is iets wat we met kerst voor ons zelf gemaakt hadden, toen zelf bedacht hebben en dat was nu weer zo'n succes dat ik hem ook eens wil delen. Ik noem hem maar Sandy's Snicker, om in de foute termen te blijven.
Veel van jullie zullen dit al kennen, ik ken het pas sinds kort:
Een blik gecondenseerde melk van friesche vlag 3 uur lang laten koken in water.
Tips:
- Verwijder etiket
- Zorg dat hij op zijn zij ligt, want anders wordt je gek van het getik in de pan 3 uur lang.
- Controleer af en toe of het héle blik nog wel onder water staat, anders water bijvullen en weer aan de kook brengen.
Als je hem daarna open maakt, doe dit dan voorzichtig. de inhoud is ontzettend heet, het blik net zo..
Maar als je eenmaal de lip er vanaf getrokken hebt en kijkt:
Heeeerlijke caramel, zo simpel als wat.
Even wat eruit halen en los kloppen in een schaaltje om klaar te maken voor serveren.
Pinda's grof gehakt, melkchocolade grof gehakt.
Ringetje gemaakt van deze 2 bovenstaande.
En vervolgens een rijke klodder caramel in het midden.
Hierover strooi je wat grove zoutvlokken, en wat door het pinda-choco mengsel.
En daarop een (mooi) bolletje vanille ijs;
Smullen, smullen, smullen, smullen, smullen. Smaakt echt naar Snicker.
Bedankt voor het lezen van dit véél te lange draadje.
Laatst bewerkt: