- Berichten
- 7.284
Beste BBQ-Vrienden!
Het is Kerstvakantie, en dat betekent dat in Huize Foodporn dat we het er nog maar eens extra lekker van nemen!
Perfect Fit was het onderwerp van mijn maandelijkse hobby en dat is hier echt van toepassing rond de kersttijd. Tradities, sommige oud en sommige wat recenter maar daarmee instant klassiekers geworden. Zo verzamel ik sinds een paar jaar whiskies. Niet voor de sier of als investering, maar gewoon om lekker langzaam en lang van te genieten. Zo heb ik bijvoorbeeld een paar edities van Douglas Laing's Big Peat, prachtige blends van met turf gerookte Islay whiskies:
En daar proef ik steevast oud en nieuwere edities van naast elkaar. Echt heerlijk. Echt kerst.
Een andere klassieke Perfect Fit is voor mij een voorgerechtje dat ik vaak maak met kerst, Vitello Tonato. Traditioneel een gepocheerde kalfsmuis met een tonijn mayonaise, maar daar gaf Vriend Mac jaren geleden al zijn eigen BBQ-twist aan. Dus dan wordt het een warm gerookte en zo langzaam gegaarde kalfsmuis. Ik vind bij dat zachte kalfsvlees de kip rub van LetzQ erg goed passen. Dus daar zette ik mijn muisje een dagje tevoren in weg:
Lekker strak in de folie inrollen en rustig laten marineren. Door met weer een klassieker:
Stoofpeertjes... erg hoog Allerhande-gehalte, maar waarom zou je wat goed is veranderen? Lekker Giezer Wildemannetjes met kaneel, gember, vanille, citroen, sherry en wat rode port. Fantastische winterse smaken.
Toen lekker de BBQ aan en het kalfsmuisje zachtjes roken met wat kersenhout:
Over Perfect Fit gesproken, ik zei het al eerder... Bier bij de BBQ is GOUD!
Wat een prachtig bier!
De boel even vlot afronden, want het is toch wel akelig koud buiten zeg!
Toen de rest maar lekker binnen af gemaakt:
Ik had jullie nog helemaal niet verteld over het hoofdgerecht... ik maakte een Noskos-klassieker die hier al jaren favoriet is:
Voordeel van die kou is dat je de kalkoen na het pekelen buiten aan de lucht kan laten drogen!
Toen mocht eindelijk mijn verjaarscadeautje uit de garage komen en kon ik die eens lekker aan het werk zetten:
Een echte snijmachine voor van die heerlijke dunne plakjes... van alles!
Dat ging dus echt SUPER!
Oh ja, er waren ook nog cadeautjes onder de boom:
Ondertussen dronk ik nog een lekker Kerstig bier... van Het Anker vol met heerlijke kruiden en specerijen maar toch zo mooi in balans. Fantastisch!
Mevrouw de Kalkoen maakte het al goed, later was ze nog lekkerder maar was het buiten te donker voor de foto's dus ik maakte er eentje een uurtje eerder:
En toen kon het voorgerecht opgemaakt worden... ik had vooraf mooie beelden in mijn hoofd met kerstboom en lampjes en een mooie robuuste houten plank, maar soms loopt het wel eens anders en kies je voor de gezelligheid van je gezin. Dus maar gewoon op een bordje vlot op tafel. Dan maar een keertje niet winnen!
Komt 'ie:
Dat was dus gewoon weer echt zalig! Kalfsvlees met Tonijn mayonaise, voor mij een Perfect Fit!
Geniet ervan mensen! Fijne dagen!
Het is Kerstvakantie, en dat betekent dat in Huize Foodporn dat we het er nog maar eens extra lekker van nemen!
Perfect Fit was het onderwerp van mijn maandelijkse hobby en dat is hier echt van toepassing rond de kersttijd. Tradities, sommige oud en sommige wat recenter maar daarmee instant klassiekers geworden. Zo verzamel ik sinds een paar jaar whiskies. Niet voor de sier of als investering, maar gewoon om lekker langzaam en lang van te genieten. Zo heb ik bijvoorbeeld een paar edities van Douglas Laing's Big Peat, prachtige blends van met turf gerookte Islay whiskies:
En daar proef ik steevast oud en nieuwere edities van naast elkaar. Echt heerlijk. Echt kerst.
Een andere klassieke Perfect Fit is voor mij een voorgerechtje dat ik vaak maak met kerst, Vitello Tonato. Traditioneel een gepocheerde kalfsmuis met een tonijn mayonaise, maar daar gaf Vriend Mac jaren geleden al zijn eigen BBQ-twist aan. Dus dan wordt het een warm gerookte en zo langzaam gegaarde kalfsmuis. Ik vind bij dat zachte kalfsvlees de kip rub van LetzQ erg goed passen. Dus daar zette ik mijn muisje een dagje tevoren in weg:
Lekker strak in de folie inrollen en rustig laten marineren. Door met weer een klassieker:
Stoofpeertjes... erg hoog Allerhande-gehalte, maar waarom zou je wat goed is veranderen? Lekker Giezer Wildemannetjes met kaneel, gember, vanille, citroen, sherry en wat rode port. Fantastische winterse smaken.
Toen lekker de BBQ aan en het kalfsmuisje zachtjes roken met wat kersenhout:
Over Perfect Fit gesproken, ik zei het al eerder... Bier bij de BBQ is GOUD!
Wat een prachtig bier!
De boel even vlot afronden, want het is toch wel akelig koud buiten zeg!
Toen de rest maar lekker binnen af gemaakt:
Ik had jullie nog helemaal niet verteld over het hoofdgerecht... ik maakte een Noskos-klassieker die hier al jaren favoriet is:
Voordeel van die kou is dat je de kalkoen na het pekelen buiten aan de lucht kan laten drogen!
Toen mocht eindelijk mijn verjaarscadeautje uit de garage komen en kon ik die eens lekker aan het werk zetten:
Een echte snijmachine voor van die heerlijke dunne plakjes... van alles!
Dat ging dus echt SUPER!
Oh ja, er waren ook nog cadeautjes onder de boom:
Ondertussen dronk ik nog een lekker Kerstig bier... van Het Anker vol met heerlijke kruiden en specerijen maar toch zo mooi in balans. Fantastisch!
Mevrouw de Kalkoen maakte het al goed, later was ze nog lekkerder maar was het buiten te donker voor de foto's dus ik maakte er eentje een uurtje eerder:
En toen kon het voorgerecht opgemaakt worden... ik had vooraf mooie beelden in mijn hoofd met kerstboom en lampjes en een mooie robuuste houten plank, maar soms loopt het wel eens anders en kies je voor de gezelligheid van je gezin. Dus maar gewoon op een bordje vlot op tafel. Dan maar een keertje niet winnen!

Komt 'ie:
Dat was dus gewoon weer echt zalig! Kalfsvlees met Tonijn mayonaise, voor mij een Perfect Fit!
Geniet ervan mensen! Fijne dagen!