- Berichten
- 1.184
Soms vliegt een maand voorbij voordat je er erg in hebt. Zo ook deze maand. Enorm druk op het werk, drukke weekenden en zo kom je aan bijna het einde van de maand tot het besef dat je nog helemaal niet nagedacht hebt over de fotowedstrijd.. Dit weekend had ik eindelijk wat meer ruimte in mijn hoofd: tijd om een lekkere burger te maken!
Jullie kennen mij ondertussen een beetje en dat betekent dat ik zoveel mogelijk 'from scratch' wil maken. Bij een goede burger betekent dat minimaal zelf de broodjes maken en gehakt draaien.
Ik heb pas 1 keer eerder zelf gehakt gedraaid en dat was toen van een Picanha. Dat leverde natuurlijk een aardige voorraad op die in de jammerlijk kleine vriezer ging. Die voorraad was nu zo goed als op dus er mocht eindelijk nieuw gehakt gedraaid worden! Ik had mij voorgenomen deze keer iets van riblappen of een stuk uit de nek te proberen. Vrijdag traditiegetrouw met onze kleine meid naar de Hanos geweest en iets meer dan 1kg riblappen meegepikt
Gistermorgen allereerst het deeg voor de broodjes gemaakt. Zodra dat aan de eerste bulkrijs begon, heb ik de vleesmolen in de vriezer gelegd en het vlees in kleine blokjes gesneden. De vlees/vet verhouding zag er prima uit al zeg ik het zelf! Ook de blokjes vlees gingen even de vriezer in.
Na ongeveer 1.5 uur was de bulkrijs klaar en mocht ik liefdevol de lucht uit het deeg beuken
Vervolgens het deeg portioneren in porties van 95 gram, even vouwen en opbollen, en weg leggen voor een 2e rijs van 1-2 uur.
De broodjes aan de 2e rijs en dus tijd voor het gehakt! Met de Picanha had ik toen maar een keer door de gehaktmolen gehaald met plaat 8. Dat leverde toch nog best grove stukken vlees en vet op dus besloot ik de riblappen twee keer door 'de plaat 8' te halen.
Het eindresultaat zag er fantastisch uit. Het gaf een veel egale verhouding vlees/vet. Omdat we eters kregen maakte ik van 600g 4 burgers van 150g/stuk en de rest ging gevacumeerd de vriezer in.
Ongeveer 2 uur later was ik tevreden met de omvang van de broodjes. De oven was al voorverwarmd op 180 graden. De broodjes heb ik bestreken met wat eigeel/water en afgemaakt met wat sesamzaad.
Na 15-18 minuten in de oven zagen ze er fantastisch uit. De perfectionist in mij vind het alleen nog storend dat de eigeel/water laag niet volledig uniform is aangebracht en dat je 'druipers' ziet lopen. Als iemand daar een goede oplossing voor heeft hoor ik het graag!
Nu het lastigste.. uren wachten voordat het moment supreme eindelijk zou aanbreken
Eind van de middag was het dan eindelijk zo ver.. De Q kon aan. De kinderen vervolgens eerst voorzien van een lading frietjes en wat worstjes. De toppings gesneden, de uitjes gekaramelliseerd, de broodjes gegrild. Het was eindelijk zo ver!
Ik had in de vriezer nog een paar plakjes zelfgemaakte bacon liggen dus die kwamen perfect van pas.
Tot slot de burgers zelf gegrilld en voorzien van een plakje smeltkaas
Het resultaat was fantastisch lekker. Het was een waar smaakfestijn met het zoete van de gekaramelliseerde ui, het zure van de augurk, het zoute van de bacon, het kruidige van de BBQ saus (alhoewel het zeker niet mijn favoriete BBQ saus is) en de heerlijke smaak van de hamburgers zelf. Ik denk zelfs dat ik deze burgers lekkerder vind dan de Picanha variant die ik vorige keer gemaakt heb. Al bij al een redelijk klassieke burger maar al zeg ik het zelf, wel fantastisch uitgevoerd!
Jullie kennen mij ondertussen een beetje en dat betekent dat ik zoveel mogelijk 'from scratch' wil maken. Bij een goede burger betekent dat minimaal zelf de broodjes maken en gehakt draaien.
Ik heb pas 1 keer eerder zelf gehakt gedraaid en dat was toen van een Picanha. Dat leverde natuurlijk een aardige voorraad op die in de jammerlijk kleine vriezer ging. Die voorraad was nu zo goed als op dus er mocht eindelijk nieuw gehakt gedraaid worden! Ik had mij voorgenomen deze keer iets van riblappen of een stuk uit de nek te proberen. Vrijdag traditiegetrouw met onze kleine meid naar de Hanos geweest en iets meer dan 1kg riblappen meegepikt
Gistermorgen allereerst het deeg voor de broodjes gemaakt. Zodra dat aan de eerste bulkrijs begon, heb ik de vleesmolen in de vriezer gelegd en het vlees in kleine blokjes gesneden. De vlees/vet verhouding zag er prima uit al zeg ik het zelf! Ook de blokjes vlees gingen even de vriezer in.
Na ongeveer 1.5 uur was de bulkrijs klaar en mocht ik liefdevol de lucht uit het deeg beuken
Vervolgens het deeg portioneren in porties van 95 gram, even vouwen en opbollen, en weg leggen voor een 2e rijs van 1-2 uur.
De broodjes aan de 2e rijs en dus tijd voor het gehakt! Met de Picanha had ik toen maar een keer door de gehaktmolen gehaald met plaat 8. Dat leverde toch nog best grove stukken vlees en vet op dus besloot ik de riblappen twee keer door 'de plaat 8' te halen.
Het eindresultaat zag er fantastisch uit. Het gaf een veel egale verhouding vlees/vet. Omdat we eters kregen maakte ik van 600g 4 burgers van 150g/stuk en de rest ging gevacumeerd de vriezer in.
Ongeveer 2 uur later was ik tevreden met de omvang van de broodjes. De oven was al voorverwarmd op 180 graden. De broodjes heb ik bestreken met wat eigeel/water en afgemaakt met wat sesamzaad.
Na 15-18 minuten in de oven zagen ze er fantastisch uit. De perfectionist in mij vind het alleen nog storend dat de eigeel/water laag niet volledig uniform is aangebracht en dat je 'druipers' ziet lopen. Als iemand daar een goede oplossing voor heeft hoor ik het graag!
Nu het lastigste.. uren wachten voordat het moment supreme eindelijk zou aanbreken

Eind van de middag was het dan eindelijk zo ver.. De Q kon aan. De kinderen vervolgens eerst voorzien van een lading frietjes en wat worstjes. De toppings gesneden, de uitjes gekaramelliseerd, de broodjes gegrild. Het was eindelijk zo ver!
Ik had in de vriezer nog een paar plakjes zelfgemaakte bacon liggen dus die kwamen perfect van pas.
Tot slot de burgers zelf gegrilld en voorzien van een plakje smeltkaas
Het resultaat was fantastisch lekker. Het was een waar smaakfestijn met het zoete van de gekaramelliseerde ui, het zure van de augurk, het zoute van de bacon, het kruidige van de BBQ saus (alhoewel het zeker niet mijn favoriete BBQ saus is) en de heerlijke smaak van de hamburgers zelf. Ik denk zelfs dat ik deze burgers lekkerder vind dan de Picanha variant die ik vorige keer gemaakt heb. Al bij al een redelijk klassieke burger maar al zeg ik het zelf, wel fantastisch uitgevoerd!
Laatst bewerkt: