Beef en Steak

Zalm op een cederplankje

 

Arie de Knaller

Stoker
Berichten
271
Dit weekeinde ben ik bezig om wat dingen van de TODO af te strepen: gisteren bierblikkip en vandaag voor het eerst zalm op een plankje. Ik heb al een paar keer zalm op een dikke ovenplank gemaakt in een oven, maar nog nooit met een plankje op de barbecue. Plankje geweekt, briketten opgewarmd in de starter en aan één kant van de barbecue gestort en daarna het plankje op direct met de zalm er op tot een kerntemperatuur van 57C (en die gaarde nog iets na tot 60C). Qua kruiden: wat truffelzout, gemalen peper en provencaalse kruiden. De zalm was mooi gaar, met een lekkere houtsmaak. Misschien was het wel de lekkerste (gebakken) zalm die ik tot nu toe op heb.

Ik ben heel erg tevreden met het resultaat en ik denk dat ik de ovenplank voortaan ook gewoon op de barbecue ga gebruiken.

signal-2022-08-21-192540_002.jpeg


signal-2022-08-21-192540_003.jpeg


signal-2022-08-21-192540_004.jpeg
 
De ceder houten planken geven een specifieke rook geur en smaak.
Ik vind dat ook heerlijk.
De gebruikte plankjes zaag ik in stukken en gebruik nog een keer als rookhout voor forel te roken.
 
Lekker hoor.
Wat @Ghost zegt, oude plankjes in stukken zagen en als rookhout gebruiken.
 
Terug
Bovenaan Onderaan