- Berichten
- 246
Hierbij nog het beloofde topic.
4 januari in de vakantie was het dan eindelijk zover. De eerste keer zelf worstdraaien. Met sinterklaas het boek de worstbijbel gekregen echt een aanrader hele duidelijke uitleg en plaatjes.
Voor de eerste keer wordt geadviseerd om eerst verse worst te draaien om dit onder de knie te krijgen. Later zouden dan de kookworsten (boterhamworst, rookworst etc.) gedraaid kunnen worden en daarna zou je je aan de gedroogde worsten kunnen wagen.
Voor de eerste keer wou ik eigenlijk meteen de verse worst proberen en omdat het winter is ook de rookworst.
Ik het vlees besteld zoals geadviseerd in het boek, kinnebakspek en varkensschouder/nek/ procureur.
Op naar mijn slagersvriend om het vlees op te halen en wat darm te scoren. Ter plekke wat darm gekregen, zelf waren ze toevallig ook net flink worst aan het draaien, denk dat er al ca 30m op tafel lag.
Als eerste ben ik gestart met het klein snijden en voorzouten van de 2 batches om het vervolgens een nacht in de koelkast te laten liggen.
De dag erna gestart met het draaien van een verse venkelworst uit het boek. Voor de venkelworst het vlees 1x door de molen om het daarna goed te mengen met de ingrediënten in een kom. Vervolgens het vleesmengsel door de molen zonder mes om de worst te vullen. De worst kwam er perfect uit zonder luchtbellen etc, dus daarna direct doorgegaan met de rookworst.
Voor de rookworst heb ik het vlees drie keer door de molen gedaan met de fijnste gaatjes zodat het een mooi mengsel werd. De laatste keer door de molen heb ik ijsgruis gebruikt zodat alles goed koel blijft. Daarna het mengsel nog wat met de hand gemengd om het vervolgens weer door de molen te halen zonder mes, om de worst te vullen. Ik merkte wel dat nu het mensel wat fijner is het een stuk lastiger is om de molen goed te vullen en je wel echt met de vulpijp het vlees erin moet duwen zodat het goed uit de molen komt, hiermee zou een speciale worstvuller dus wel van pas komen bij wat grotere hoeveelheden. Voor nu had ik iets meer als 1kg vlees dus was het nog wel te doen.
Ook de rookworst kwam er weer mooi uit. vervolgens alle worsten knopen volgens de wederom duidelijke instructies uit het boek.
Na nawegen bleken alle rookworsten ook nog eens per toeval rond de 270gram te zijn wat een mooie maat is voor mij.
De rookworst heb ik eerst koud gerookt (ook mijn eerste keer) in de kamado met een CSG. Ik vermoed dat de houtmot niet mooi volgens de spiraal is uitgebrand want na enkele uren was deze al volledig uitgebrand en ik zag dat de worst wat begon te zweten dus er was toch enige warmte ontwikkeling.
De koudgerookte worst nog een nacht weggelegd in de koelkast om hem de dag erna samen met een rundernek nog eens warm te roken tot een kerntemperatuur van 65°c te roken. De worsten alle vacuüm verpakt en de week erna boerenkool met rookworst.
De rookworst smaakte echt heerlijk, krokant velletje en een goede bite.
Het is al met al best veel werk maar zeer zeker de moeite. De volgende keer ga ik zeker een grote batch rookworst maken.
4 januari in de vakantie was het dan eindelijk zover. De eerste keer zelf worstdraaien. Met sinterklaas het boek de worstbijbel gekregen echt een aanrader hele duidelijke uitleg en plaatjes.
Voor de eerste keer wordt geadviseerd om eerst verse worst te draaien om dit onder de knie te krijgen. Later zouden dan de kookworsten (boterhamworst, rookworst etc.) gedraaid kunnen worden en daarna zou je je aan de gedroogde worsten kunnen wagen.
Voor de eerste keer wou ik eigenlijk meteen de verse worst proberen en omdat het winter is ook de rookworst.
Ik het vlees besteld zoals geadviseerd in het boek, kinnebakspek en varkensschouder/nek/ procureur.
Op naar mijn slagersvriend om het vlees op te halen en wat darm te scoren. Ter plekke wat darm gekregen, zelf waren ze toevallig ook net flink worst aan het draaien, denk dat er al ca 30m op tafel lag.
Als eerste ben ik gestart met het klein snijden en voorzouten van de 2 batches om het vervolgens een nacht in de koelkast te laten liggen.
De dag erna gestart met het draaien van een verse venkelworst uit het boek. Voor de venkelworst het vlees 1x door de molen om het daarna goed te mengen met de ingrediënten in een kom. Vervolgens het vleesmengsel door de molen zonder mes om de worst te vullen. De worst kwam er perfect uit zonder luchtbellen etc, dus daarna direct doorgegaan met de rookworst.
Voor de rookworst heb ik het vlees drie keer door de molen gedaan met de fijnste gaatjes zodat het een mooi mengsel werd. De laatste keer door de molen heb ik ijsgruis gebruikt zodat alles goed koel blijft. Daarna het mengsel nog wat met de hand gemengd om het vervolgens weer door de molen te halen zonder mes, om de worst te vullen. Ik merkte wel dat nu het mensel wat fijner is het een stuk lastiger is om de molen goed te vullen en je wel echt met de vulpijp het vlees erin moet duwen zodat het goed uit de molen komt, hiermee zou een speciale worstvuller dus wel van pas komen bij wat grotere hoeveelheden. Voor nu had ik iets meer als 1kg vlees dus was het nog wel te doen.
Ook de rookworst kwam er weer mooi uit. vervolgens alle worsten knopen volgens de wederom duidelijke instructies uit het boek.
Na nawegen bleken alle rookworsten ook nog eens per toeval rond de 270gram te zijn wat een mooie maat is voor mij.
De rookworst heb ik eerst koud gerookt (ook mijn eerste keer) in de kamado met een CSG. Ik vermoed dat de houtmot niet mooi volgens de spiraal is uitgebrand want na enkele uren was deze al volledig uitgebrand en ik zag dat de worst wat begon te zweten dus er was toch enige warmte ontwikkeling.
De koudgerookte worst nog een nacht weggelegd in de koelkast om hem de dag erna samen met een rundernek nog eens warm te roken tot een kerntemperatuur van 65°c te roken. De worsten alle vacuüm verpakt en de week erna boerenkool met rookworst.
De rookworst smaakte echt heerlijk, krokant velletje en een goede bite.
Het is al met al best veel werk maar zeer zeker de moeite. De volgende keer ga ik zeker een grote batch rookworst maken.
Laatst bewerkt: