BasBQ
Beef en Steak

World Food Championships, Las Vegas

 
 
 

Kurre

Stoker
Berichten
454
Hi everybody !

Samen met mijn vrouwtje Esther en Dimitri zit ik op het World Food Championship in Las Vegas om BBQ te jureren. Het is een erg uitgebreide competitie met naast een BBQ ook nog competities in Best Bacon, Best Burger, Best Chili, Best Sandwich, Best Dessert... Er zijn hier ongeveer 350 teams in alle categorie?n samen. En niet alleen Amerikanen, maar in BBQ bvb ook De Serial Grillaz uit NL, GutGlut uit DE, Esten, Zuid-Afrikanen, Canadezen, ... Een erg gezellige groep met eenvoudige WSM47'ers tot gi-gan-tische pits die een aanhangwagen doen doorbuigen.

We zijn hier sinds dinsdagavond en hebben al heel wat sightseeing gedaan en casino's bezocht uiteraard  ;). En natuurlijk kennis gemaakt met de American way of life wat betreft eten en drinken... File aan de McDonalds voor het ontbijt ? Das normaal... En een grote frisdrank is ook een echt grote frisdrank. In die restaurants die wij bezocht hebben, was niets te krijgen dat onder de categorie "licht verteerbaar" valt. Een echt BBQ restaurant blijkt hier niet te zijn, dus dat is wel jammer. We gaan zaterdag wel op uitstap naar de Grand Canyon en misschien ligt er iets op de weg ? We zullen het even moeten opzoeken...

Maar wij zijn hier dus om te jureren. En dat hebben we gisteren (het is hier nu 06AM, damn you jetlag!  @-) ) voor de eerste keer kunnen doen. Eerst was er de obligate judges meeting en daarna konden we aan de slag. Foto's van de turn in boxes zijn er niet, dat laten de KCBS rules nu eenmaal niet toe. We kregen 3 keer steak en sidedishes te jureren. Dit was een vrij deel van de wedstrijd, alles was toegelaten. Daarom kreeg je steak zoals je steak verwacht, maar ook bvb gemalen en tot een fatty verwerkt. Er zat aan onze tafel ??n inzending bij die er echt wel bovenuit stak. Qua presentatie niet zo mooi, maar de smaak... Wow ! Voor sidedish was het ook weer "alles kan, alles mag". We kregen baked beans, iets met mais en iets met bacon en aardappel. Alle drie erg lekker gemaakt, elk met hun eigen smaakprofiel. Zeer mooi en lekker !!! Veel meer kan en mag ik eigenlijk niet loslaten of het jureren, er wordt hier constant gehamerd op "integrity". En terecht, want er staat 300.000$ op het spel.

Ander goed nieuws is dat ons team nu een extra Certified Barbecue Judge in de rangen heeft, mijn vrouwtje Esther heeft hier een druk bijgewoonde Judging Class gevolgd. Dat brent het totaal in het team op 3 ! Vandaag krijgt ze bovendien de kans om een dag mee te lopen met de Reps en zo de wedstrijd organisatie eens van heel dichtbij te volgen. Samen met de contacten die we hier kunnen leggen, allemaal ervaringen die we meenemen in de organisatie van Beer, Fries & BBQ volgend jaar in mei !

Hieronder een selectie foto's, meer zijn er te vinden op de FB pagina van de Filous (sorry voor de spam  :D )

Greetz from the USA,

Kurre


A room with a view...




Het grootste LED screen ter wereld, dat ook dienst doet als overkapping van Fremont Street.


De organisator (links) op de judges meeting.


Het Zuid-Afrikaanse team op de Welcome Party (met betalende drank...  :( )


Dimitri van De Filous (L) en Huddie van de Serial Grillaz (R)


Een zelfbouwprojectje met automatische, hydraulische pit-opening-button of zoiets...








UDS fully customizable... en ze shippen wereldwijd  ;)


Een bbq met alle handvaten vervangen door bijlen... Must have voor Dimitri  :D


Een klein standje...


Ultieme luiheid : een robot om je rooster te reinigen...


Vlees voor de judging class


Esther met haar rode boekje en de twee Nederlandse KCBS Reps.


Trial run ribs van een team. Erg lekker !  :p
 
Ik ben helemaal niet jaloers hoor!! Dank je wel dat je je foto's hier deelt!

Wat gaaf dat dak van Freemont street h? :) Veel plezier nog en ik kijk met spanning uit naar de volgende foto's!

BTW wat moet je doen om jury te worden bij de Bacon categorie?!? :D
 
Geweldig!! Maar het leven is ooh zo niet eerlijk, dus zwaar jaloers!  :(



Ach....moet je maar harder sparen dus eigen schuld :D
Geniet er van en hoop nog veel meer foto's te kunnen zien.
 
WOUW
 
Have fun!! :)
 
WAUW!
 
Las Vegas is al te gek laat staan daar ook nog BBQ-en  :-O (oh ja vergeet de outlet stores niet te bezoeken  :D )
 
Geweldig wat hebben sommige mensen toch een pech.
 
dat moet een prachtige en geweldige ervaring zijn, geniet er nog even van
 
Dat is een indrukwekkend gebeuren, bedankt voor het delen van de foto's Wim.
 
Huddie is 2de Internationale Team geworden en 1ste Europese Team!
 
dat is een geweldige prestatie
 
Hoi,

hier een verslagje van onze tweede judging day. Gisteren ging het nog om de sidedishes en steak en was er een gemoedelijke sfeer. Vandaag was dat dus even anders. Aboslutely no fraternizing with the teams ! Je voelde de spanning hangen. Omdat we toch wel wat te vroeg daar waren, zijn we dan maar wat gaan kijken bij de Best Burger competition. Teams staan er zij aan zij in volledig uitgeruste (en gesponsorde) buitenkeukens burgers te bakken op gaspitten. Van achter de omheining zagen we heel wat lekkere dingen in de maak. We konden evenwel niet tot het einde blijven, want het was tijd om ons aan te melden bij de jurytent.

En ook op een dergelijk event met zulke hoge stakes zie je dat er gewoon judges niet komen opdagen. Gevolg was dat ze alle aanwezige judges die de dag ervoor de judging class gevolgd hebben, ingeschakeld hebben. Zo hebben we met de Filous dus met 3 gejureerd.  :) Er werden 3 categorie?n gemaakt : ribs, pork en brisket. Geen kip dus, maar daar was een reden voor, zo merkten we later op de dag.

De ribs : wow ! amazing. We zaten alledrie aan andere tafels en aan elke tafel was de teneur hetzelfde : hier werden zeer lekkere ribs gemaakt. Helaas weer geen foto's van de turn-in boxes maar voor de teams back home geef ik even mee wat mij persoonlijk opgevallen was (ik spreek hier wel van mijn tafel alleen). Uiteraard waren het hun spare ribs en geen enkele keer baby backs, altijd meer dan 6 stukken in een doos en veel minder aandacht aan de aankleding. Met dat laatste heb ik het over de peterselie. Elke doos had het, maar geen enkele doos was met zoveel zorg bereid als ik gezien heb op de cook off. Ik herinner me vorig jaar een team op de Tony Stone dat met een pincet bezig was om de peterselie mooi gelijk er in te krijgen. Dat was hier dus zeker niet het geval. Niet dat alles slordig lag, integendeel, maar blijkbaar gaan wij daar net iets verder in... Waar ik w?l foto's van mocht maken zijn de plates nadat iedereen klaar is met jureren en zonder teamnummers zichtbaar. Helaas is er bij de ribben niet veel meer te zien. Ze waren lekker  :D



Pork : again, amazing ! En wat is me hier opgevallen : money muscle en bark. Wij hadden 2 teams van de 5 die pulled pork er bij hadden liggen. E?n box had alleen maar money muscle er in liggen. Mooi gesneden in perfecte schijfjes. Smaken waren overwegen zoet, met ??n dat duidelijk meer naar azijn smaakt (dat is meer zuidelijk toch ?). Maar allemaal hadden ze de smaak all over zitten. Hier heb ik wel wat meer overgelaten om de foto te nemen. Daarna is het ... euh... verdwenen  :D



Brisket dan. Elke doos die mij gepasseerd is zag er ge-wel-dig uit. Mooie grote stukken op ??n team na overal burnt ends bij. En toch hadden we er stukken bij die nog hard waren... Zelfs op dat niveau dus. Het toont gewoon aan hoe geweldig moeilijk dit stuk is. Maar na een babbel met andere judges was de teneur dat er deze wedstrijd heel erg goede ribs en pork gemaakt zijn en dat de brisket maar zo en zo was. Ik heb weet van scores aan andere tafels van 5 en 6 op taste en tenderness. Terwijl ons als Europese judges op voorhand nog eens verteld werd dat we moesten beseffen dat een 7 op dit niveau een bestraffing is en een 6 gewoonweg een "slap in the face". Kan je nagaan... Maar ik heb toch ook wel erg lekkere brisket geproefd hoor. Huddie had ergens bij een Texaans team een stuk van hun brisket weten te scoren en die hebben we ook mogen proeven. Jonges, wat was d?t lekker !!! Huddie heeft de overschot mee naar zijn hotel om "te onderzoeken"  ;)



Na al dat heerlijke bbq-vlees zijn we nog even langs de chili competitie gegaan. Het was "freestyle" day en we hebben groene chili, chili met pasta, schroeihete chili en nog wat raars met chili geproefd... Hierna was het uiteraard tijd voor een verfrissend biertje.



De prijsuitreiking was een langgerekte bedoening met constant TV pauzes en dingen die opnieuw gedaan moesten worden. Daarom viel de ambiance wat tegen. De winnaars in elke categorie werden op het podium geroepen en daarna de top 10 overall. Deze 10 strijden vandaag voor de titel en kregen gisterenavond hun opdracht : "anything but". Compleet freestyle maw, maar het soort vlees dat ze vandaag bereid hadden, mocht niet meer gebruikt worden in de bereiding. Allesbehalve ribs, brisket en pork dus. En daar komt de Chicken om de hoek kijken natuurlijk...

Wat onthouden we ? BBQ guru (die van de digiQ) eerste plaats ribs, Chicago Q van Lee Ann Whippen en dochter op de 4de plaats overall en hysterisch blij daarmee, Huddie en Adriaan van de Serial Grillaz scoorden 30ste uit 66 teams met hun pork en werden bovendien eerste Europees team zoals Dennis al vertelde. Nice one guys !!!!

Als afsluiter nog wat sfeerfoto's. Vandaag trekken we op daguitstap naar de Grand Canyon, kwestie van nog eens iets anders als bbq, casino's en flikkerende lichtjes gezien te hebben.



















 
fantastisch mooi verslag, ben blij dat jullie dit willen delen met ons
 
Het is zeker een fantastische sfeer daar en lekkernijen te over!
 
Erg gaaf om te zien wat zich daar allemaal afspeelt Kurre.  B-)
Lijkt mij geweldig om daar te zijn, en ben dan ook helemaal niet jaloers hoor  ;).

Geniet er van, en maak genoeg foto's voor ons h?.

Mac
 
Terug
Bovenaan Onderaan