BasBQ
Beef en Steak

Zzzjons gehaktmolenavontuur.

www.vuurenrook.nl
Daar vind je onderdelen voor de vleesmolentjes.

Die had ik gevonden, toch bedankt voor de tip.

Het gaat mij meer om welke maten plaat ik nu aan kan schaffen zonder een hele set te moeten kopen.

Welke maling voor worst, welke voor gehakt enz enz.
 
Ik doelde op de 10 die op de zijkant van het apparaat staat. Dat is een maat voor de capaciteit van de molen. Kleiner apparaat is kleiner getal. Het nummer op de plaat geeft de diameter van de gaten in die plaat aan. Hoe groter het getal hoe grover de maling. 8 mm is bijvoorbeeld erg grof. Een 5 mm is mooi voor worst maar voor rookworst wil je misschien wel 3 mm plaat. Wil je fijner dan kies je een fijnere plaat OF draai je het mengsel nog eens door diezelfde plaat, dat werkt ook. Omdat de capaciteit van de molen samen hangt met de diameter van die plaat (dus nu weer niet de diameter van de gaatjes in die plaat maar de schijf zelf) heb je die 10 nodig om de juiste plaat te vinden. En daarnaast moet je dus letten op de grofheid van de gaatjes. Met 3 verschillende grofheden kun je wel zo'n beetje alles maken. Let dus ook op een losse doorvoer schijf voor het vullen. Ik ging ooit met mijn Porkert langs bij Martijn van Vuur en Rook. Dan weet je precies waar je op moet letten bij het kiezen van accessoires. Ook online veel te vinden en op MP als je weet wat je moet zoeken. Porkert is een origineel merk maar er zijn ook veel kloons van die allemaal dezelfde maatvoering gebruiken.
Je kan evt een keukenmachine gebruiken om het gehakt heel fijn te maken voor bijv rookworst of als je fars wilt maken om je worsten te binden, als alternatief voor de cutter in de slagerij. Dan krijg je door de werking van het eiwit ook een binding, wel belangrijk dat alles licht aangevroren/koud is, anders wordt het een grote plakbende die niet goed wil binden en mogelijk gaat schiften. 😅
Mijn opa maakte als geen ander fars met 70 jaar ervaring en vakmanschap. Hij gooide altijd wat ijs erbij om alles koud te houden tijdens het draaien. Hij deed alles op gevoel en dat was helaas nauwelijks na te apen of vast te leggen in een idiot-proof recept. Maar worstmaken is een van de mooiste kanten van het slagersvak als je het mij vraagt!
 
de meeste couranten platen zijn 3 - 5 - 8mm, je kan ook nog eens kijken bij www.theron.be
Die winkel is gespecialiseerd in professionele messen en toebehoren.
 
Vandaag deel 2 met de gehaktmolen.

1400 gram riblappen gekocht met het meeste vet wat ik kon vinden en hier blokjes van gesneden.

Ongeveer 200 gram vet met 800 gram vlees gemengd en hierna alles een half uurtje in de vriezer gekieperd.

Toen maar weer aan de slag.


9370D02B-EC4F-4421-BEF9-E37CDC649DE7.jpeg

25892B9D-F1F1-41FE-B0A2-638C5370F9AD.jpeg




Van het restant nog 400 gram “mager” gehakt gedraaid.

Zijn 2 mooie porties geworden zo.


91300CF3-56DC-496A-8847-52C95149254D.jpeg



Het is geen verrassing wat ik met dat 80/20 gehakt heb gedaan natuurlijk.


4E53E3DE-DDB2-49E8-9181-065177B5B249.jpeg

9BE55A60-A660-4922-9B10-750441A0CD87.jpeg

F8E74DB5-CC41-4484-9E45-CD06323FDFC3.jpeg



Dit smaakt naar meer!
 
Hij is helemaal ontketend ziet er lekker uit en ambachtelijk

Verstuurd vanaf mijn AC2003 met Tapatalk
 
Mooi zo om de hamburgers helemaal zelf te maken. 👍🏻
 
Hij is helemaal ontketend
emoji16.png
ziet er lekker uit en ambachtelijk
emoji106.png
Niet. Te. Stoppen.

Moet je eens zien hoe mooi dat gehakt eruit komt, nu je echt koud vlees hebt gebruikt zie je dat het direct beter gaat.
M.E.N.G.K.O.U.D.

Ze zien er fantastisch uit, en jij weet 100% wat er in de burger zit.
Topper.
 
Die zien er echt goed uit 😁 Toch super gaaf dat je met een klein beetje werk zulke lekkere burgers kan maken.
 
Ja man. Zalig!
 
Terug
Bovenaan Onderaan