BasBQ
Beef en Steak

Beenham op hooi....leuk bedacht....minder gelukt

 
 
 
 

Peter64

Gerijpt
Berichten
4.654
Gisteren een uitprobeersel gedaan.
Beenham op hooi.
- Beenhammetje (600gr) gevlinderd en ruim voorzien van verse tuinkruiden.
- Dicht gebonden en een paar plakjes ontbijtspek erop, rekening houdende met een lange run
- Flinke hand hooi geweekt in een flesje Leffe bruin
- BGE op 120 C met plate setter. Advies vanuit dit deskundig forum.
- Hooi op het rooster en daar de beenham op
Indirect laten garen bij 120 C. 120 min.
Bij een kern temp van +60 C het hooi eraf gehaald, de BGE naar 180 C gebracht en het hammetje laten garen tot 65 C. Krijgt dan tevens wat kleur op de "batse".
Nog wat courgettebootjes erbij

Maar nu het hooi.
- Hooi ging niet roken. Werd wel kurkdroog en alles rook naar hooi met leffe.
- Hooismaak maar heel licht terug te vinden in de beenham. O. a. veroorzaakt, denk ik, door het stevige hoeveelheid tuinkruiden

Smaak was er verder niet minder om. Beenhammetje is voltooid verleden tijd.

Zaterdag as ga ik eens een experiment doen met droog hooi en gedrenkt hooi, maar zonder platesetter. Kijken of het dan gaat roken.
Hou jullie op de hoogte.
Wellicht is dit al eens uitgevonden.....wie ?

En nu de foto's.

IMG_5044.jpg
IMG_5045.jpg
IMG_5047.jpg
IMG_5048.jpg
IMG_5050.jpg
IMG_5051.jpg
 
Denk dat de platesetter idd te veel hitte heeft geblokkeerd die het hooi nodig had om te gaan roken. 120 Graden is natuurlijk ontzettend laag, dus je hebt die directe hitte nodig. Het hooi fungeert naast rookbron als een soort deflector, net als een rookplankje.
Ik heb het Heston Blumenthal zien doen met ik dacht een kip, maar weet niet meer hoe precies.
 
Kun je niet beter gewoon indirect en een bundel hooi bij de kolen doen om te roken
 
Mooi project, heb het ooit ergens gedaan met een grote ribeye.
Hier lag het hooi toen in een schaal zonder deflector.

C7FD3440-9F74-42B4-8996-6FD9FAD5B5A9.png


Zoals ik in de chat al aangaf heeft Ralph de kok het ooit met een ossenhaas gedaan.

Is natuurlijk veel korter maar wellicht heb je er iets aan.

 
Mooi project, heb het ooit ergens gedaan met een grote ribeye.
Hier lag het hooi toen in een schaal zonder deflector.

Bekijk bijlage 40520

Zoals ik in de chat al aangaf heeft Ralph de kok het ooit met een ossenhaas gedaan.

Is natuurlijk veel korter maar wellicht heb je er iets aan.

Ja, bij de Crole hoeve weten ze wel wat lekker is.
 
Nice! En dat van alleen een foto.
Ja, de BGE kwam me bekend voor 😉.

Toevallig afgelopen vrijdag voor een workshop geweest. Kan me wel bevallen.
 
Hooi!
 
Heb ooit eens (staat ergens op dit forum) een rooster in een houten wijnkistje gelegd, droog hooi onder het rek en kipfilets op het rek, de brand erin en als het goed brandde het deksel dicht en dan een tijd laten staan, rooksmaak zat er goed in.
 
Mooi project. Je zou het hooi ook op een houten plank kunnen leggen.
 
Leuk dat experimenteren met de Q,.. jammer dat het ff tegen zat! Maar dat betekent dat je "helaas" weer moet Q'en!!! 🤣

Succes met de volgende run!
 
Heeft het spek misschien de rook ook van je hammetje af gehouden?
Dat is toch weer een extra laag.
 
Mooi project Peter. Staat hier ook nog op de wenslijst om eens met hooi te stoeien.
Leuk om zo te experimenteren. Top
 
Mooi project Peter. Staat hier ook nog op de wenslijst om eens met hooi te stoeien.
Leuk om zo te experimenteren. Top
Ha Bram, ik zou zeggen, neem een konijn en voer daar het hooi aan op.
Volgens mj weet je daarna met dat konijn wel raad.
 
mooi geprobeerd toch?
uiteindelijk is het een mooi bordje eten geworden

en wat je hierboven zegt, voer het hooi aan een konijn.
bijkomend voordeel is dat lekkere flesje bier wat je op kan drinken
 
Leuk geprobeerd Peter. Ik heb 1x die kwartels met hooi in een zelfgeknutseld cedar houten bakje gemaakt. Toen stond het bakje gevuld met hooi boven direct vuur.

Ik ben benieuwd wat er gebeurt als je het experiment herhaalt zonder platesetter en met konijn 😜
 
Ik hoor of zie een ♫ Flappie ♫ aankomen door bovenstaande berichten ..als je nu start met hooi voeren is hij met kerst wel vet .. 😇
 
Misschien is een “grain fed” konijn dan wel beter 😉
 
Terug
Bovenaan Onderaan