BasBQ
Beef en Steak

Zalm op cederhout met romige ziltige pasta

Dilemma van de rookplank. Kosten versus mooi opdienen.
Vanuit, wellicht overdreven, voedselveiligheid gebruik ik een plank voor vis en vlees maar 1 x.

Maar verder, de zalm ziet er smakelijk uit. 😋
Heb voor deze week ook nog een stukje liggen.

Ben ik met je eens, wellicht overdreven maar zo'n plank goed gebruikt hebt is ie echt niet meer goed schoon te krijgen. :unsure:
 
Je zou ook kunnen kijken of je het plankje dichter op het vuur kan leggen. Niet op de normale afstand, maar misschien onder het rooster (extra steuntje of iets).
 
Maar moet ie schoon zijn? Schoon genoeg is ook genoeg

Ben ik met je eens maar bij gebruik voor vis heb ik toch zo iets van even uitkijken en je kan wel denken het wordt toch weer heet maar ik heb altijd moeite om met plankjes te werken waarvan ik het idee heb dat er nog bacteriën van de vorige sessie in kunnen zitten.
Te voorzichtig? wellicht maar wel zo veilig. :unsure:
 
Ben ik met je eens maar bij gebruik voor vis heb ik toch zo iets van even uitkijken en je kan wel denken het wordt toch weer heet maar ik heb altijd moeite om met plankjes te werken waarvan ik het idee heb dat er nog bacteriën van de vorige sessie in kunnen zitten.
Te voorzichtig? wellicht maar wel zo veilig. :unsure:
Mee eens Hans, maar ik vind ook nog wel een verschil of het op de huid ligt of zonder.
 
Mee eens Hans, maar ik vind ook nog wel een verschil of het op de huid ligt of zonder.

Ik denk dan maar dat de bacteriën die in de vis zitten en zich graag in je poreuze plankje nestelen ook door de huid dringen maar goed ieder z'n eigen idee daarover maar ik wil graag een beetje aan m'n tere gestel denken :D :)
Tussen ( ) ooit eens problemen gehad met voedsel dan ga je er wellicht wat meer op letten.:unsure:
 
Ik laat een plankje zo'n 2 uur weken en legt hem dan direct boven de gloeiende kolen totdat hij begint te roken. Hij is dan geblakerd, maar niet helemaal zwart verkoold. Zonder weken zou dit veel te snel gaan. Hierna draai je het plankje om, leg je de vis op de geblakerde kant en leg je hem op de indirecte zone in je Q. De rooksmaak wordt dan afgegeven via contact met het plankje, niet omdat je plankje continue aan het roken is (daar heb je rookhout voor). Zie ook: https://bbq-helden.nl/barbecuen-op-plankje/

Je kunt een plankje op deze manier gerust meerdere keren gebruiken, ik doe er zeker 5 tot 10 keer mee. En als hij wel een keer te hard is gegaan krijg je hem met een schuurpapiertje weer als nieuw. Doordat je hem eerst boven de directe hitte legt zijn de bacteriën er ook geweest.
 
Goede tips allemaal, top! Meerdere wegen naar Rome dus... Op hoeveel graden laat je je Q komen @RolfM ?
 
"De boeken" schrijven voor dat je 95 graden aan moet houden, anders krijgt je van die witte stollingseiwitten. Maar ik moet eerlijk bekennen dat ik vaak rond de 110 zit. Ietsje minder mooi, zeker niet minder lekker!
 
Laatst bewerkt:
Ziet er lekker uit zo
Weet niet of ik nog eens zalmfilet op de Q gaat leggen, een mooie moot neemt meer rook op smaakte mij beter
 
hier worden de plakjes ook gebruikt tot ze uit elkaar vallen.

Na gebruik met kokend water en een inox schuurspons proper maken.
Zie niet in hoe de bacterien dit kunnen overleven.

wij zijn er in ieder geval nog nooit ziek van geweest.

Ik week nooit, ik wil rook en geen stoom.
Wel merk ik op dat het ene plankje het andere niet is, sommige zijn precies "harder" en kan je meer gebruiken.
Ook heb ik al gemerkt dat verschillende merken, verschillende diktes hanteren.
 
Kan het voorstellen ja! Zeker als ze maar 1 x mee gaan dan zijn ze ook prijstechnisch niet interessant. Wat vinden jullie een lekker rookhout voor bij bv. zalm?
Ik pak meestal eiken of turf. Of gecombineerd. Je kan ook bijvoorbeeld kersen gebruiken, dat heeft een mooiere kleur maar ik vind de smaak dan te subtiel.

Verstuurd vanaf mijn moto g(8) power met Tapatalk
 
Voor mezelf vind ik de rookplankjes leuk om op te dienen. Maar qua 'rook' smaak bereik ik meer door de zalm op een lage temp te bereiden ( ongeveer 90 graden dome temp ), en dan 2 handjes eikenhout snippers toe te voegen.
 
Krijg spontaan honger, lekker man!
 
Terug
Bovenaan Onderaan