- Berichten
- 272
Goedemorgen! Ik had eind vorige week de mooie rookplankjes ontvangen, dus afgelopen weekend een goed moment om eens een keer zalm van de plank te maken.
Ik had al een beetje ingelezen in recepten en die met mosterd en bastaardsuiker leek me wel wat. Maar omdat ik het nog niet eerder had gemaakt, moest ik maar beginnen, gewoon met Dille en Citroen... (
Mijn schoonouders kwamen eten, dus niet te gek maken).
Mooi stuk zalm bij de visboer gehaald, waar 4 moten van gesneden konden worden. De zalm op de plankjes (zonder huid); beetje zout en peper erover. Dille fijn gesneden, zest van een citroen erbij en met een beetje olijfolie tot een papje gemixt. Dit uitgesmeerd op de zalmmoten en BBQ opgestookt.
Toe de BBQ op temperatuur was (±180 gr) de zalm op het plankje, schijfjes citroen op de zalm en boven de kolen gelegd. Bijna direct kwam er een mooie rookpluim uit mijn bbq!
Ik heb ergens gelezen, dat een kern temperatuur van 55 graden precies goed is voor zalm. Na een 15-20 minuten gaan meten en uiteindelijk had ik een temp van 56 graden.
We aten de zalm met een eenvoudige maar heerlijke aardappelsalade.
Het was lekker! Alleen een volgende keer zal ik een iets hogere temperatuur aanhouden. Het dikste stuk was net gaar en zowel mijn vrouw, als mijn schoonmoeder vonden het iets te net-niet gaar.
Het is leuk om het plankje te gebruiken in ieder geval! Volgende keer de mosterd/suiker combi proberen.
Na het plankje experiment, heb ik ook gelijk mijn nieuwe wafelijzer erbij gepakt om de Noskos-aardappel-wafels te maken...
Wafelijzer opgewarmd, beetje olie erin en de aardappelkroketjes ertussen! en hup... boven de kolen.
Daar blijft het bij voor wat de foto's betreft... Ik had iets verkeerd gedaan. Of de temperatuur was niet hoog genoeg, of de aardappelkroketjes waren niet voldoende ontdooid, of ik had te weinig olie gebruikt, maar wat eruit kwam zag er niet zo mooi uit als in het filmpje van Dennis. Bij het openen van het wafelijzer viel alles uit elkaar en moest ik de wafel eruit schrapen. Het leek zo makkelijk, maar dit was dus mislukt. een hoopje aardappelkroketwafel op een bord heb ik niet eens meer gefotografeerd. Volgende keer een nieuwe poging!
Groet,
Sander
Ik had al een beetje ingelezen in recepten en die met mosterd en bastaardsuiker leek me wel wat. Maar omdat ik het nog niet eerder had gemaakt, moest ik maar beginnen, gewoon met Dille en Citroen... (

Mooi stuk zalm bij de visboer gehaald, waar 4 moten van gesneden konden worden. De zalm op de plankjes (zonder huid); beetje zout en peper erover. Dille fijn gesneden, zest van een citroen erbij en met een beetje olijfolie tot een papje gemixt. Dit uitgesmeerd op de zalmmoten en BBQ opgestookt.
Toe de BBQ op temperatuur was (±180 gr) de zalm op het plankje, schijfjes citroen op de zalm en boven de kolen gelegd. Bijna direct kwam er een mooie rookpluim uit mijn bbq!
Ik heb ergens gelezen, dat een kern temperatuur van 55 graden precies goed is voor zalm. Na een 15-20 minuten gaan meten en uiteindelijk had ik een temp van 56 graden.
We aten de zalm met een eenvoudige maar heerlijke aardappelsalade.
Het was lekker! Alleen een volgende keer zal ik een iets hogere temperatuur aanhouden. Het dikste stuk was net gaar en zowel mijn vrouw, als mijn schoonmoeder vonden het iets te net-niet gaar.
Het is leuk om het plankje te gebruiken in ieder geval! Volgende keer de mosterd/suiker combi proberen.
Na het plankje experiment, heb ik ook gelijk mijn nieuwe wafelijzer erbij gepakt om de Noskos-aardappel-wafels te maken...
Wafelijzer opgewarmd, beetje olie erin en de aardappelkroketjes ertussen! en hup... boven de kolen.
Daar blijft het bij voor wat de foto's betreft... Ik had iets verkeerd gedaan. Of de temperatuur was niet hoog genoeg, of de aardappelkroketjes waren niet voldoende ontdooid, of ik had te weinig olie gebruikt, maar wat eruit kwam zag er niet zo mooi uit als in het filmpje van Dennis. Bij het openen van het wafelijzer viel alles uit elkaar en moest ik de wafel eruit schrapen. Het leek zo makkelijk, maar dit was dus mislukt. een hoopje aardappelkroketwafel op een bord heb ik niet eens meer gefotografeerd. Volgende keer een nieuwe poging!
Groet,
Sander