BasBQ
Beef en Steak

Hele eend aan het spit

 

Erki

Kooltjesharker
Berichten
120
Met de kerst had ik twee hele eenden besteld en omdat ik er nog een in de diepvries had liggen én omdat ik m'n nieuwe spit wilde proberen, heb ik de stoute schoenen maar eens aangetrokken. Wat mij opviel is dat er niet bijster veel recepten te vinden zijn voor eend in vergelijking tot kip. Wellicht dat dit komt door het aanbod?

Ik heb de eendenborst ingeprikt zodat het vet kon wegvloeien, vervolgens ingesmeerd met zonnebloemolie en er een rub over gestrooid. Vervolgens aan het spit geregen en een uurtje laten draaien op 180 / 200 graden (kerntemp. 76 gr.) De laatste 20 minuutjes nog een glaze aangebracht en ik moet zeggen: het resultaat mag er zijn. Eend is overigens wel een heel andere "kauwervaring" dan bijvoorbeeld kip, omdat het vlees stugger is. Het is echt "werkvlees". De volgende keer weer een kippetje aan het spit.

IMG_6443.jpg


IMG_6449.jpg


IMG_6451.jpg
 
Ziet er heerlijk uit, had ik ook best mijn tanden in willen zetten.
 
  • Leuk
Waarderingen: Erki
Mooi kleurtje gekregen!
Kan het zijn dat hij met 76gr al te ver was? Zelf geen ervaring mee hoor, maar ik kom op internet lagere waarden tegen voor rosé eend (filet).
 
  • Leuk
Waarderingen: Erki
Mooi kleurtje gekregen!
Kan het zijn dat hij met 76gr al te ver was? Zelf geen ervaring mee hoor, maar ik kom op internet lagere waarden tegen voor rosé eend (filet).
Dat zou inderdaad kunnen: ik zat in dubio welke kerntemperatuur ik moest aanhouden.
 
Mooi gedaan zo, eend aan het spit zie je ook niet elke dag.

Zou ik ook best wel willen proeven. 😋😋
 
  • Leuk
Waarderingen: Erki
Donald heeft een mooi kleurtje.
lekker hoor. Eend is geen straf
 
  • Leuk
Waarderingen: Erki
Ducky ziet er mooi gebruind uit.
Dit zal zeker gesmaakt hebben.
 
  • Leuk
Waarderingen: Erki
Wel lekker bezig geweest zo. Het ziet er in ieder geval heerlijk uit.
 
  • Leuk
Waarderingen: Erki
Eend mag best iets rosé inderdaad.

En rustig gegaard kun je 't ook gewoon plukken en met een sausje aanmaken. Beetje hoisin o.i.d. en in een superdun flensje met wat groenten "en julienne" serveren.
Of met een lichte sinaasappelsaus of mandarijnensaus...
Opties genoeg.
Droog is niet gauw te droog hoor, altijd nog wel iets te redden. Alleen als 't verbrand is of echt verkloot is, dan kun je er niets meer mee. Wees lekker creatief ;)
 
Laatst bewerkt:
  • Leuk
Waarderingen: Erki
Dat is een beste eend. Lijkt wel een gans zo groot hahaha. Ik heb nog een wild eendje in de vriezer zitten. Die is wel een heel stuk kleiner. Wij hebben hem helemaal geplukt. Ik wil dat eendje ook aan het spitje gaan garen.
 
  • Leuk
Waarderingen: Erki
Mooie bereiding en mooie plaatjes lijkt me erg lekker.
 
  • Leuk
Waarderingen: Erki
Leuk idee zeg. Op de to-do.
 
  • Leuk
Waarderingen: Erki
Leuk om zo klaar te maken, dit stond ook op mijn todo. Maar nu ik het zo zie denk ik er toch vanaf te zien. Dit kan eigenlijk nooit goed lukken.
Anders dan bij kip wil je de borst echt rose hebben en hebben de bouten veel langer nodig. Het lijkt mij lastig dit voor elkaar te krijgen op zijn geheel.

Al blijft bij pekingeend de borst ook niet rose 🤔.
 
Leuk om zo klaar te maken, dit stond ook op mijn todo. Maar nu ik het zo zie denk ik er toch vanaf te zien. Dit kan eigenlijk nooit goed lukken.
Anders dan bij kip wil je de borst echt rose hebben en hebben de bouten veel langer nodig. Het lijkt mij lastig dit voor elkaar te krijgen op zijn geheel.

Al blijft bij pekingeend de borst ook niet rose 🤔.
Ik heb erover nagedacht om hem "beercan style" te bereiden; wellicht is dat dan iets voor je als je de borst van tevoren terugkoelt?
 
Ik heb geen idee. Maar ik ga me er nog eens in verdiepen.
Het is in ieder geval niet zo makkelijk als kip.

@Bram voor wilde eend heb je dat probleem nauwelijks. De vleeswaarde van de boutjes is verwaarloosbaar.
 
Leuk om zo klaar te maken, dit stond ook op mijn todo. Maar nu ik het zo zie denk ik er toch vanaf te zien. Dit kan eigenlijk nooit goed lukken.
Anders dan bij kip wil je de borst echt rose hebben en hebben de bouten veel langer nodig. Het lijkt mij lastig dit voor elkaar te krijgen op zijn geheel.

Al blijft bij pekingeend de borst ook niet rose 🤔.
Ik zag laatst iemand die blokken bevroren boter tussen het vel en de borst deed om de garing hier af te remmen. Maar zelf nog niet uitgeprobeerd..
 
Terug
Bovenaan Onderaan