In huize Mace waart het BBQ-virus inmiddels een paar jaar rond en krijgt op het jaarlijkse camping-uitje telkens een flinke knauw...."Ja, u kunt een BBQ huren" moet iedere keer gehoord worden als: "Ja, wij hebben iets op gas staan, waarmee je absoluut niets fatsoenlijks kunt klaarmaken, maar uw maaltijd wel ellendig lang op zich laat wachten...".
Besloten het dit jaar anders aan te pakken: Er moet een WGA op gas komen. Nu zijn die dingen erg duur, dus een tijdje Marktplaats afgestruind. Na een aantal te scherpe onderhandelingen, uiteindelijk een gloednieuw exemplaar (in ongeopende doos) voor een goede prijs op de kop weten te tikken.
Uiteraard al wat ingelezen over ervaringen en er achter gekomen dat de 'integrated flavorizer bars' in de nieuwe 2014 versie niet echt werkten....Dus we gaan DIY-en aan de Q.
Maagdelijk uit de doos:
De 'mod' spullen
Een WGA Charcoal-rek, waarop de roasting shields komen, zodat het vet niet rechtstreeks op de brander kan komen, het charcoal rooster ter vervanging van het standaard rooster, schroeven en bouten om het rek op hoogte te stellen (net boven de brander) en uiteraard een echte weber deksel thermometer.
De klus kan beginnen...
Eerst de brander verwijderen:
Helemaal leeg:
Twee lagen dik alufolie om makkelijk schoon te kunnen maken:
Close up van het rack:
Bedacht om het rooster net boven de brander te laten uitkomen
Daarbovenop het 'heat-shield' wat dienst moet doen als 'flavorizer' en de brander en bodem van de WGA schoon moet houden
Volgende klus: De deksel thermometer monteren. Eerst uittekenen:
Dan voorzichtig boren....klein beginnen en dan steeds groter tot hij past:
Daarna rest nog het rooster:
En klaar is de WGA-CEM:
Tijd om hem uit te proberen
Hmmm.....de temperatuur loopt erg langzaam op en blijft ook steken bij de 225 graden, terwijl hij daarvoor makkelijk 300 graden werd. Tevens meurt het wel heel erg naar iets aangebrands....Toch maar even checken:
Dat zijn beste gaten.... :-O. Duidelijk dat dit niet werkte, dus na even nadenken besloten het concept niet te wijzigen, maar het rack van net b?ven de brander naar net ?nder het rooster te brengen. Helaas bleek ook dat niet de oplossing: teveel warmte wordt tegengehouden....
Back to the drawing board dan maar. Avondje Googlen levert twee opties op:
1) Aangepaste GrillGrates kopen die opde plek van het rooster komen. Nadeel: Door de gaten in de GG kan er nog steeds vet recht op de brander komen
2) Een 'Flavorizer' van de oude WGA zien te bemachtigen
Gekozen voor optie 2. Op E-bay worden deze nog aangeboden, maar het materiaal schijnt niet al te best te zijn. Na nog meer Ge-Google, iemand gevonden in de USA die de originele namaakt van dik Stainless Steel. Prijs op zich viel wel mee, alleen met verzend- en importkosten toch een flink bedrag. Uiteindelijk uiteraard besteld en na een ruime week werd hij bezorgd:
Door de 'louvres' komt er voldoende lucht bij het rooster, iets wat met mijn eerste oplossing niet het geval was.
In de WGA
Met het bovenrooster:
En uiteraard gelijk testen:
Helemaal goed!
Nu nog even naast zijn grote broer op de buitenkeuken:
Daarbij ook nog een aanpassing te zien aan het zeil over de buitenkeuken: Aan beide zijkanten een rits, zodat ik niet telkens de hele hoes hoeft te verwijderen.
Besloten het dit jaar anders aan te pakken: Er moet een WGA op gas komen. Nu zijn die dingen erg duur, dus een tijdje Marktplaats afgestruind. Na een aantal te scherpe onderhandelingen, uiteindelijk een gloednieuw exemplaar (in ongeopende doos) voor een goede prijs op de kop weten te tikken.
Uiteraard al wat ingelezen over ervaringen en er achter gekomen dat de 'integrated flavorizer bars' in de nieuwe 2014 versie niet echt werkten....Dus we gaan DIY-en aan de Q.
Maagdelijk uit de doos:


De 'mod' spullen

Een WGA Charcoal-rek, waarop de roasting shields komen, zodat het vet niet rechtstreeks op de brander kan komen, het charcoal rooster ter vervanging van het standaard rooster, schroeven en bouten om het rek op hoogte te stellen (net boven de brander) en uiteraard een echte weber deksel thermometer.
De klus kan beginnen...
Eerst de brander verwijderen:

Helemaal leeg:

Twee lagen dik alufolie om makkelijk schoon te kunnen maken:

Close up van het rack:

Bedacht om het rooster net boven de brander te laten uitkomen

Daarbovenop het 'heat-shield' wat dienst moet doen als 'flavorizer' en de brander en bodem van de WGA schoon moet houden

Volgende klus: De deksel thermometer monteren. Eerst uittekenen:

Dan voorzichtig boren....klein beginnen en dan steeds groter tot hij past:

Daarna rest nog het rooster:

En klaar is de WGA-CEM:

Tijd om hem uit te proberen

Hmmm.....de temperatuur loopt erg langzaam op en blijft ook steken bij de 225 graden, terwijl hij daarvoor makkelijk 300 graden werd. Tevens meurt het wel heel erg naar iets aangebrands....Toch maar even checken:

Dat zijn beste gaten.... :-O. Duidelijk dat dit niet werkte, dus na even nadenken besloten het concept niet te wijzigen, maar het rack van net b?ven de brander naar net ?nder het rooster te brengen. Helaas bleek ook dat niet de oplossing: teveel warmte wordt tegengehouden....
Back to the drawing board dan maar. Avondje Googlen levert twee opties op:
1) Aangepaste GrillGrates kopen die opde plek van het rooster komen. Nadeel: Door de gaten in de GG kan er nog steeds vet recht op de brander komen
2) Een 'Flavorizer' van de oude WGA zien te bemachtigen

Gekozen voor optie 2. Op E-bay worden deze nog aangeboden, maar het materiaal schijnt niet al te best te zijn. Na nog meer Ge-Google, iemand gevonden in de USA die de originele namaakt van dik Stainless Steel. Prijs op zich viel wel mee, alleen met verzend- en importkosten toch een flink bedrag. Uiteindelijk uiteraard besteld en na een ruime week werd hij bezorgd:

Door de 'louvres' komt er voldoende lucht bij het rooster, iets wat met mijn eerste oplossing niet het geval was.
In de WGA

Met het bovenrooster:

En uiteraard gelijk testen:

Helemaal goed!
Nu nog even naast zijn grote broer op de buitenkeuken:

Daarbij ook nog een aanpassing te zien aan het zeil over de buitenkeuken: Aan beide zijkanten een rits, zodat ik niet telkens de hele hoes hoeft te verwijderen.