Bamboo is geen hout. Het intrekken van olie toont dan ook een ander gedrag.
Walnoot en druivenpitolie zijn beide geschikt, alleen harden deze niet uit. Als je de plank met sop afwast zal de olie er ook weer uit komen en moet je het proces dan ook herhalen.
De Skydd olie van de Ikea is, in tegenstelling tot de natuurlijke walnoot en druivenpitolie een chemische olie op basis van parafine. Ook deze olie hard niet uit en je zal de behandeling ook regelmatig moeten herhalen.
Natuurlijke olie die wel uithard (polymeriseert) is lijnolie of tungolie. Bij beide worden er siccatieven toegevoegd om het hardingsproces te versnellen. Dit zijn vaak zinkchromaten. We noemen de lijnolie dan gekookt i.p.v. rauw. Het traditionele kookproces van vroeger wordt niet meer toegepast, maar het wordt nog wel zo genoemd. Ook bij tungolie wordt dit toegevoegd.
Het verschil tussen de twee is echter, dat in het zeer kleine geval je olie binnen mocht krijgen, de lijnolie door het lichaam wordt afgebroken en de tungolie niet. Bij dit afbraakproces komen de siccatieven bij de lijnolie dus wel vrij, en bij de tungolie niet.
Nou durf ik wel te beweren dat gekookte lijnolie veilig is om te gebruiken, maar zelf ben ik voorstander van de betere tungolie. Ik gebruik deze overigens overal voor, tuinmeubels, binnenmeubels, maar ook alle kookbenodigheden.
Heften van messen, deegroller, olijfhouten spatels, alles gaat in de tungolie. Ook alle tuingereedschappen, stelen van bezems en scheppen, noem het maar op.
Ook bij hardende olie zal je de behandeling moeten herhalen, het oppervlak wordt op het gegeven moment weer bleek, maar de olie die diep in het hout zit, die zit daar en blijft beschermen. Groot voordeel is dat je hout minder vocht opneemt hierdoor en dus ook weer sneller droogt. Bij kookbenodigdheden best handig.
Je kunt na het meermaals olieën voor gebruik met tungolie je product wel tijdens gebruik onderhouden met walnoot of druivenpitolie. Walnootolie kan allergische reacties veroorzaken, met druivenpitolie zit je altijd goed.