- Berichten
- 1.899
Lang heb ik zitten broeden op een leuk gerecht voor de fotowedstrijd Vive la France. Ik zag schitterende creaties voorbijkomen. Plotseling dacht ik, wat is er nou Franser dan Coq au Vin. Na wat speurwerk op het wereld wijde web vond ik een gerecht van BGE. Ik had nog een heerlijk kippetje in de koelkast liggen die er aan mocht geloven.
Die samen met wat wortelen, een rode ui, bleekselderij, krieltjes, een flesje Pinot Noir, een scheut Cognac, champignons, spekjes en knoflook. Wat tijm en laurier voor de smaak. Zoals jullie kunnen zien heb ik het meeste snijwerk al gedaan.
De BBQ naar de 230 graden gebracht om de DO lekker op te warmen. Ja ik weet dat ik in een Low and Slow draadje zit, maar het merendeel van de tijd gebeurd het stoven op 150 graden. Mocht ik toch verkeerd zitten is er vast wel iemand die het draadje voor me kan verplaatsen
Nadat de kip in stukken was verdeeld en door de PEZO en een badje bloem was gehaald lekker aanbakken in de DO. Wat een geuren komen er dan weer vanaf. Je hoort de mensen op straat tegen elkaar zeggen: "Hé ruik je dat, BBQ!" Van het karkas van de kip maak ik gelijk de bouillon.
Hierna mag de kip eruit en kan het uitje en de knoflook gefruit worden. En daarna mogen de spekjes en de groentjes erin.
Na een minuut of 5 afblussen met de Cognac en de wijn. Dit even aan de kook brengen en dan nog 500 ml kippenbouillon erbij.
De geur van die Cognac en de wijn..... werkelijk waar het water liep me in de mond. Nadat het weer kookt mogen de stukken kip en de tijm en laurierblaadjes er bij.
Nu mag de DO van het vuur en plaats je de hitteschilden en het RVS rooster. Hierdoor zakt de temperatuur behoorlijk en regel je de BBQ af op 150 C. Nu plaats je de DO met de deksel erop terug en laat je het eten 45 minuten met rust. Na 45 minuten mogen de krieltjes erbij (mits je rauwe krieltjes hebt) en laat deze ongeveer 15 minuten mee stoven. Hierna mag de deksel van de DO zodat het vocht wat kan indikken. Dit was voor mij het moment dat ik de voorgekookte (sorry) krieltjes in de pan erbij deed. Nu de pan nog een half uur, onder af en toe doorroeren, laten staan met de deksel van de BBQ dicht.
Hierna is het klaar.
Wat hebben we heerlijk gegeten. De wijn heeft een heerlijke smaak achtergelaten in de kip en de groenten. Volgende keer weer!
En een foto van het bordje.
Bedankt voor het lezen!
Die samen met wat wortelen, een rode ui, bleekselderij, krieltjes, een flesje Pinot Noir, een scheut Cognac, champignons, spekjes en knoflook. Wat tijm en laurier voor de smaak. Zoals jullie kunnen zien heb ik het meeste snijwerk al gedaan.
De BBQ naar de 230 graden gebracht om de DO lekker op te warmen. Ja ik weet dat ik in een Low and Slow draadje zit, maar het merendeel van de tijd gebeurd het stoven op 150 graden. Mocht ik toch verkeerd zitten is er vast wel iemand die het draadje voor me kan verplaatsen

Nadat de kip in stukken was verdeeld en door de PEZO en een badje bloem was gehaald lekker aanbakken in de DO. Wat een geuren komen er dan weer vanaf. Je hoort de mensen op straat tegen elkaar zeggen: "Hé ruik je dat, BBQ!" Van het karkas van de kip maak ik gelijk de bouillon.
Hierna mag de kip eruit en kan het uitje en de knoflook gefruit worden. En daarna mogen de spekjes en de groentjes erin.
Na een minuut of 5 afblussen met de Cognac en de wijn. Dit even aan de kook brengen en dan nog 500 ml kippenbouillon erbij.
De geur van die Cognac en de wijn..... werkelijk waar het water liep me in de mond. Nadat het weer kookt mogen de stukken kip en de tijm en laurierblaadjes er bij.
Nu mag de DO van het vuur en plaats je de hitteschilden en het RVS rooster. Hierdoor zakt de temperatuur behoorlijk en regel je de BBQ af op 150 C. Nu plaats je de DO met de deksel erop terug en laat je het eten 45 minuten met rust. Na 45 minuten mogen de krieltjes erbij (mits je rauwe krieltjes hebt) en laat deze ongeveer 15 minuten mee stoven. Hierna mag de deksel van de DO zodat het vocht wat kan indikken. Dit was voor mij het moment dat ik de voorgekookte (sorry) krieltjes in de pan erbij deed. Nu de pan nog een half uur, onder af en toe doorroeren, laten staan met de deksel van de BBQ dicht.
Hierna is het klaar.
Wat hebben we heerlijk gegeten. De wijn heeft een heerlijke smaak achtergelaten in de kip en de groenten. Volgende keer weer!
En een foto van het bordje.
Bedankt voor het lezen!