BasBQ
Beef en Steak

Gerookte zalm

 
 

The Butcher

Vuurmaker
Berichten
56
Vannacht de eerste keer een koud roken sessie gedaan. Vrijdag al een stuk zalmfilet in de pekel gezet, gisteren de zalm afgespoeld en aan de lucht laten drogen in de koelkast. De CSG om 20.30 uur aangestoken, en om 11 uur vanmorgen blies de Weber z'n laatste rook uit. Ik had de bluetooth thermometer vlak boven het rooster gepositioneerd, zodat ik ook vanuit m'n slaapkamer de temperatuur kon monitoren. Deze varieerde tussen de 13⁰c en 20⁰c, met een buitentemperatuur rond het vriespunt, dus ik denk dat het "koud roken" aardig gelukt is. Ik kon me niet inhouden, en de zalm direct geproefd. Man man, wat een intense smaak beleving. Je wilt nooit geen zalm uit de winkel meer, als je dit geproefd hebt. De rest lekker vacuüm getrokken, binnenkort maar eens gebruiken met spinazie en zelfgemaakte pasta...
IMG_20210226_171328.jpg


IMG_20210228_113654.jpg


IMG_20210227_203258.jpg


IMG_20210227_183618.jpg


IMG_20210226_171212.jpg
 
Zooooo lekker dit.
En precies wat je zegt, veel lekkerder dan uit de supermarkt
 
Voor eeuwig verpest 😉. Mooi om te ontdekken dat je zo makkelijk zoiets fantastisch kan maken.
 
Interessante reportage dit ! Ga me ook eens verdiepen in dat koud roken, want weet er echt helemaal nog niets vanaf. Maar als ik dit zo zie, lijkt het me erg lekker en leuk om te doen. Bedankt voor het delen.
 
Interessante reportage dit ! Ga me ook eens verdiepen in dat koud roken, want weet er echt helemaal nog niets vanaf. Maar als ik dit zo zie, lijkt het me erg lekker en leuk om te doen. Bedankt voor het delen.
Zeker doen. Kost amper iets, super gemakkelijk (zelfs een gasbbq is moeilijker aan te steken) en echt een verschil tov wat je in de winkel vindt.
 
Proef nog maar eens terug na een paar dagen vacuum, dan wil je echt nooit meer anders! Puur op een toastje met een kleine slag vers gemalen zwarte peper... joepie de poepie! En nu? Kaas, eendenborst, zout, knoflook... alles kan! Ik maakte al vaker een gerookte gazpacho. Ook fantastisch lekker en erg gezond!
 
Ben oprecht benieuwd waarin je dit gedaan hebt.

Een csg die meer dan 12 uur brand EN de temperatuur van een vriestemperatuur buiten tot 20 graden optilt, klinkt mij vreemd in de oren.
In mijn weber 57cm. zie ik geen meetbare temperatuursverandering met de csg.
En in de smoker al helemaal niet :)

Ps. Advies is om onder de 15 graden te blijven ivm bacteriegroei daarboven. Als je thermometer 20 heeft aangegeven is dat misschien wel iets om ij de gaten te houden.
 
Ben oprecht benieuwd waarin je dit gedaan hebt.

Een csg die meer dan 12 uur brand EN de temperatuur van een vriestemperatuur buiten tot 20 graden optilt, klinkt mij vreemd in de oren.
In mijn weber 57cm. zie ik geen meetbare temperatuursverandering met de csg.
En in de smoker al helemaal niet :)

Ps. Advies is om onder de 15 graden te blijven ivm bacteriegroei daarboven. Als je thermometer 20 heeft aangegeven is dat misschien wel iets om ij de gaten te houden.
De BBQ stond niet in de open lucht, maar onder een afdak naast de blokhut. Starttempetatuur was 7⁰c zaterdagavond om 20.30uur. Luchttoevoer op rookstand, en de schuif in het deksel op de helft zeg maar. Zondagochtend stond de temperatuur om 05.30uur op 10⁰c, terwijl het buiten -2⁰c was. Toen ik om 9.00 uur beneden kwam, rookte de CSG nog steeds, en had nog een stukje te gaan. Ik heb toen beide schuiven volledig opengezet, waarbij de temperatuur op t laatst dus 20⁰c was. Ik verzin het niet,maar ik heb echt 14 uren rook gezien en geroken.
 
Stond de BBQ in het begin van de ochtend in de opkomende zon? Mijn zwarte Webers worden een stuk warmer in de zon...
 
ik geloof je wat betreft de tijd dat je rook zag. gister een zalmzijde koud gaan roken.
om ong 11:00hr de weber cold smoke generator gevuld met goldspan beuken rookmot en aangestoken. om23:30hr de zalm eraf gehaald en in de koeling. aangezien toen de smoker nog niet opgebrand was de schuifjes open gelaten en vanmorgen om 7:30 was de laatste cm rookmot aan het branden.
weet nog niet wat we eten vanavond ...suggesties ;)

 
Stond de BBQ in het begin van de ochtend in de opkomende zon? Mijn zwarte Webers worden een stuk warmer in de zon...
Ik heb de tuin op het Zuiden, dat wel. Maar de zon had nog niet die kracht om de BBQ dermate op te warmen denk ik. Ga het binnenkort nog eens doen, en dan zal ik eens bijhouden hoe en wat.
 
ik geloof je wat betreft de tijd dat je rook zag. gister een zalmzijde koud gaan roken.
om ong 11:00hr de weber cold smoke generator gevuld met goldspan beuken rookmot en aangestoken. om23:30hr de zalm eraf gehaald en in de koeling. aangezien toen de smoker nog niet opgebrand was de schuifjes open gelaten en vanmorgen om 7:30 was de laatste cm rookmot aan het branden.

Oeh jongen, dat had je lekker nog een paar uurtjes extra rook op kunnen laten pikken!
 
Terug
Bovenaan Onderaan