BasBQ
Beef en Steak

1e keer Brisket

 
 

V-iwaarden

Vuurmaker
Berichten
65
Vandaag stond het “kerst” diner met mn ouders op het programma.
Gelukkig lusten ze wel een stukje vlees dus een brisket van ruim 2,5 kg gekocht en deze klaar gemaakt volgens het recept uit “Let’s make bbq great (again)”

Gistermiddag begonnen met de voorbereidingen van het stuk brisket. Volledig geïnjecteerd met oa runderfond en Worcestershire’s en heel de nacht laten staan.
Vanmorgen de buitenkant bestrooid met knoflook poeder, eekhoorntjes brood en bbqrub. Bbq aangezet toen kon die er om 9:15 op.

F5BDEABF-6DEB-48B9-837F-6DF819F5BA83.jpeg


Tussendoor elke uur het stuk bespoten met een plantenspuit waar runderboillon, vissaus en worcestersaus in zat

B4135C12-BAA9-4234-B6D4-1BDB14380C8F.jpeg
Na een goeie 3,5 uur hebben we de brisket ingepakt in alufolie en hebben hier een saus van boter, ui en weer runderbouillon bij de gedaan.

02618A38-04FF-462E-9255-E58BD8EBC520.jpeg


Na weer 4 uur op 140 graden hadden we een kerntemperatuur van 91 graden en kon het stuk van de bbq af en hebben we hem ingepakt in en zo een uur laten rusten.

Van het vocht wat over was hebben we, samen met wat bbqsaus een lekkere saus gemaakt voor bij de Brisket.

En dan het resultaat:

C35C3D53-14D5-4529-9CB5-B1122CE6A9EF.jpeg

776F0394-B7E8-47B6-9EA8-287F2D70C8F4.jpeg


Na dat we nog een stuk aan de buren hadden gegeven omdat t wel erg veel was had mn vrouw nog een heerlijk toetje gemaakt. Weliswaar niet op de Bastard maar het vermelden waard 😉

Zelf gemaakte stoofpeersorbet ijs met zelfgemaakte kletskoppen en kaneelroom:

DDBEEEB9-3834-476E-8CBA-F398277BB186.jpeg
 
Al een goed begin van de kerst zo, ziet er goed uit.
Toetje ook hoor 😉
 
Zo, lekker zeg. Ziet er goed uit.
Jullie hebben goed gegeten lijkt me.
Toetje lijkt me ook erg lekker.

Goed bezig geweest
 
Wat voor stuk vlees was dit, lijk op een Hollands rund.
 
Hollandse runderen zijn magerder dan de Amerikaanse Grain fed. Daar zie je veel meet vet dooradering in het vlees.
 
Klopt idd dat het een Hollands rund was..
Hoe kan je dit eventueel zien?
Hollandse runderen zijn doorgaans niet grain fed, dat houdt in dat het vet minder of niet gemarmerd door het spiervlees zit.
Kleine uitleg.
In de jaren 60 van de vorige eeuw hadden we ook al snowflakes in NL, die vet maar eng en vies vonden.
De fokkers zijn toen de runderen anders gaan fokken, minder vet.
Nu heeft elk levend wezen een percentage vet nodig om te overleven anders gaat het dood, maar hoe dit vet is opgeslagen in het levende wezen kan verschillen.
Hollandse runderen worden zo gefokt dat er veel mager spierweefsel is met lagen vet ertussen, terwijl in de USA, Australie, Japan en Zuid Amerika bijvoorbeeld de runderen zo worden gefokt dat het vet meer gemarmerd tussen het spierweefsel zit (intra musculair vet)
Dit wordt voor een groot deel bewerkstelligd door de runderen graan mee te voeren.
 
Terug
Bovenaan Onderaan