BasBQ
Beef en Steak

Zalm op Himalaya zoutsteen

 
 

lollie-be

Kooltjesharker
Berichten
110
Mijn vrouw kwam bij ons in de "supra bazar" een zoutsteen van point virgule tegen.
Ze heeft het gekocht en mij gevraagd of ik daar eens zalm wou op maken.
Ik zei daar uiteraard geen neen tegen.
Dus vrouwlief achter zalm. (Ondertussen was ik wat aan het lezen over Himalaya zout)

Vrouw thuisgekomen.
Ik zag dat het een voorgekruide zalm was met vel.
Vel, ok dat moest.
Voorgekruid, tja dat was iets minder.

Nu ja voor de eerste keer op zo'n zoutsteen vond ik dat zo erg nog niet.

Handleiding gelezen en wat vooral belangrijk is dat de steen langzaam moet opwarmen. Anders had je kans dat die zou barsten
Dat heb ik dus gedaan:

Dome temp: 100?  zoutsteen indirect geplaatst:




Dome temp: 140?  zoutsteen in de midden geplaatst:




Dome temp: 180?  zoutsteen direct boven de briketten geplaatst:




Na een paar minuten even wat druppeltjes water op de steen gedaan, die begonnen vrolijk te dansen, dus de zoutsteen was warm genoeg.

Eerst heb ik de zalm met de kruidenzijde op de zoutsteen gelegd. Ik wou die wat aankorsten.
Dat viel toch lichtjes tegen, de kruiden kleefden aan de steen. (Had nochtans lichtjes ingewreven in olijfolie)




Dan een paar minuutjes nog op de velkant. En die was klaar



Jammer genoeg vergeten een foto te nemen op het bord.
We waren te nieuwsgierig naar de smaak.

Wat waren onze bevindingen?
Dat het enorm lang duurde voor ik de temp goed kreeg. (En ik me afvraag of het wel nodig is eerst op 100? en dan lichtjes opbouwen)
Leuk koken op zo'n steen
De lichte zoute toets was lekker. Maar of dit nu zo'n meerwaarde is??? Ik weet het niet, misschien wel.
Echt overtuigd was ik niet. De zalm was voorgekruid, misschien eens de volgende keer zelf kruiden en geen zout op doen.
Of eens een stukje vlees opleggen.




 
dat ziet er zeker lekker uit.
 
Ik ben ook al vaak langs zo'n steen gelopen maar twijfel nog steeds..
 
Terug
Bovenaan Onderaan