- Berichten
- 29
Hi,
Ik zag bij Inamood een mooie aanbieding, 3700gr Brisket USA. Toen het pakketje aankwam had ik mij niet gerealiseerd hoe groot dit 'stukje' vlees is. Ik heb 'maar' een BGE medium.
Gisteren avond was het zo ver.. de voorbereiding kon beginnen.
Rond 18:00 uit de diepvries gehaald. Je ziet hier (zag ik toen niet) dat de brisket met het verpakken flink in elkaar is geperst.
Ontdooid en wel; aanschouw het beest! Man.. waar ben ik aan begonnen dacht ik nog.
Ik kwam er nu ook achter dat dit net niet op mijn Big Green Egg medium rooster past.
Zo goed als ik kon heb ik grote stukken vet weggesneden.
Ook heb ik de meeste vliezen aan de onderkant netjes afgesneden. Ik probeerde daarbij geen inkepingen te maken. Deze foto was tijdens het snijden. De vliezen waaren er nagenoeg allemaal af. Maar hier zie je ze nog goed zitten.
Daarna flink de rub er op gezet aan alle kanten en straks ingepakt de koelkast in. Noskos The Steak is mijn favo. Wekker om 05:00.
Hij past!.. Net... Lekbakje eronder. Geen thermometer in nog. Niet nodig. Rub zat er goed op en de nacht inwerken heeft goed gewerkt.
Status om 05:15. Net begonnen. Eiken rookblokje moet ik er nog opgooien en ik heb er ook wat verder in de kolen verstopt voor later. We gaan voor een temp rond de 120 graden.
Stand om 08:45. Vanaf nu heb ik het droge gedeelte elk uur ingespoten met whiskey in een plantenspuit. Kan niet zeggen dat ik er wat van terugproefde... volgende keer misschien alleen water.
Stand om 12:00. Klaar voor de thermometer en strak inpakken in de folie. Het ruikt heerlijk!!! Alle sappen heb ik goed kunnen opvangen in de lekbak dus die heb ik er ook bij gedaan en 2 plakjes roomboter want.. waarom niet. ;-)
Stand om 15:00.. 97 graden intern en de 'priktest' en 'wiebeltest' doorstaan... Het stuk zit nu nog in de folie, met een paar 'lucht gaatjes'. En een handdoek er overheen, Ik wil het zo 3 uur laten rusten.
Mijn oven kan prima gebruikt worden als warmhouder. Ik heb dat uiteindelijk uitgezet omdat ik merkte dat de brisket goed warm bleef.
Om 17:50 exact heb ik het vlees uiteindelijk aangesneden. Wat een genot!
Heel mals en sappig vlees. Helaas geen foto gemaakt van de Point... maar die was ook zalig.
Al met al ben ik erg tevreden voor mijn eerste keer. Het was echt zalig, en de moeite meer dan waard. Misschien toch een BGE large halen dan??....
Ik zag bij Inamood een mooie aanbieding, 3700gr Brisket USA. Toen het pakketje aankwam had ik mij niet gerealiseerd hoe groot dit 'stukje' vlees is. Ik heb 'maar' een BGE medium.
Gisteren avond was het zo ver.. de voorbereiding kon beginnen.
Rond 18:00 uit de diepvries gehaald. Je ziet hier (zag ik toen niet) dat de brisket met het verpakken flink in elkaar is geperst.
Ontdooid en wel; aanschouw het beest! Man.. waar ben ik aan begonnen dacht ik nog.

Zo goed als ik kon heb ik grote stukken vet weggesneden.
Ook heb ik de meeste vliezen aan de onderkant netjes afgesneden. Ik probeerde daarbij geen inkepingen te maken. Deze foto was tijdens het snijden. De vliezen waaren er nagenoeg allemaal af. Maar hier zie je ze nog goed zitten.
Daarna flink de rub er op gezet aan alle kanten en straks ingepakt de koelkast in. Noskos The Steak is mijn favo. Wekker om 05:00.
Hij past!.. Net... Lekbakje eronder. Geen thermometer in nog. Niet nodig. Rub zat er goed op en de nacht inwerken heeft goed gewerkt.
Status om 05:15. Net begonnen. Eiken rookblokje moet ik er nog opgooien en ik heb er ook wat verder in de kolen verstopt voor later. We gaan voor een temp rond de 120 graden.
Stand om 08:45. Vanaf nu heb ik het droge gedeelte elk uur ingespoten met whiskey in een plantenspuit. Kan niet zeggen dat ik er wat van terugproefde... volgende keer misschien alleen water.
Stand om 12:00. Klaar voor de thermometer en strak inpakken in de folie. Het ruikt heerlijk!!! Alle sappen heb ik goed kunnen opvangen in de lekbak dus die heb ik er ook bij gedaan en 2 plakjes roomboter want.. waarom niet. ;-)
Stand om 15:00.. 97 graden intern en de 'priktest' en 'wiebeltest' doorstaan... Het stuk zit nu nog in de folie, met een paar 'lucht gaatjes'. En een handdoek er overheen, Ik wil het zo 3 uur laten rusten.
Mijn oven kan prima gebruikt worden als warmhouder. Ik heb dat uiteindelijk uitgezet omdat ik merkte dat de brisket goed warm bleef.
Om 17:50 exact heb ik het vlees uiteindelijk aangesneden. Wat een genot!
Heel mals en sappig vlees. Helaas geen foto gemaakt van de Point... maar die was ook zalig.
Al met al ben ik erg tevreden voor mijn eerste keer. Het was echt zalig, en de moeite meer dan waard. Misschien toch een BGE large halen dan??....

Laatst bewerkt: