- Berichten
- 1.184
Toen @SandyMan een paar weken geleden zijn worst(en) met ons deelde (klinkt overigens beetje gek, maargoed...) toen wist ik het: 't werd echt weer tijd om een keer zelf worst te maken.
Zogezegd zo gedaan. De slager gebeld en gevraagd om 450g varkensschouder, 450g varkensbuik en een stukje darm. Kinnebak zat er helaas niet in, dat moest hij met minimaal 3kg afnemen. Net iets teveel voor ons kleine vriezertje
Vanmorgen het vlees in kleine stukken gesneden en gezout met 15g nitrietzout. Samen met de vleesmolen mocht dit even de vriezer in om lekker koud te worden.
Na een uurtje heb ik het vlees tweemaal door standje 8 gehaald.
Na het malen heb ik het vlees gemengd met de overige ingrediënten:
1g foelie
1g korianderzaad
2g zwarte peper (ik had geen witte)
2g dextro-energy (bij gebrek aan dextrose)
100g crushed ijs
Het was pas de 2e keer dat ik zelf worst ging maken en ik was de fijne details alweer vergeten. Zo stom dat ik was nam ik dus de kleine vulmond i.p.v. de grote. Nou dat ging dus mooi de soep in. Het werd meer een geconstipeerde worst dan een rookworst. Gelukkig had ik genoeg darm en kon ik zo weer overnieuw beginnen.
Worst maken met de KitchenAid is wel echt een klus voor 2 personen. Vlees bijvullen en aanstampen en tegelijkertijd de darm vasthouden en goed vullen, lukt echt niet in je eentje. Gelukkig was Wendy er om mij te helpen. En ik kan je zeggen, met 2 is nog veel leuker ook. Vooral als ze, zonder er erg in te hebben, de volgende opmerking uitkraamt: "Ik moet de worst tegelijkertijd knijpen en trekken"
Man, wat hebben we gelachen.
Al met al zagen ze er niet verkeerd uit. Het wint niet de schoonheidsprijs qua consistentie en op sommige plekken een luchtbel maar dat mag de pret niet drukken.
Vervolgens heb ik de worsten een paar uur laten drogen in de schuur, het is immers toch koud genoeg buiten.
In de avond de Q opgestookt tot 120 graden en met een paar blokjes eikenhout heb ik de worsten gerookt tot 65 graden.
Een tip voor de volgende keer is dat ik ze zo neerleg dat ze elkaar zo min mogelijk aanraken. Zoals ze op bovenstaande foto lagen kwamen er aan de uiteinden waar ze elkaar raken plekken waar helaas geen rook kwam.
Het kwam voor het avondeten van vandaag te laat maar we hebben er natuurlijk wel 1 geproefd. Ze verdienen geen schoonheidsprijs, maar de rooksmaak was mild en erg lekker. De rest gaat vacuum de vriezer in voor de stamppot die we komende week een keer gaan maken.
De grote les van vandaag is dat we gewoon vaker worst moeten maken, want het is niet alleen verschrikkelijk lekker maar ook nog eens leuk!
Zogezegd zo gedaan. De slager gebeld en gevraagd om 450g varkensschouder, 450g varkensbuik en een stukje darm. Kinnebak zat er helaas niet in, dat moest hij met minimaal 3kg afnemen. Net iets teveel voor ons kleine vriezertje

Vanmorgen het vlees in kleine stukken gesneden en gezout met 15g nitrietzout. Samen met de vleesmolen mocht dit even de vriezer in om lekker koud te worden.
Na een uurtje heb ik het vlees tweemaal door standje 8 gehaald.
Na het malen heb ik het vlees gemengd met de overige ingrediënten:
1g foelie
1g korianderzaad
2g zwarte peper (ik had geen witte)
2g dextro-energy (bij gebrek aan dextrose)
100g crushed ijs
Het was pas de 2e keer dat ik zelf worst ging maken en ik was de fijne details alweer vergeten. Zo stom dat ik was nam ik dus de kleine vulmond i.p.v. de grote. Nou dat ging dus mooi de soep in. Het werd meer een geconstipeerde worst dan een rookworst. Gelukkig had ik genoeg darm en kon ik zo weer overnieuw beginnen.
Worst maken met de KitchenAid is wel echt een klus voor 2 personen. Vlees bijvullen en aanstampen en tegelijkertijd de darm vasthouden en goed vullen, lukt echt niet in je eentje. Gelukkig was Wendy er om mij te helpen. En ik kan je zeggen, met 2 is nog veel leuker ook. Vooral als ze, zonder er erg in te hebben, de volgende opmerking uitkraamt: "Ik moet de worst tegelijkertijd knijpen en trekken"

Al met al zagen ze er niet verkeerd uit. Het wint niet de schoonheidsprijs qua consistentie en op sommige plekken een luchtbel maar dat mag de pret niet drukken.
Vervolgens heb ik de worsten een paar uur laten drogen in de schuur, het is immers toch koud genoeg buiten.
In de avond de Q opgestookt tot 120 graden en met een paar blokjes eikenhout heb ik de worsten gerookt tot 65 graden.
Een tip voor de volgende keer is dat ik ze zo neerleg dat ze elkaar zo min mogelijk aanraken. Zoals ze op bovenstaande foto lagen kwamen er aan de uiteinden waar ze elkaar raken plekken waar helaas geen rook kwam.
Het kwam voor het avondeten van vandaag te laat maar we hebben er natuurlijk wel 1 geproefd. Ze verdienen geen schoonheidsprijs, maar de rooksmaak was mild en erg lekker. De rest gaat vacuum de vriezer in voor de stamppot die we komende week een keer gaan maken.
De grote les van vandaag is dat we gewoon vaker worst moeten maken, want het is niet alleen verschrikkelijk lekker maar ook nog eens leuk!