Beef en Steak

spare ribs (Midden Oosten)

edwinteems

Sprokkelaar
Berichten
33
Hi!

Je hebt van die spareribs zaakjes her en der met van die jaloersmakende marinades. Ik denk aan een zaakje in Soest (De Nijl) of in Utrecht De Meern (Sam’s King ribs); een doorgaans zoete ketjapachtige marinade, waar volgens mij geen bbq saus aan te pas komt.. Jullie voelen hem al aankomen; enig idee welke ingrediënten daar bij komen kijken? Ketjap? Sojasaus? Bruine suiker? Wat knoflookgember pasta? Help me!
 
Ik kan je wel een voorbeeldje geven uit de oude doos.
Let wel dat de ingrediënten 1 ding zijn die moeten van goede kwaliteit zijn, de bereidingswijze bepaalt ook een zeer groot deel van het uiteindelijke resultaat.
De meeste commerciële zaken (restaurants) koken hun ribben voor, dat is geen echte BBQ maar bepaalt wel voor een groot deel de structuur van het vlees.
Op de BBQ kun je dit nabootsen door de 3-2-1 methode toe te passen waarbij je tijdens het inpakken de ribs samen met een flinke sheut/lak marinade eventueel aangevuld met wat boter en extra suiker. Dat is een kwestie van uitproberen.
Voorbeeld van een op Ketjap manis gebaseerde marinade:

150 ml. Ketjap Manis, (neem een goede zoals ABC kecap manis)
4 tl. (25 ml.) (Olijf)olie zonnebloem of arachide kan ook
2 EL. Bruine basterd suiker
50 ml. Honing
1 EL.Tomaten puree ( koop tomatenpuree in tube van bijv, Mutti dan hoef je niet een half blikje weg te gooien )
1 EL. Oestersaus (Maekru is een hele goede) Panda brand is niet lekker en bitter
1 tl. kaneel poeder
1 tl. korianderzaad poeder (ketoembar)
1 tl. komijnzaad poeder (djinten)
1 tl. zwarte peper
4 teentjes knoflook
3 tl. sambal oelek

In een ruime koekenpan fruit je de uitgeperste knoflook in de olie heet worden op laag vuur voor een minuut
voeg de rest van de ingrediënten toe en laat dit al roerend een minuut of 10 zachtjes inkoken
Giet de marinade in een kom en laat afkoelen
Smeer met een kwast je spareribs goed in met de marinade, doe dit ruim voor het bereiden 4 uur in de koelkast of een nacht.
Dir is slechts een voorzet je kunt zelf spelen met andere ingrediënten, zoals gember inderdaad of ui.

De benaming midden oosten is misschien niet zo handig gekozen, in die regio eten ze nauwelijks varken ;)
 
Haha, thx! Ik heb redelijk wat bbq ervaring, dus de bereidingsmethoden zijn mij allemaal wel bekend :) Ging mij echt om de marina :)

Tja, Midden Oosten.. Die uitbaters lijken mij allemaal redelijk Midden Oosters of noord Afrikaans, geen idee. De Nijl in Soest zal wel een Egyptische achtergrond hebben. Hoe ze dat doen met varkens; goeie :)
 
Terug
Bovenaan Onderaan