BasBQ
Beef en Steak

500ltr gastank ombouw naar smoker

Poely

Tondelzoeker
Berichten
24
Omdat het altijd wel wat meer mag zijn en mijn rekening niet snel genoeg meegroeit heb ik besloten om een eigen smoker te maken.
En dit vooral om low&slow te gaan of max tot 150° te BBQ'en

Mijn WSM 47 is ideaal voor low&slow maar te klein.
Mijn 14inch Oklahoma country smoker is ook wat te klein voor grote hoeveelheden en op full wood ook wat teveel schommelingen in temp.

Een standaard smoker vind ik sowieso niet lineair genoeg in warmte afgifte over de gehele grillkamer gezien.
Dit kan natuurlijk aan mijn 14inch smoker liggen en zal minder voorkomen bij de grotere maten.
Alhoewel ze me tot 10 pers en na haar leren kennen nooit in de steek gelaten heeft.

Maar een mens moet toch iets zeggen tegen zijn vrouw alvorens aan iets anders te kunnen beginnen.

Mijn idee was dus om een gastank om te bouwen tot rookruimte en een gasfles eronder te monteren als vuurkamer.

Het principe is dat de rook vertikaal onderin de smoker in zal gaan om dan door een deflectorplaat zijdelings afgebogen te worden. En nadien pas vertraagd en verspreid de kamer doorloopt.

En dit alles zou kosteneffectief (cheap ) moet kunnen gemaakt worden met amateur materiaal.

De theorie is er.
Nu de praktijk nog.
2dca8cf93f50a31a6a12fecd3dfbbc9f.jpg


Verstuurd vanaf mijn SM-G981B met Tapatalk
 
De 500ltr gastank is 1m30 breed. 75cm diameter en staat 10 cm van de grond.

En er zat nog 5% gas in.
Dit eerst laten leeglopen en dat wordt beter gedaan op een winderige dag.
Geduld is echter niet mijn grootste kwaliteit.

Het heeft 2 weken geduurd eer de stank weg was rond de woning.

Na het leeglopen de tank opgevuld met water om het resterend gas eruit te duwen.

Moeder de vrouw was niet blij met de start van het project.

Eveneens al een indeling gemaakt van de binnenkant aan de hand van de werkelijke maten.
4de9b5c28fe11b017b253218635c1211.jpg


Verstuurd vanaf mijn SM-G981B met Tapatalk
 
Uitslijpen klep was het volgende en daar al gelijk de mist ingegaan.

Terwijl de gastank vol water zat beginnen uitslijpen.
Dit wegens explosiegevaar.
Eenmaal een gastank gespoeld is en ledig gemaakt is er nog een brandbaar mengsel aanwezig door de brij in de tank en doordat het metaal ook gas opgenomen heeft in de poriën (geleerd bij een gasflessen vulbedrijf).

Het luik moest redelijk groot zijn omdat ik er 3 grills wil in plaatsen. Elk met 15 cm tussenruimte en genoeg ruimte bovenaan om het vlees in te plaatsen.

Eerst de scharnieren uitgetekend en geboord.
Daarna de bovenste snede gedaan.
Opening is 81cm breed.
Zo kan ik mijn grill op 80cm breed maken en heb ik net genoeg ruimte tot de lasnaad om de lip op het deksel te lassen.


Daarna scharnieren geplaatst.
Jammer genoeg sneller geweest dan het nadenken en geen rekening gehouden met de bovenste lip.
Fout nr 1 dus.
Scharnierpunt op de snede is dus verkeerd.
Wordt aangepast met een lip aan de binnenkant of de boel oplassen en nieuwe scharnieren dus.
We zullen wel zien.

De scharnieren zorgen in ieder geval voor ondersteuning van de klep bij de onderste snede.

Na het openslijpen kwam het uitbranden.

3 a 4 uur mogen branden op hout vooraleer de rook zuiver werd.
De nieuwe buren zijn momenteel niet zo happig om mijn vlees te proeven met de blauwe rook die er hing.
Verstuurd vanaf mijn SM-G981B met Tapatalk
51ec170a3c2f36f89eb3a5d2203ce1e9.jpg
9d981ebd2f7d5365b4f836dc868694c8.jpg
242397cb731b05006cecfb0e7bfc79ea.jpg
 
Het duurste aan het project zijn de grills.

Aanvankelijk ging ik 80x65 cm gebruiken als maat om zoveel mogelijk oppervlakte te hebben.

En volledig RVS grills was de wens.
Op maat laten maken kwam op 160/stuk bij een BBQ maker online.
Teveel dus naar mijn goesting.

Via pinterest een DIY oplossing gevonden voor mensen zonder eigen atelier.

RVS vierkant buis als frame en daarin RVS rondstang plaatsen.

Gezien de prijs bij een DHZ zaak van 6mm rvs 304 rondstang abnormaal hoog ligt ben ik naar de groothandel gegaan.
6.5 euro per 3 meter.
Rendement maximaal houden is dus verkleinen in 5 stuks van 60 cm.
Ziedaar de nieuwe maat van 80x60

Afstand spijlen werd een gok.
Heb er dus voorlopig 2 gemaakt.
1 keer 80x60 met 2 cm onderlinge center afstand.
1 keer 80x60 met 1.5 cm onderlinge center afstand.

De ene heeft dus 38 spijlen nodig en de ander 51. (Framedikte afgetrokken van de 80cm).

Is dus 89 spijlen. 18 stangen van 3m en 117€ totaal.
Voor het frame had ik 1 keer 3m rvs vierkant van 15x15x2 nodig aan 30€ ongeveer.

De grill met 2cm tussenafstand lijkt goed te zijn voor vlees en de ander voor groentjes of kleiner vlees of vis.
3de grill wordt 2cm tussenafstand.

Ze wegen respectievelijk 6.8 en 8.4 kg.

Het dichtlassen van het frame wordt door een professionele lasser gedaan.
0895414d1c7b38c119caa27eae5f6133.jpg
d228069af217a116660c407e561d3bf2.jpg
ef6a4096147d4325b440358b0d9508c9.jpg
0cf39d1625a17e6cd55e0ee1fb8859f0.jpg


Verstuurd vanaf mijn SM-G981B met Tapatalk
 
Laatst bewerkt:
De stookruimte wordt gemaakt van een 18kg gasfles.
Voordeel is dat deze 37cm diameter heeft tov de 30cm bij een 15kg gasfles en dezelfde lengte heeft.

Initieel ging deze verticaal staan maar besloten om hem liggend te gebruiken.
Voordeel:
- hout kan horizontaal gelegd worden.
- totale hoogte wordt beperkt.

Deze zal later opgehangen worden om demonteerbaar te zijn.
Zo kan ik de bbq ook meenemen op een feest of ardennen uitstap met de mannen van de vriendenkring natuurlijk.
Kwestie van nooit zonder vlees te vallen.

Ondertussen ook wat materiaal gerecupereerd voor de hittedeflector en het stelselmatige verdeling van de rook. Al ben ik nog een andere grotere maar fijnere geperforeerde plaat op het spoor momenteel.

De ruimte tussen ingang en hitte/rook verdeelniveau is 10 cm.
Daarboven het waterbakje en dan de eerste grill.

86ebe1406aa1dc4b5213e199f023148b.jpg
fb0bed1016008f9c84a9574f663f217b.jpg
89221d6590f745b4d160850347bf0b53.jpg
969b9918838d0b3a79696e72ffc8c4ee.jpg


Verstuurd vanaf mijn SM-G981B met Tapatalk
 
Wow, dat ziet er al heel goed uit.

Misschien heb ik het gemist, maar komt er ook nog een schoorsteen op?
 
Wow, dat ziet er al heel goed uit.

Misschien heb ik het gemist, maar komt er ook nog een schoorsteen op?
Sneakpeak.

Volop mee bezig.

In het achterhoofd houden dat ik hem demonteerbaar wil houden om hem ook op verplaatsing te kunnen gebruiken.


Verstuurd vanaf mijn SM-G981B met Tapatalk
491953b8db7ff61764256131db8bfc36.jpg
88523d6e655ef56752d1609730fcf2cb.jpg
 
Laatst bewerkt:
Ik heb een terrashaard van zulk een tank.
De eerste stook stinken die echt he🙂

IMG_20210908_194257.jpg
 
Laatst bewerkt:
Dit wordt het ongeveer.

Onderaan de fire-box met warmhoudplaat bovenaan.
En dan de gastank als rookkamer.

Maar nog veel werk om het allemaal klaar te maken.
Deurtjes, luchtregeling, diameter uitlaat.....

Daarna uittesten en zien of alles een natuurlijk evenwicht vindt om gemakkelijk +-120°C te houden.

En dan de eindafwerking.
95ec3817ed8f6005d513e21a4e597c40.jpg


Verstuurd vanaf mijn SM-G981B met Tapatalk
 
Langzaam maar zeker gaat het vooruit.

Uiteindelijk zelf een laspost gekocht na panne met die van de helpende hand.

Ooit eens initiatie cursus lassen gedaan in mijn jonge tijd.
Momenteel is dat dus met vallen en opstaan.
Ik heb nog 8 dagen om hem functioneel te krijgen en om hem te testen op een weekendje uit.

Het is racen tegen de tijd.
Afwerking komt later.
Eerst concept review.

Ondertussen ook een kolengrill gemaakt om het direct grillen ook mogelijk te maken.
cfc0f36b98e5868e6abcd893de84c55f.jpg
a93c92e8f49deae624440179bda3031e.jpg


Verstuurd vanaf mijn SM-G981B met Tapatalk
 
Nog 8 dagen! Nu 7 dus..... gewoon spannend om dit draadje mee te volgen ;-)

Succes!
 
nu nog 6... wat is de status ?? :)
De status is dat ik behalve BBQ tijd blijkbaar nog moet werken om geld te hebben,
En een vrouw heb waarvoor ik ook moet werken als ik niet aan het werken ben voor geld,
en dat ik nog een kleine heb die denkt dat ik al dat werk doe voor mijn plezier en er dus nog wat bij doet.

En dat youtube geen echte snelcursus lassen is.

Dus het is een beetje

Verstuurd vanaf mijn SM-G981B met Tapatalk
 
Mooi project! Ik neem aan dat de buitenkant nog behandeld word tegen roest?
 
Tik tak tik tak.

Daar gaat de rustige zondag.
437e0b90dfbd57a57a1e75c6fe64af6f.jpg


Verstuurd vanaf mijn SM-G981B met Tapatalk
 
Vandaag is er een kameraad langs geweest om te helpen.
Hij was de lasser en ik de assistent.

En we zijn lekker goed opgeschoten.
Ik begin er vertrouwen in te hebben dat we de deadline halen van 1/12 om hem te testen in het weekend.

De 4 vier varkenschouders voor de PP zijn alleszins besteld.
a6269d39a2a4e2f5d1e90e2d973121d9.jpg
2f78e8d4ed5413015baafc4d4f7130f7.jpg


Verstuurd vanaf mijn SM-G981B met Tapatalk
 
Even de vuurbox uitbranden.

Vanavond nadenken over een regelbare luchtinlaat.

2788ebb4a430c307981cf1321f06e0d6.jpg


Verstuurd vanaf mijn SM-G981B met Tapatalk
 
Tik tak tik

Het is een regelbare uitlaat geworden.
tak
957f2257bbe7374956e8a4c536dcd5bc.jpg


Verstuurd vanaf mijn SM-G981B met Tapatalk
 
Laatst bewerkt:
Ik zou toch ook een luchtinlaat regeling voorzien.
Als je alleen uw uitlaat gaat sluiten, ga je minder zuivere rook hebben vrees ik.
Ik sluit de uitlaat alleen bij koud roken deels af bij mijn Oklahoma Copie smoker. Bij stoken op hout regel ik met de luchtinlaat en vooral de hoeveelheid en maat van de stukken hout.
 
  • Leuk
Waarderingen: Kev
Terug
Bovenaan Onderaan