BasBQ
Beef en Steak

Boeuf Bourginon; Recept voor de DO

 
 
 
 

Peter64

Gerijpt
Berichten
4.623
IMG_5316.JPG


Tijdsduur; 5 h

6 Personen

Ingrediënten

Vlees

  • 1,5 kg riblappen
  • 150 gr gerookte spekblokjes
Groenten
  • 2 winterpenen
  • 4 á 6 sjalotten
  • 1 á 2 ui
  • 4 tenen knoflook
  • 250 gr. Kastanje champignons
  • 4 el Zilveruitjes
Kruiden
  • Takjes tijm
  • Takjes rozemarijn
  • Handje 4 seizoenen peperkorrels
  • 4 laurierbladeren
  • 1 bouillonblokje
  • PeZo
Vochtig
  • 500 ml rode wijn (volle Bourgogne Pinot Noir)
  • Heet water
  • 2 Blikjes tomatenpuree
  • Olijfolie
BBQ voorbereiden voor direct 160 tot 180 C en indirect. 140 C.
Zet de DO indirect erop om voor te warmen.

Bereidingswijze

Keuken:
  • Bak de tomatenpuree ff op.
  • Snij alle groenten tot blokjes.; Kneus de knoflook teentjes
Riblappen:
  • Leg de riblappen met daar tussen in wat uienringen en twee gekneusde teentjes knoflook in de rode wijn voor te marineren. Laat enkele uren staan.
  • Haal vlees uit wijn. Dep droog. Bewaar het vocht.
  • Leg de riblappen boven direct vuur om aan te zetten. 1 á 2 min per kant
  • Haal eraf en snij in blokjes van 3x3 cm
IMG_5300.JPG



Dutch oven fase 1: DO direct vuur
  • Bak de spekjes even uit.
  • Bak de ui, knoflook, wortel aan in het vet en/of de olie
  • Voeg de kruiden toe en roer goed door.
  • Voeg de spekjes weer toe
  • Voeg de tomatenpuree toe, roer door en laat even bakken.
  • Leg de stukjes riblab boven op de groenten.
  • Giet de wijn van de marinade erbij. Eventueel een extra scheut wijn Breng aan de kook.
  • Aanvullen met de heet water tot eea net onder staat.
IMG_5304.jpg


IMG_5309.JPG


Dutch oven fase 2: DO indirect
  • Laat indirect lekker een paar uurtjes pruttelen. (3h). Pak na 2h het deksel eraf.
  • Voeg na 3h de champignons en de zilveruitjes toe.
  • Rustig verder laten pruttelen.
IMG_5314.JPG


Als het vlees uit elkaar valt dan opdienen. Of laat afkoelen en verwarm het later weer rustig op. (in een voorverwarmde oven / ovenschaal 180 C voor 20 á 30 minuten)
 
Laatst bewerkt:
Top!

Vraagje ben totaal geen wijnkenner maakt het qua wijnen veel uit welke je gebruikt qua smaak?
 
Prachtig Peter, ziet er voortreffelijk uit. Ook de complimenten voor het zeer duidelijke recept.
Zou eigenlijk willen zeggen een schoolvoorbeeld van hoe je een duidelijk recept plaatst volgens de regels.
 
Prachtig Peter, ziet er voortreffelijk uit. Ook de complimenten voor het zeer duidelijke recept.
Zou eigenlijk willen zeggen een schoolvoorbeeld van hoe je een duidelijk recept plaatst volgens de regels.
:unsure: Regels...........ahum, shame on me. Ook net pas gelezen. ;)
 
Top!

Vraagje ben totaal geen wijnkenner maakt het qua wijnen veel uit welke je gebruikt qua smaak?
Ja, dat is een lastige vraag. Ik behoor nl ook niet tot de vinologen. Wijn is net als bier, het smaakt of smaakt niet (bij een gerecht).

In de diverse kookboeken staat een Bourgogne Pinot Noir voor dit recept aangegeven. Persoonlijk hou ik wel van het gefermenteerde sap van dit druifje. Maar ja, de ene wijn is de andere niet.

Strikt genomen, maak je hier niet te druk over. Het is een stevig gerecht dus een volle stevige rode wijn past wel als marinade en om in te stoven. Uitgangspunt is dat de wijn wel smaak af moet geven. Ik zou dus niet voor een jonge wijn gaan.

Een beetje zoeken gaat je al een heel eind brengen.
 
Heerlijk Peter dat is genieten geweest 😍
We moeten dit ook snel maar weer eens gaan maken, ik ben gek op boeuf bourguignon en aangezien we weer wat plek hebben in de vriezer kunnen we een flinke pan maken 😜
 
Heerlijk recept. Dit ga ik in mn nieuwe DO proberen!
 
Ziet er goed uit! Heb je ook wat gedaan met rookhout?
Nee, dat heb ik achterwegen gelaten.
Je zou het kunnen proberen met eiken/wine chunks.
 
Terug
Bovenaan Onderaan