BasBQ
Beef en Steak

Brood uit de DO

kruit17 Jeroen

Kooltjesharker
 
Berichten
209
Brood uit de DO. Tweede poging gisteren was het een beetje verbrand was de trivet vergeten.
ingrediënten
500 gram volkorenbrood
4 gram gist
400ml heet water
1tl zout
bakpapier

Bereiding
Doe het bloem gist zout en water in de kom en meng alles goed door elkaar.
Doe een stukje verhoutfolie over de kom en laat 2 uur staan.
Na 2 uur bestrooi je werkplek met bloem en haal het deeg uit de kom maak er een mooie bal van. leg de bal deeg op bakpapier en zet het in de voorverwarmde DO 220 graden.
Bak het brood af in 45 min bij een kern temp van 95 graden.
Eetsmakelijk

IMG_20210317_162533_241.jpg


IMG_20210317_162533_296.jpg


IMG_20210317_162533_193.jpg


IMG_20210317_162533_404.jpg


IMG_20210317_162533_148.jpg


IMG_20210317_162533_362.jpg


IMG_20210317_162533_326.jpg


Dit was de eerste poging

20210316_160312.jpg
 

Frits

Administrator
Forumleiding
 
 
 
 
Berichten
16.434
De tweede was beter neem ik aan? Bedankt voor het delen.
 

kruit17 Jeroen

Kooltjesharker
 
Berichten
209
De tweede was beter neem ik aan? Bedankt voor het delen.
ja de tweede was heerlijk. de eerste was de eerste keer dat ik de DO gebruikte . Het is wel leren om de temo controle te houden maar een zeer leuke ervaring. echt een aanrader om met een DO te beginnen.
 

Kazango

Stoker
 
 
Berichten
390
Ziet er al een heel stuk beter uit. Wellicht volgende keer het deeg spannen, vormen tot een bol. Hierdoor krijg je een mooiere korst. En wil je echt smaak, start dan een desem op. Ook is het proberen waard om geen warm water te nemen maar gewoon zo uit de koel uit de kraan. De rijstijd is dan wel veel langer meer de smaak zal vele melen lekkerder zijn. Omdat het gist tijd krijgt om te fermenteren.

Ik bak al jaren twee keer per week brood met roggemeel en volkorenmeel. Brood waar je met twee sneetjes genoeg hebt. Mijn desem is nu een aantal jaren oud en is een kwestie van onderhouden en koel wegzetten.
2020-10-30 19.31.26.jpg

Maar wat jij gemaakt hebt staat ook op mijn verlanglijst, een brood bakken op een bbq.
 

kruit17 Jeroen

Kooltjesharker
 
Berichten
209
Ziet er al een heel stuk beter uit. Wellicht volgende keer het deeg spannen, vormen tot een bol. Hierdoor krijg je een mooiere korst. En wil je echt smaak, start dan een desem op. Ook is het proberen waard om geen warm water te nemen maar gewoon zo uit de koel uit de kraan. De rijstijd is dan wel veel langer meer de smaak zal vele melen lekkerder zijn. Omdat het gist tijd krijgt om te fermenteren.

Ik bak al jaren twee keer per week brood met roggemeel en volkorenmeel. Brood waar je met twee sneetjes genoeg hebt. Mijn desem is nu een aantal jaren oud en is een kwestie van onderhouden en koel wegzetten. Bekijk bijlage 17735
Maar wat jij gemaakt hebt staat ook op mijn verlanglijst, een brood bakken op een bbq.
dank je wel voor de tip. gaan we zeker proberen top
 

NonSens

Pitmaster
 
 
 
 
Berichten
681
Ziet er al een heel stuk beter uit. Wellicht volgende keer het deeg spannen, vormen tot een bol. Hierdoor krijg je een mooiere korst. En wil je echt smaak, start dan een desem op. Ook is het proberen waard om geen warm water te nemen maar gewoon zo uit de koel uit de kraan. De rijstijd is dan wel veel langer meer de smaak zal vele melen lekkerder zijn. Omdat het gist tijd krijgt om te fermenteren.

Ik bak al jaren twee keer per week brood met roggemeel en volkorenmeel. Brood waar je met twee sneetjes genoeg hebt. Mijn desem is nu een aantal jaren oud en is een kwestie van onderhouden en koel wegzetten. Bekijk bijlage 17735
Maar wat jij gemaakt hebt staat ook op mijn verlanglijst, een brood bakken op een bbq.
Ik sluit me bij Kazango aan, een desembrood heeft zoveel meer smaak dan een gistbrood. Ik bak nu anderhalf jaar desembrood, gemiddeld twee broodjes per week. Laatst een keer een gistbrood gedaan maar dat was voor ons idee hartstikke smaakloos.
Nog een voordeel van desem is dat mensen met een glutenintolerantie meestal wel tegen desembrood kunnen.
 

Kazango

Stoker
 
 
Berichten
390
Als er interesse is voor een desemstarter. Dan wil ik dit wel hier een recept plaatsen. Maar net als vlees, kwaliteit geeft smaak en succes. Dus koop ik mijn meel bij een molen. Laat maar weten of er interesse is.
 

kruit17 Jeroen

Kooltjesharker
 
Berichten
209
Als er interesse is voor een desemstarter. Dan wil ik dit wel hier een recept plaatsen. Maar net als vlees, kwaliteit geeft smaak en succes. Dus koop ik mijn meel bij een molen. Laat maar weten of er interesse is.
is zeer interessant om dat te proberen. als u wilt graag een recept. super leuk
 

Free_ltd

Gerijpt
 
 
 
Berichten
2.648
Ik ga mss eens een gekke vraag stellen. Ik heb nog maar 1 x met de DO gekookt en deze dus gewoon met platsetter in de kamado gezet. Wegens de circulatie van warmte, heeft het dan nut om er nog houtskool bovenop te leggen?
 

Kazango

Stoker
 
 
Berichten
390

Zuurdesem starter​

Twee manieren om hier aan te komen. De eerste is eenvoudig een starter bij je lokale warme bakker kopen of krijgen. Helaas zijn warme bakkers niet meer zo talrijk als in vroege jaren maar hier en daar nog steeds te vinden.

De tweede manier is het zelf kweken, ik zeg kweken. Want het is een levend organisme die je ook levend dient te houden. Een soort Tamacotchi die in de jaren 90 heel populair was onder de jeugd. Zuurdesem is dus levend en dien je dan als een soort huisdier te houden. Voordeel is dat het alleen water en meel nodig heeft om zich lekker te voelen. Per dag is dat 5 tot 10 minuten werk. Of één keer per week als je het desem in de koelkast bewaard.

Wat heb je nodig om een zuurdesem te maken?
Het beste resultaat krijg door een rogge volkorenmeel te gebruiken bij een opstart. In een volkoren zitten alle stoffen die een start nodig heeft. Tarwebloem alleen is hier minder voor geschikt maar gebruiken we wel in combinatie. Met alleen tarwebloem wil niet zeggen dat het niet zou lukken. Alleen in deze zitten minder voedingstoffen dan bijvoorbeeld in een volkorenmeel. Een glazen pot of plastic beker met deksel. Denk aan die mooie boerenyoghurt bekers die bij de supermarkt liggen. Dan nog lauw water, een schone lepel, een post elastiek en een keuken weegschaal.
Schoon werken is belangrijk. Gebruik desnoods meerdere lepels

Op dag 1:
100gr lauw water • 75gr roggemeel • 25gr tarwebloem. Dit meng je goed door elkaar in een pot of beker. Zorg dat de zijkanten schoon zijn en eventueel even afvegen met een stuk keukenrol. Doe hierna aan de buitenkant het elastiek op de hoogte van de desem. Hiermee kan je het verloop van je desem monitoren. Op de eerste dag zie weinig en op de tweede dag misschien ook niet. Dit zet je weg op een niet tochtige plek en de deksel niet volledig gesloten. Bij een weckpot kan je de seal ring verwijderen en bij een plastic deksel klik je één kant vast en de andere kant is dat op een kiertje.

Dag2:
Misschien zie je hier en daar al wat bubbeltjes maar zie je niets dan is dat geen probleem. Als het wat zurig ruikt, dit is geen probleem. Het heeft even tijd nodig om te ontwikkelen. Maar nu neem je 100gr van je mengsel en voeg je toe 75gr lauw water • 50gr roggemeel • 25gr tarwebloem. Goed mengen en zijkanten weer afvegen. Nu weer 24 uur wegzetten.

Dag3:
Het zou kunnen dat het mengsel nu al actief is en iets gegroeid. Dus boven uit het elastiek die je dag er voor gezet had. Zie je nog steeds niks dan gewoon doorgaan. Wederom neem je 100gr van je mengsel en voeg je toe 75gr lauw water • 50gr roggemeel • 25gr tarwebloem. Goed mengen en zijkanten weer afvegen. Nu weer 24 uur wegzetten.

Dag4:
Het desem zal nu actief moeten zijn. Zo niet herhaal dan dag 3. Nu voeg je toe, 100gr van je mengsel • 75gr lauw water • 15gr roggemeel • 60gr tarwebloem. Goed mengen en zijkanten weer afvegen. Nu weer 24 uur wegzetten.

Dag 5,6,7
Als het verdubbeld is wordt het een stuk eenvoudiger. Nu kan volstaan met alleen water en tarwebloem. 100gr van je mengsel • 50gr lauw water • 50gr tarwebloem. Goed mengen en zijkanten weer afvegen. Nu weer 24 uur wegzetten.

Na zeven dagen is het desem klaar voor gebruik en kan je verder gaan met voeren. Voordat je een brood gaat bakken voer je je desem om het actiever te maken. Een aan aantal uur voeg je toe 50gr water • 50gr tarwebloem. Het desem is op zijn best als deze verdubbeld is.
Gebruik je het desem een week niet. Dan kan je deze na voeren in de koelkast bewaren. Als je dan weer een brood gaat maken. Haal deze dan een dag eerder uit de koelkast, activeer het door te voeren.
Als een desem stinkt en waterig is, start dan opnieuw. Een desem kan een beetje zurig ruiken maar moet niet stinken.

Veel plezier met bakken van brood, pizza’s, en zelfs in pannenkoeken is desem een smaakvolle beleving. Eenmaal verslaafd geraakt, wil nooit meer naar dat kauwgomballen brood van de supermarkt.

2021-02-21 15.47.08-1.jpg
 

Free_ltd

Gerijpt
 
 
 
Berichten
2.648
Zuurdesem, lekker. Een vriend van me is nu al een 4-tal maanden er volop mee bezig, maar die maakt het wel in de oven. Hij kweekt het zelf.
 

Kazango

Stoker
 
 
Berichten
390
super dank je wel gaan we ZEKER proberen
Kijk of er bij je in de buurt een molen is die meel verkoopt. Resultaat is beter. Zelf gebruik ik Franse bloem nr65. Waar ze ook die lekkere stokbroden van maken.
 
Bovenaan Onderaan