- Berichten
- 126
Ik ben drie weken op vakantie geweest. En ik heb drie weken lang heerlijk digitaal gebladerd door allerlei (bbq-)kookboeken. Koken was al een hobby, maar nu is het serieus. En gelukkig is het boek van Noskos ook digitaal te lezen, dus dat heb ik met veel plezier gedaan. En daar besloot ik dat de pulled pork een mooie start was van 'echt' bbq'en, Low & Slow. Hier het resultaat, en een verslagje:
Bij thuiskomst direct een procureur besteld (net geen 3 kg en voorbereid á la wedstrijdrecept) en de avond van tevoren voorbereid. Ik heb een BBQ pakketje bij de Welkoop gehaald (normaal 25, nu 12 euro) en dat beviel eigenlijk ontzettend goed. Injector deed het top en de sweet paprikarub is echt lekker. Rookhout van welkoop is altijd goed. Er zat ook nog een rookboxje bij, die ga ik volgende keer eens testen.
Om half 9 's morgens de BBQ naar buiten gereden en voorbereid volgens de Minion-video van mijn naamgenoot, erg handig. Daar kon ik mooi voor de eerste keer de kolenring en diffuser voor gebruiken. Die lagen na ruim een jaar nog nieuw en schoon te wezen in de schuur, dus daar moest verandering in komen. De kolenring heb ik helemaal volgelegd met kokosbriketten, 3 blokjes kersenhout ertussen, ongeveer 7 kooltjes in de starter (dat blijft toch een uitdaging in zo'n grote starter) en de IKEA thermometer in een AliExpres clipje gezet om mn temperatuur te kunnen meten. Op de plate stond een lekbak, en daar heb ik voor de zekerheid een pannetje kokend water in gedaan. Vlees erop, thermometer ingesteld op 120 en lekker laten branden.
Wat kun je ontzettend veel spanning en lol halen uit een vuurtje de hele dag laten branden. De thermometer had ik ingesteld op 125, zodat hij ging piepen zodra m'n temperatuur te hoog was en ik weer met de schuifjes mocht spelen. Rond 14.00 uur heb ik hem in de folie ingepakt.
En toen ging het helemaal mis. Tijdens het inpakken ben ik heel veel warmte kwijtgeraakt. Ik heb alle schuiven opengezet, maar kon mijn kolen natuurlijk niet zien. Ik heb het een half uur de tijd gegeven, maar kreeg het toch best benauwd. Toen heb ik een handjevol kolen op een aanmaakblokje gelegd, aangestoken en de hele BBQ leeggehaald. Eén rookblok en een handvol briketten bleek simpelweg niet aangestoken door de anderen. Ik heb ze bij elkaar op een hoopje gelegd, de hete nieuwe briketten erbij en toen had ik gelukkig weer warmte over. Rond kwart over 3 had ik mijn BBQ eindelijk weer op temperatuur. Ik was als een kind zo blij.
Toen nog de rest van de middag laten liggen en tegen de klok van half 7 was mijn kerntemperatuur waar ik hem hebben wilde. Ik heb hem nog een uurtje laten rusten. Ik heb een eenvoudige bbq saus gemaakt van ketchup, worchestersaus, suiker, ui, knoflook en kaneel. Die heb ik gemengd zoals Meester Noskos mij voorgeschreven had met appelsap en vleessap en toen kon het pullen en smullen beginnen.
Eindresultaat: werkelijk de beste pulled pork die ik ooit heb gegeten (en ik had m al best vaak uit de oven gemaakt). De rooksmaak dit er zo ontzettend lekker in. En natuurlijk smaakte hij extra lekker omdat ik er een dag voor gehobbyd had. Vrienden en familie waren gelukkig ook zeer tevreden. Gegeten zonder broodje, maar met aardappelen uit de oven (gemiste kans) en deze bloemkoolsalade (volgende keer foto, is echt een aanrader!): https://www.ah.nl/allerhande/recept/R-R1197011/bloemkoolsalade-met-amandel-en-ricotta.
De volgende keer begin ik wel ietsje vroeger en laat ik hem iets langer rusten (nu strak een uur, had langer gemogen). Hij smaakte heerlijk zacht, maar had nog wel wat structuur. Ik hou daar stiekem wel van, dan heb je nog iets te kauwen, maar er kwam nog een beetje mankracht kijken bij het pullen.
Als jullie ideeën hebben over hoe ik de temperatuur nog langer stabiel kan houden, zijn die tips altijd welkom. Op mijn verlanglijstje voor de decembermaand komt een goede kerntemperatuurmeter zodat ik niet om het half uur naar buiten hoef of te checken of hij nog wel heet genoeg is
. Net als een kleine kolenstarter trouwens. En een WGA voor de aardappels en bloemkool. En een looflighter, en ... en... en .... Wat een fantastische hobby is dat bbq'en toch eigenlijk 
Bij thuiskomst direct een procureur besteld (net geen 3 kg en voorbereid á la wedstrijdrecept) en de avond van tevoren voorbereid. Ik heb een BBQ pakketje bij de Welkoop gehaald (normaal 25, nu 12 euro) en dat beviel eigenlijk ontzettend goed. Injector deed het top en de sweet paprikarub is echt lekker. Rookhout van welkoop is altijd goed. Er zat ook nog een rookboxje bij, die ga ik volgende keer eens testen.
Om half 9 's morgens de BBQ naar buiten gereden en voorbereid volgens de Minion-video van mijn naamgenoot, erg handig. Daar kon ik mooi voor de eerste keer de kolenring en diffuser voor gebruiken. Die lagen na ruim een jaar nog nieuw en schoon te wezen in de schuur, dus daar moest verandering in komen. De kolenring heb ik helemaal volgelegd met kokosbriketten, 3 blokjes kersenhout ertussen, ongeveer 7 kooltjes in de starter (dat blijft toch een uitdaging in zo'n grote starter) en de IKEA thermometer in een AliExpres clipje gezet om mn temperatuur te kunnen meten. Op de plate stond een lekbak, en daar heb ik voor de zekerheid een pannetje kokend water in gedaan. Vlees erop, thermometer ingesteld op 120 en lekker laten branden.
Wat kun je ontzettend veel spanning en lol halen uit een vuurtje de hele dag laten branden. De thermometer had ik ingesteld op 125, zodat hij ging piepen zodra m'n temperatuur te hoog was en ik weer met de schuifjes mocht spelen. Rond 14.00 uur heb ik hem in de folie ingepakt.
En toen ging het helemaal mis. Tijdens het inpakken ben ik heel veel warmte kwijtgeraakt. Ik heb alle schuiven opengezet, maar kon mijn kolen natuurlijk niet zien. Ik heb het een half uur de tijd gegeven, maar kreeg het toch best benauwd. Toen heb ik een handjevol kolen op een aanmaakblokje gelegd, aangestoken en de hele BBQ leeggehaald. Eén rookblok en een handvol briketten bleek simpelweg niet aangestoken door de anderen. Ik heb ze bij elkaar op een hoopje gelegd, de hete nieuwe briketten erbij en toen had ik gelukkig weer warmte over. Rond kwart over 3 had ik mijn BBQ eindelijk weer op temperatuur. Ik was als een kind zo blij.
Toen nog de rest van de middag laten liggen en tegen de klok van half 7 was mijn kerntemperatuur waar ik hem hebben wilde. Ik heb hem nog een uurtje laten rusten. Ik heb een eenvoudige bbq saus gemaakt van ketchup, worchestersaus, suiker, ui, knoflook en kaneel. Die heb ik gemengd zoals Meester Noskos mij voorgeschreven had met appelsap en vleessap en toen kon het pullen en smullen beginnen.
Eindresultaat: werkelijk de beste pulled pork die ik ooit heb gegeten (en ik had m al best vaak uit de oven gemaakt). De rooksmaak dit er zo ontzettend lekker in. En natuurlijk smaakte hij extra lekker omdat ik er een dag voor gehobbyd had. Vrienden en familie waren gelukkig ook zeer tevreden. Gegeten zonder broodje, maar met aardappelen uit de oven (gemiste kans) en deze bloemkoolsalade (volgende keer foto, is echt een aanrader!): https://www.ah.nl/allerhande/recept/R-R1197011/bloemkoolsalade-met-amandel-en-ricotta.
De volgende keer begin ik wel ietsje vroeger en laat ik hem iets langer rusten (nu strak een uur, had langer gemogen). Hij smaakte heerlijk zacht, maar had nog wel wat structuur. Ik hou daar stiekem wel van, dan heb je nog iets te kauwen, maar er kwam nog een beetje mankracht kijken bij het pullen.
Als jullie ideeën hebben over hoe ik de temperatuur nog langer stabiel kan houden, zijn die tips altijd welkom. Op mijn verlanglijstje voor de decembermaand komt een goede kerntemperatuurmeter zodat ik niet om het half uur naar buiten hoef of te checken of hij nog wel heet genoeg is


Laatst bewerkt: