- Berichten
- 505
Het begon allemaal met ons eigen varken. Een kennis van me woont buitenaf en koopt elk jaar een aantal varkens die hij uiteindelijk per half varken verkoopt. Heel tof want je kunt ze dus van biggetje zien opgroeien en af en toe eens langs gaan om te voeren. Na de slacht kun je ook nog eens aangeven hoe je het vlees verdeeld wil hebben, waarbij ik gekozen heb voor zo veel mogelijk grote stukken, zodat ik er zelf wat van kan maken.
Naast wat filetlapjes had ik dus een stukje filet van 8 ons dat ik tot canadian bacon wilde omtoveren. Gelukkig was er het recept van Frits (http://www.bbqgenootschap.nl/forum/index.php?topic=2085.0) om me te helpen.
Ik vergeet altijd foto's te maken dus er missen wat stappen, maar dat mak de pret niet drukken...
Allereerst heb ik het stuk vlees opgebonden. Gelijk onder begeleiding van Scott Rae m'n knooptechniek kunnen oefenen: https://m.youtube.com/watch?v=vsKVXjHsdKg (das dus Scott h?, niet ik)
Ondertussen heb ik de ingredi?nten voor de brine op een laag vuurtje warm gemaakt zodat ik het beter kon mengen. Na het mengen de brine weer afgdkoeld, en samen met de filet gevacumeerd en in de koelkast gelegd.
Na (iets meer dan) 48 uur in de koeling en regelmatig draaien had ik een mooi licht bruin tintje op het vlees.
Vervolgens mocht de aspirant-bacon nog een dagje drogen in de koeling. Gisteravond was het tijd om de bacon te roken. Op wat koudere dagen vergt zoiets extra voorbereiding...
Toen m'n uds mooi rond de 110 graden ging mocht het stukje er op. Probe van de iGrill2 er in en gaan met die banaan. Zo'n twee afleveringen van Doctor Who later was de temperatuur van 66 graden bereikt, en mocht de bacon even afkoelen.
Na de rustperiode van nog ??n afleveringetje de touwtjes (waar ik best tevreden over was) losgeknipt en een plakje afgesneden.
Hij is mooi roze geworden. Rooksmaak is prima, alhoewel je geen rookring ziet. Hij is wat aan de zoute kant, maar niet te, smaken komen goed door. Wel is het geheel wat droog, misschien wat te weinig vet aan de filet?
Al met al tevreden. Nog best wat aan te passen, maar deze gaat zo lekker op de snijmachine en in de pan bij een paar eitjes!
Sent from my iPhone using Tapatalk
Naast wat filetlapjes had ik dus een stukje filet van 8 ons dat ik tot canadian bacon wilde omtoveren. Gelukkig was er het recept van Frits (http://www.bbqgenootschap.nl/forum/index.php?topic=2085.0) om me te helpen.
Ik vergeet altijd foto's te maken dus er missen wat stappen, maar dat mak de pret niet drukken...
Allereerst heb ik het stuk vlees opgebonden. Gelijk onder begeleiding van Scott Rae m'n knooptechniek kunnen oefenen: https://m.youtube.com/watch?v=vsKVXjHsdKg (das dus Scott h?, niet ik)

Ondertussen heb ik de ingredi?nten voor de brine op een laag vuurtje warm gemaakt zodat ik het beter kon mengen. Na het mengen de brine weer afgdkoeld, en samen met de filet gevacumeerd en in de koelkast gelegd.

Na (iets meer dan) 48 uur in de koeling en regelmatig draaien had ik een mooi licht bruin tintje op het vlees.


Vervolgens mocht de aspirant-bacon nog een dagje drogen in de koeling. Gisteravond was het tijd om de bacon te roken. Op wat koudere dagen vergt zoiets extra voorbereiding...


Toen m'n uds mooi rond de 110 graden ging mocht het stukje er op. Probe van de iGrill2 er in en gaan met die banaan. Zo'n twee afleveringen van Doctor Who later was de temperatuur van 66 graden bereikt, en mocht de bacon even afkoelen.

Na de rustperiode van nog ??n afleveringetje de touwtjes (waar ik best tevreden over was) losgeknipt en een plakje afgesneden.


Hij is mooi roze geworden. Rooksmaak is prima, alhoewel je geen rookring ziet. Hij is wat aan de zoute kant, maar niet te, smaken komen goed door. Wel is het geheel wat droog, misschien wat te weinig vet aan de filet?
Al met al tevreden. Nog best wat aan te passen, maar deze gaat zo lekker op de snijmachine en in de pan bij een paar eitjes!
Sent from my iPhone using Tapatalk