BasBQ
Beef en Steak

Worstelen met Worst

Frank54

Kooltjesharker
Berichten
209
Ik ben een liefhebber van worst, zowel droog als gebakken. Dus er komt een dag dat je zelf......
Mijn vrouw was al mijn getreuzel zat en koopt een gehaktmolen met worsttuit .
Vervolgens bij Martijn van rook&vuur langs gegaan voor kruiden, darmen en goede raad.

de ingredienten :
2,4 kg procureur, 1,6 kg speklappen ( volgens mijn slager zou kinnebakspek te vet zijn )
17 gr/kg Colorozo , Merguez en Braadworst kruiden en wat knoflook.
ingredienten.jpg


eerst van de procureur en speklappen gehakt gedraaid :
malen.jpg


vervolgens er 2 farces van gemaakt, 1 als braadworst de ander als Merguez:
2farces.jpg
.

ze staan nu in de koeling en morgen word het worst maken.
een gedeelte gaat de WSM in , de rest de koekepan ;D, wordt vervolgt.
 
Dat ziet er gaaf uit
 
Leuk man, succes!
 
Ziet er goed uit, ben erg benieuwt naar je eind resultaat.
 
prachtig project, ga ik zeker volgen
 
oooooooohhh

Jaloers!!

Wat leuk om te doen zeg.
Ooit als ik groet ben...
 
Mooi, weer iets om te volgen. En fijn dat je vrouw zo met je meeleeft  :D
 
vandaag de worst gemaakt.
eerst darmen ontzout en doorgespoeld.
Ik kwam al meteen een tekortkoming van deze machine tegen, de vultuit is conisch.
daardoor kon er maar hooguit 2 tot 3 meter darm op geschoven worden.

darmoptuit.jpg
.

de eerste worst komt eraan, het is wel handig als een 2e persoon "begeleid" , dit leek me een leuk klusje voor mijn vrouw ::)
eersteworst.jpg


en zo dus ruim 2 meter braadworst en bijna 3 meter merguez gemaakt.
5meter.jpg


er mooie worsten van knopen is een handigheid die ik nog niet helemaal onder de knie heb.
 
Netjes hoor voor de eerste keer! Een beetje water op je schaaltje laat je worsten wat lekkerder schuiven als ze daar komen.
 
wouw hee, dit is echt gaaf. mooi gedaan
 
Mooi man, helemaal te gek!

Moet je gehakt niet opgevangen worden in een schaal die in een bak ijs staat? Ik meen gelezen te hebben  dat dat nodig zou zijn voor de (voedsel)veiligheid
.
Ik wil binnenkort zelf ook worsten gaan maken, dus ik ben extra ge?nteresseerd
 
Alles moet gekoeld zijn en teruggekoeld worden tussen de stappen in. Dus ook de metalen delen die het gehakt malen e.d.
 
Dick3G zei:
Mooi man, helemaal te gek!

Moet je gehakt niet opgevangen worden in een schaal die in een bak ijs staat? Ik meen gelezen te hebben  dat dat nodig zou zijn voor de (voedsel)veiligheid
.
Ik wil binnenkort zelf ook worsten gaan maken, dus ik ben extra ge?nteresseerd
heb ik ook gelezen, maar dat werd operationeel een hele klus.
mijn slager doet het ook niet, maar gaf wel het advies zo koud mogelijk te werken.
ik heb nu alles ( vlees , snij gedeelte van de machine etc ) een nacht van te voren in de koelkast gelegd.
het colorozo zout helpt natuurlijk ook om eng spul uit je worst te houden.
overigens maakt het een groot verschil of je verse worst maakt ( zoals ik nu ) of droge worst.
 
Terug
Bovenaan Onderaan