Beef en Steak

Welke RF thermometer?

  • Onderwerp starter Onderwerp starter Marq
  • Startdatum Startdatum
 

Marq

Kooltjesharker
Berichten
142
Ik heb pas wat spareribs aan laten branden.
Reden? Incompetentie, natuurlijk. Maar los daarvan is het zo dat ik een Meater heb, maar daarmee kun je niet los de BBQ temperatuur meten, want het vleesgedeelte mag maar tot 100 graden.
Dus ben ik bij gerechten waar ik geen thermometer in prik aangewezen op de thermometer van de BBQ zelf.

Een ander nadeel van de Meater vind ik dat het via een app werkt. Is toch net weer wat extra gedoe.

Daarom overweeg ik om een RF (radiosignaal ipv Bluetooth of Wifi) thermometer te kopen.
Voordeel van zo'n ding is dat het bereik groter is, zodat ik hem zonder moeite op zolder kan gebruiken.
Daarnaast vind ik het plug & bbq aspect ook wel mooi.

Mijn wensen zijn:
  • 2 probes, 4 mag ook.
  • Betrouwbaar / geen gedoe
  • Liever goedkoper dan duurder. Ik vind een B-merk prima, als tie goed genoeg is.
 
Ik overweeg de Maverick XR-50. Zo te lezen (ook hier op het forum) een goed merk.
Kost 85,-. Heeft 4 probes en zowel de lokale als de remote unit geven de temperatuur weer.
 
krabkrab in mijn weinig resterende haren.... Wat is je setting geweest ?
H\eb je de ribbies indirect aan laten branden ? Teveel suiker in de marinade/glaze ?

Geeft die meater niet de vleestemperatuur en de Q temp aan?

Ik gebruik al jaren zonder al teveel problemen de thermometers van HERQ. Zowel met bedrade probes als wireless.
Alleen, je moet een app gebruiken.

Trouwens, ik heb de BBQ niet op de zolder staan....:ROFLMAO::ROFLMAO:
 
Denk wat peter64 al aangeeft teveel suiker in de rub.
Of je spareribs teveel in de luchtstroom gelegen.

Meaterplus als ie in het vlees zit met de punt komt hij toch niet boven 100 graden.
Bij 90 of 93 zijn je ribs al klaar.

Gebruik zelf geen kerntemperatuurmeter tijdens bereiding spareribs.

Prik er wel in op einde om malsheid te voelen.

Wat was je opstelling in de bbq
 
Die ribbetjes heb ik aan laten branden op mijn WSM, geen water in de waterpan, wel terracotta schaal.
Ik heb vilt op mijn WSM (deurtje en onder deksel) zodat hij geen last heeft van 'valse lucht'.
Voordeel is dat hij mooi stabiel brand en goed te regelen is.
Nadeel is dat het lastig is om de temperatuur omhoog te krijgen, zeker met de goedkope briketten die ik gebruik. Voor low & slow is dit doorgaans juist ook een voordeel.
Hier ging het mis, hij zat wat laag in de temperatuur (net iets onder de 100, denk ik), dus ik had het deksel een beetje scheef gelegd om hem wat hoger te krijgen. Ik verwachte alleen niet dat hij te warm zou kunnen worden, dus had er verder niet naar gekeken.
Uiteindelijk zat hij denk rond de 140 ofzo, iig heet genoeg om (het suiker) te verbranden.
Van fouten leren we, dus is niet zo erg.

Ik heb nu dus bedacht dat een app-loze thermometer me fijn lijkt. Ik ben een beetje anti-smartphone, dus vind het ook fijn dat ik niet telkens met m'n telefoon hoef te lopen om de bbq in de gaten te houden.

Ik heb besloten de Maverick XR-50 te kopen, dat lijkt me precies wat ik zoek.
 
Nou ben ik geen fan van mensen die de hele dag aan de telefoon geplakt zitten.
Maar anti-smartphone vind ik dan weer het andere uiterste.
Je kan toch alarmen zetten op je app? Je hoeft dan niet telkens te kijken, maar je kan wel een alarm laten af gaan als t té gek wordt?

Misschien is dit iets moois voor jou?
 
@SandyMan dat is ook een mooie. Heb inmiddels de Maverick XR-50 gekocht via Amazon.com (uitverkocht op alle Nederlandse webshops), alles bij elkaar 100 euro.

Klopt, 'anti-smartphone' is een beetje heftig gezegd. Ik denk dat het vooral is dat alles bij elkaar ik de Meater niet zo geweldig vind qua gebruik.
Om hem fatsoenlijk te gebruiken heb ik 2 telefoons nodig, anders heb ik binnen geen bereik. En volgens mij gaat het dan alsnog wel eens mis.
Dan lijkt me zo'n thermometer als de Maverick gewoon 'minder gedoe'.

@Peter64 mijn BBQ staat ook gewoon in de tuin, hoor :LOL:. Gebruik op zolder gaat om de remote unit, bij lange sessies in combinatie met thuiswerken.
 
Laatst bewerkt:
Vandaag de Maverick voor het eerst gebruikt.
Hij liet direct zien waar het probleem zat met mijn 'verbrande' spareribs:
2025-03-14 07.34.13.jpg


Hier is de temperatuur al aan het dalen. Eerder was hij 160 graden.
Dit terwijl de WSM thermometer 115 graden aangaf. M'n ribbetjes hebben dus waarschijnlijk zelfs nog hoger gezeten: rond de 180.
Ik wist wel dat er wat verschil in kan zitten, maar dit is zodanig dat die WSM thermometer onbruikbaar is.
In ieder geval erg blij met m'n Maverick. Ik heb in heel m'n huis goed bereik.
 
Vandaag de Maverick voor het eerst gebruikt.
Hij liet direct zien waar het probleem zat met mijn 'verbrande' spareribs:
Bekijk bijlage 74531

Hier is de temperatuur al aan het dalen. Eerder was hij 160 graden.
Dit terwijl de WSM thermometer 115 graden aangaf. M'n ribbetjes hebben dus waarschijnlijk zelfs nog hoger gezeten: rond de 180.
Ik wist wel dat er wat verschil in kan zitten, maar dit is zodanig dat die WSM thermometer onbruikbaar is.
In ieder geval erg blij met m'n Maverick. Ik heb in heel m'n huis goed bereik.
Ik lees even mee in topics over thermometer omdat mijn Inkbird met 2 bluetooth probes de draadjes beginnen te slijten en het bereik te kort is om binnen op de bank te zitten als het vlees in de tuin aan het opwarmen is.

Hoe moet ik dit apparaat zien? Klopt het dat ik hierbij 2 apparaten heb die als walkie talkies met elkaar communiceren?
Dus 1 apparaat met probes in de BBQ en 1 apparaat bij mij binnen op tafel die piept als de BBQ temperatuur buiten een bereik van bijvoorbeeld 150-170 of bij een kerntemperatuur van 72 graden?

En als dit zo werkt: Wat is het bereik? Niet het bereik dat de fabrikant vermeld want dat is te optimistisch maar in de praktijk?
 
Hoe moet ik dit apparaat zien? Klopt het dat ik hierbij 2 apparaten heb die als walkie talkies met elkaar communiceren?
Dus 1 apparaat met probes in de BBQ en 1 apparaat bij mij binnen op tafel die piept als de BBQ temperatuur buiten een bereik van bijvoorbeeld 150-170 of bij een kerntemperatuur van 72 graden?

En als dit zo werkt: Wat is het bereik? Niet het bereik dat de fabrikant vermeld want dat is te optimistisch maar in de praktijk?
Klopt, je hebt inderdaad 2 apparaten die met elkaar communiceren. Dat communiceren gebeurd via een radio signaal. Dit signaal is ook een stuk eenvoudiger dan Bluetooth wat waarschijnlijk ook helpt voor de betrouwbaarheid van de verbinding.
Je kunt alarmwaardes (min/max) instellen per probe via het basisstation.

De fabrikant geeft 150 meter (500 feet) als range.
In de praktijk heb ik overal in mijn huis bereik. Met bluetooth ging het al een paar meter achter de schuifpui mis en had ik boven ook geen bereik.
Mijn BBQ staat een meter of 10 de tuin in, onder een afdakje.
 
Minimum alarmering vindt ik ook een "must" , in elk geval voor de probe op het rooster.
Dat mis ik eigenlijk bij mijn Inkbird.
 
Ik heb de Maverick XR50 ook, alweer ruim 5 jaar. Ben er zeer tevreden over.
Voorheen waren de probes van de mavericks nogal gevoelig voor interne kortsluiting, daar heb ik met de XR50 nog geen last van gehad.
Nu wel na 5 jaar intensief gebruik 1 defecte probe weggegooit.
Wat ik wel een beetje irritant vind aan maverick is dat ze tot nu toe bij elk nieuw model apparaat andere probes doen, de probes van voorgaande modellen zijn dus bijna nooit compatible met elkaar, bij thermoworks is dat wel het geval.
Thermometers met probes en bluetooth en app voor je telefoon zijn niet mijn ding, heb er altijd ruzie mee of ze hebben nul bereik.
Gewoon 2 kastjes, met 1 ontvanger en 1 zender op radiofrequentie. en een groot bereik (150 m in het open veld) glas en betonnen muren vormen geen zend/ontvang problemen.
 
Terug
Bovenaan Onderaan