Nicon
Stoker
- Berichten
- 334
Je kan evt een keukenmachine gebruiken om het gehakt heel fijn te maken voor bijv rookworst of als je fars wilt maken om je worsten te binden, als alternatief voor de cutter in de slagerij. Dan krijg je door de werking van het eiwit ook een binding, wel belangrijk dat alles licht aangevroren/koud is, anders wordt het een grote plakbende die niet goed wil binden en mogelijk gaat schiften.Ik doelde op de 10 die op de zijkant van het apparaat staat. Dat is een maat voor de capaciteit van de molen. Kleiner apparaat is kleiner getal. Het nummer op de plaat geeft de diameter van de gaten in die plaat aan. Hoe groter het getal hoe grover de maling. 8 mm is bijvoorbeeld erg grof. Een 5 mm is mooi voor worst maar voor rookworst wil je misschien wel 3 mm plaat. Wil je fijner dan kies je een fijnere plaat OF draai je het mengsel nog eens door diezelfde plaat, dat werkt ook. Omdat de capaciteit van de molen samen hangt met de diameter van die plaat (dus nu weer niet de diameter van de gaatjes in die plaat maar de schijf zelf) heb je die 10 nodig om de juiste plaat te vinden. En daarnaast moet je dus letten op de grofheid van de gaatjes. Met 3 verschillende grofheden kun je wel zo'n beetje alles maken. Let dus ook op een losse doorvoer schijf voor het vullen. Ik ging ooit met mijn Porkert langs bij Martijn van Vuur en Rook. Dan weet je precies waar je op moet letten bij het kiezen van accessoires. Ook online veel te vinden en op MP als je weet wat je moet zoeken. Porkert is een origineel merk maar er zijn ook veel kloons van die allemaal dezelfde maatvoering gebruiken.
Mijn opa maakte als geen ander fars met 70 jaar ervaring en vakmanschap. Hij gooide altijd wat ijs erbij om alles koud te houden tijdens het draaien. Hij deed alles op gevoel en dat was helaas nauwelijks na te apen of vast te leggen in een idiot-proof recept. Maar worstmaken is een van de mooiste kanten van het slagersvak als je het mij vraagt!