Eddeped, zonde dat het je niet lukt man, de pizza's zijn zo lekker met de DPR.
Een zwarte bodem betekent het volgende:
Dome te koud, pizza's moeten te lang op de steen om de bovenkant gaar te krijgen
of
Steen te heet, bodem verbrand voordat de beovenkant van de pizza klaar is
Optie 1 resulteert vaak in een lange baktijd, vaak meer dan 3 minuten
Een aantal oplossingen voor een te lage dome temp:
Dunnere stukjes hout stoken en dan 1 of 2 stukken meer erop dan je normaal doet, wanneer je hout te dik is brandt het vuur niet fel genoeg, dit resulteert in veel rook en weinig warmte. Ideaal is het hout niet dikker dan ongeveer 7 -8 cm.
Meer hout gebruiken, met te weinig hout is het vuur ook sneller uit = te lage dome temp. Het vuur moet ten alle tijden goed branden wil je een goed resultaat krijgen.
Droger hout gebruiken, als je hout niet voldoende gedroogd is brandt het niet lekker en rookt het erg veel.
Wij hebben erg goede ervaringen met de zakken gemengd eiken/beuken bij de Fixet (doe het zelf zaak) dit is kurkdroog en brandt erg heet. Dit moet vak nog wel even 1 keer gekloofd worden.
Oplossingen voor een te hete steen:
Vuur tegen de achterkant van de dome stoken, nooit onder de steen.
Ook geen hoopje briketten direct onder de steen, je verbrandt gegarandeerd de bodem van je pizza.
Eerder beginnen met bakken, een pizzasteen moet natuurlijk even opwarmen, een steen van normale dikte (weber / BGE / jamie Oliver) doet erg ongeveer een half uur over om echt goed op te warmen. wacht je te lang dan zal de steen te heet worden en dus je bodem verbranden.
Mijn eigen test om te kijken of de steen op temperatuur is:
Ik neem een beetje bloem/griesmeel mengsel tussen mijn vingers en stuif dat op de steen, dan kunnen er 3 dingen gebeuren:
Het poeder begint te verkleuren zodra het de steen raakt en is binnen 1 a 2 seconden verbrand = te heet
Het poeder begint langzaam te verkleuren en zal uiteindelijk verbranden, ergens tussen 3 en 5 seconden is perfect
Het poeder verkleurt wel maar doet daar erg lng over en verbrandt niet = te koud
Zelf heb ik van het begin af aan nog maar 3 keer een verbrande bodem gehad en ik heb er al heel wat gebakken.
Ik hoop dat bovenstaande tips je helpen naar een beter resultaat. ;D