- Berichten
- 4.941
Beste BBQgenoten,
Omdat wij nou eenmaal eenvoudige mensen zijn. Eten wij op onze verjaardag graag eens iets speciaals.
Mijn BBQ broer attendeerde mij op een mooi stukje vlees. Een Australisch Wagyu Picanha om precies te zijn. De prijs viel me nog enigszins mee. Maar toch niet gelijk gekocht. Het stuk vlees bleef het toch malen in mijn gedachten. Ik moet het eens geproefd hebben. Dus even later toch het mooie stuk vlees besteld. Was een vrij groot stuk. Ruim 2kg. Dat kan niet allemaal Picanha zijn. Maar zal toch smaken. Het vlees verdeeld in 3 stukken. De punt, het echte stuk Picanha voor m’n verjaardag. De rest voor later. Ik maakte er wat heerlijke aardappelen en coleslaw bij.
Hierbij de plaatjes
Vlees mooi opdelen en trimmen. Zat een behoorlijk dikke laag vet op. Het vet apart vacuüm verpakt en ingevroren voor later.
Zo als jullie misschien vaker zien hou ik er van mijn stukken vlees een dry brine te geven. Dus ook dit stuk voorzien van fleur de sel. De vetlaag kruislings ingesneden en daar ook mooi wat zout in gepropt. Dit gaat dan onafgedekt een nachtje de koelkast in.
De grote dag was aangebroken. Het feestmaal kon gemaakt gaan worden. BBQ aansteken. Op laten warmen tot z’n 130gr indirect. Een klein blokje Zweedse Kers er bij. En het vlees kon indirect op de Q.
Het stuk heeft ongeveer 30min nodig om op 48gr kern uit te komen. Nu kon het ware spektakel beginnen. Eerst het vet mooi aanzetten. En dan de vleeskant van wat extra kleur voorzien. Geeft toch wel mooie plaatjes welke ik jullie niet wil onthouden.
Omdat onze Rick ons vertelde over die lekkere champignons van de Q had ik die ook gemaakt. Kastanje champignons ingesmeerd met BBQsaus en daarna bestrooid met NOSKOS JERK. Deze hadden even mee kunnen liften met de Picanha. En kregen ook een kort grill kuurtje.
Ondertussen waren de aardappels ook klaar en de coleslaw mooi ingetrokken. Dus konden we aan tafel. Het vlees netjes trancheren en vervolgens op de bordjes.
Dit was echt een feestje. Het cuisson was perfect, zo mals heb ik nog een stuk vlees gehad. Het is wel heel machtig. Maar o zo lekker. De kinderen waren er ook gelijk helemaal weg van. De champignons waren ook erg lekker. Mooie pittige bark er op. Weer eens wat anders.
Of het de investering in het vlees waard is, ik vind van wel. Dit is dan wel geen Japans Wagyu, maar toch nog aan de prijs. Dus niet voor elke week. Maar ik ga het zeker vaker maken. Dit was gewoon puur genieten. TOP
Bedankt voor het kijken en lezen
Bram.
Omdat wij nou eenmaal eenvoudige mensen zijn. Eten wij op onze verjaardag graag eens iets speciaals.
Mijn BBQ broer attendeerde mij op een mooi stukje vlees. Een Australisch Wagyu Picanha om precies te zijn. De prijs viel me nog enigszins mee. Maar toch niet gelijk gekocht. Het stuk vlees bleef het toch malen in mijn gedachten. Ik moet het eens geproefd hebben. Dus even later toch het mooie stuk vlees besteld. Was een vrij groot stuk. Ruim 2kg. Dat kan niet allemaal Picanha zijn. Maar zal toch smaken. Het vlees verdeeld in 3 stukken. De punt, het echte stuk Picanha voor m’n verjaardag. De rest voor later. Ik maakte er wat heerlijke aardappelen en coleslaw bij.
Hierbij de plaatjes

Vlees mooi opdelen en trimmen. Zat een behoorlijk dikke laag vet op. Het vet apart vacuüm verpakt en ingevroren voor later.
Zo als jullie misschien vaker zien hou ik er van mijn stukken vlees een dry brine te geven. Dus ook dit stuk voorzien van fleur de sel. De vetlaag kruislings ingesneden en daar ook mooi wat zout in gepropt. Dit gaat dan onafgedekt een nachtje de koelkast in.
De grote dag was aangebroken. Het feestmaal kon gemaakt gaan worden. BBQ aansteken. Op laten warmen tot z’n 130gr indirect. Een klein blokje Zweedse Kers er bij. En het vlees kon indirect op de Q.
Het stuk heeft ongeveer 30min nodig om op 48gr kern uit te komen. Nu kon het ware spektakel beginnen. Eerst het vet mooi aanzetten. En dan de vleeskant van wat extra kleur voorzien. Geeft toch wel mooie plaatjes welke ik jullie niet wil onthouden.
Omdat onze Rick ons vertelde over die lekkere champignons van de Q had ik die ook gemaakt. Kastanje champignons ingesmeerd met BBQsaus en daarna bestrooid met NOSKOS JERK. Deze hadden even mee kunnen liften met de Picanha. En kregen ook een kort grill kuurtje.
Ondertussen waren de aardappels ook klaar en de coleslaw mooi ingetrokken. Dus konden we aan tafel. Het vlees netjes trancheren en vervolgens op de bordjes.
Dit was echt een feestje. Het cuisson was perfect, zo mals heb ik nog een stuk vlees gehad. Het is wel heel machtig. Maar o zo lekker. De kinderen waren er ook gelijk helemaal weg van. De champignons waren ook erg lekker. Mooie pittige bark er op. Weer eens wat anders.
Of het de investering in het vlees waard is, ik vind van wel. Dit is dan wel geen Japans Wagyu, maar toch nog aan de prijs. Dus niet voor elke week. Maar ik ga het zeker vaker maken. Dit was gewoon puur genieten. TOP
Bedankt voor het kijken en lezen
Bram.
Laatst bewerkt: