Gisteren heb ik iets op de BBQ gemaakt wat al heel lang op het to-do lijstje stond, namelijk: Brisket!
Ik moet zeggen dat ik er wel een beetje tegenop zag, aangezien je veel leest hoe snel het vlees uitdroogt en hoe lastig het is om het perfect te krijgen. Dat was helaas bij mijn run ook het geval, de smaak was super, maar het vlees was vrij droog geworden. Ik heb dat ‘opgelost’ door het vlees te pullen en aan te maken met een rodeport-knoflook jus. Die werd vrijwel geheel geabsorbeerd, dus het vlees had het nodig!
Hoe ben ik te werk gegaan:
Ik heb afgelopen donderdag het vlees getrimd en ontdaan van het meeste vet, zowel boven op als de vetklont in de point. Hier zit mijn grootste leerpunt denk ik; ik had meer vet moeten laten zitten. Ik zag later ook filmpjes waar de hele vetkap nog intact is als het vlees de smoker ingaat. Ik heb ongeveer 1,75kg vet verwijderd op een stuk vlees van ruim 6kg. Hierbij heb ik het vlees gelijk in 3 stukken gesneden, dat zou ik de volgende keer ook niet meer doen.
Vervolgens heb ik het vlees op vrijdag gerubt met tijmzout (zelf gemaakt- had ik nog staan) en gemalen zwarte peper. De brisket tevens geinjecteerd met een jus van rode-port en knoflook. Ik was van plan om zaterdag om 0400 op te staan omdat ik verhalen had gelezen dat het wel 14 uur kon duren. De vrijdagavond duurde echter langer dan verwacht, dus heb ik om 23.30 maar besloten het vlees al rond 24.00 op de BBQ te gooien zodat de wekker net op 0400 hoefde. Ik heb er inmiddels voldoende vertrouwen in dat de Bastard langere tijd op een constante lage temp te houden is, dus ik hoef er niet continu bij te zijn.
Omdat het een koude nacht was heb ik het onderste schuifje iets verder opengezet dan normaliter; ik mikte op een temp van 110, het werd uiteindelijk 124 gedurende 7 uur. Om 0700 heb ik de brisket ingepakt ( weer met een beetje van de jus) in bakpapier + alu-folie en om 10.00 was hij al klaar

Toen heb ik hem in een handdoeken ingepakt in een koelbox gelegd tot het avondeten! Wel een stukje geproefd natuurlijk, de smaak was heerlijk! En de geur!
S’avonds geserveerd met cole-slaw, cajun-aardappels en mais. Voor de liefhebber BBQ sauce erbij, dat was ook een goede combinatie! Helaas heb ik daar geen foto’s van gemaakt
De foto’s:
Bedankt voor het kijken!
Gr. Robert
Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
Ik moet zeggen dat ik er wel een beetje tegenop zag, aangezien je veel leest hoe snel het vlees uitdroogt en hoe lastig het is om het perfect te krijgen. Dat was helaas bij mijn run ook het geval, de smaak was super, maar het vlees was vrij droog geworden. Ik heb dat ‘opgelost’ door het vlees te pullen en aan te maken met een rodeport-knoflook jus. Die werd vrijwel geheel geabsorbeerd, dus het vlees had het nodig!
Hoe ben ik te werk gegaan:
Ik heb afgelopen donderdag het vlees getrimd en ontdaan van het meeste vet, zowel boven op als de vetklont in de point. Hier zit mijn grootste leerpunt denk ik; ik had meer vet moeten laten zitten. Ik zag later ook filmpjes waar de hele vetkap nog intact is als het vlees de smoker ingaat. Ik heb ongeveer 1,75kg vet verwijderd op een stuk vlees van ruim 6kg. Hierbij heb ik het vlees gelijk in 3 stukken gesneden, dat zou ik de volgende keer ook niet meer doen.
Vervolgens heb ik het vlees op vrijdag gerubt met tijmzout (zelf gemaakt- had ik nog staan) en gemalen zwarte peper. De brisket tevens geinjecteerd met een jus van rode-port en knoflook. Ik was van plan om zaterdag om 0400 op te staan omdat ik verhalen had gelezen dat het wel 14 uur kon duren. De vrijdagavond duurde echter langer dan verwacht, dus heb ik om 23.30 maar besloten het vlees al rond 24.00 op de BBQ te gooien zodat de wekker net op 0400 hoefde. Ik heb er inmiddels voldoende vertrouwen in dat de Bastard langere tijd op een constante lage temp te houden is, dus ik hoef er niet continu bij te zijn.
Omdat het een koude nacht was heb ik het onderste schuifje iets verder opengezet dan normaliter; ik mikte op een temp van 110, het werd uiteindelijk 124 gedurende 7 uur. Om 0700 heb ik de brisket ingepakt ( weer met een beetje van de jus) in bakpapier + alu-folie en om 10.00 was hij al klaar


Toen heb ik hem in een handdoeken ingepakt in een koelbox gelegd tot het avondeten! Wel een stukje geproefd natuurlijk, de smaak was heerlijk! En de geur!
S’avonds geserveerd met cole-slaw, cajun-aardappels en mais. Voor de liefhebber BBQ sauce erbij, dat was ook een goede combinatie! Helaas heb ik daar geen foto’s van gemaakt

De foto’s:
Bedankt voor het kijken!
Gr. Robert








Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk