Beef en Steak

buikspek 5 maanden vacuüm, nog te eten?

CeeFBee

Tondelzoeker
Berichten
4
Hallo, ik heb in mijn koelkast 2kg mooie buikspek in het vacuüm liggen. Deze heb ik daar begin december ingelegd om daar zo'n 4 weken later pancetta van te maken. De buikspek ligt dus in de kruiden en nitrietzout. Tegen de tijd dat ik de buikspek kon gaan verwerken ben ik ziek geworden, operatie en chemotherapie volgden. Inmiddels heb ik weer voldoende energie om af en toe wat dingen te doen en zo kwam ik de buikspek weer tegen in de koelkast. Hij zit nog perfect in het vacuüm en er zijn geen sporen van schimmel te zien maar de buikspek ligt dus al zo'n 5 maanden op mij te wachten.
Mijn vraag: zou ik nog wat met deze buikspek kunnen doen? Zo ja, wat zou ik er van kunnen maken?
Zou ik het bijvoorbeeld nog kunnen roken (koud/warm) of is het alleen nog geschikt om door de worst te draaien?
Heeft ontzouten nog zin? Hoe lang zou ik dit moeten ontzouten? Zou gewoon koken in water nog wat kunnen redden?
Of moet ik mijn verlies nemen en dit stuk gewoon weggooien?
Ben benieuwd hoe jullie hier over denken.
 
Ik houd wel van een gokje maar deze zou ik persoonlijk even overslaan.

Goed verder herstel gewenst!
 
Als ik zo vrij mag zijn: je bent nog herstellende denk ik na een zware periode, neem geen risico en doe het stuk spek weg.. zonde van het spek, ja natuurlijk maar als je straks ziek wordt ( en je huisgenoten misschien ook ) vergeef je het jezelf nooit en dat is de 20? euro spek en een paar euro kruiden en nitrietzout niet waard.
Ik ben geen specialist en er zijn hier mensen die er meer verstand van hebben maar ik zou deze even overslaan.

Succes met het krijgen van meer informatie van meer bedreven leden en een spoedig herstel gewenst! 💐
 
Het is al gezegd door de bovenstaande mede genootschappers.
Better safe than sorry. Voer voor de kliko.
 
Ik stem in met wat hier boven is gezegd. Maar niet ziek en in goede conditie zou ik de stap wagen.
Kijken, ruiken, proeven.
Maar.... beter zo. ;)
 
Terug
Bovenaan Onderaan