Eerdaags is het zover. Er gaat een verse zalm in moten op de Big Green Egg!!! 
Zie op de oude foto hieronder in wat voor een soort moten ik dit denk te gaan doen:
Bovenstaande foto is van juli 2015. De zalm is toen gerookt in een Barbecook smoker.
Eerdaags ga ik dit zoals gezegd op de Big Green Egg Large doen.
:-S Zal ik de vis plat op de huid neerleggen, of kan het ook op zijn kant in het IKEA pannendeksel rekje?
Ik voorzie wat problemen nu ik warm ga roken op de Big Green Egg. Ik zal voor deze low and slow rooksessie de platesetter moeten gebruiken. Als de platesetter in de BGE ligt, kan ik eigenlijk geen rookmot meer toevoegen. Pitmaster X heeft hier een oplossing voor gevonden.
Hij gebruikt een aluminium extrusieprofiel (buis) met veel gaatjes en ribbels om daarin een vuurtje te laten smeulen. Zo blijft het vuur mooi klein en bovendien vult hij de buis met hout (voor de rook), evt. wat mot in alufolie, en koude kooltjes voor de vertraging. Bovenop de buis met hout en koude kooltjes legt hij een paar hete kooltjes. Zie dit filmpje:
https://www.youtube.com/watch?v=U9S1nTri1o8
:-S Best een goed idee, maar is dit de enige manier? Zou het ook niet op een klein houtskool vuurtje kunnen waar wat chunks tussen liggen? Of wordt dan de temperatuur te hoog?
Tijdens het roken wil ik graag een max. temperatuur van 80 graden in de BGE bereiken voor het eerste half uur. Later zelfs 1,5 uur lang slechts 60 graden.
Ik denk eerst een dry run uit te voeren zonder zalm. Dan verpruts ik dat mooie visje niet.
Ik overweeg ook om een buis te gaan lassen waarmee ik een soort glijbaan maak van direct onder mijn rooster tot vlak boven de buis waar mijn vuurtje in brand. Dan kan ik direct in het vuurtje extra rookmot toevoegen.
:-S Heeft iemand tips? Ik ga pas 16 oktober roken, dus ik kan nog eventjes oefenen. De dry run voer ik wellicht van het weekend al uit. Ik zal jullie op de hoogte houden. Ik heb gezocht op het forum naar soortgelijke rooksessies. Jammer genoeg niet kunnen vinden, maar jullie hebben dit vast eerder gedaan?

Zie op de oude foto hieronder in wat voor een soort moten ik dit denk te gaan doen:

Bovenstaande foto is van juli 2015. De zalm is toen gerookt in een Barbecook smoker.
Eerdaags ga ik dit zoals gezegd op de Big Green Egg Large doen.
:-S Zal ik de vis plat op de huid neerleggen, of kan het ook op zijn kant in het IKEA pannendeksel rekje?
Ik voorzie wat problemen nu ik warm ga roken op de Big Green Egg. Ik zal voor deze low and slow rooksessie de platesetter moeten gebruiken. Als de platesetter in de BGE ligt, kan ik eigenlijk geen rookmot meer toevoegen. Pitmaster X heeft hier een oplossing voor gevonden.

https://www.youtube.com/watch?v=U9S1nTri1o8
:-S Best een goed idee, maar is dit de enige manier? Zou het ook niet op een klein houtskool vuurtje kunnen waar wat chunks tussen liggen? Of wordt dan de temperatuur te hoog?
Tijdens het roken wil ik graag een max. temperatuur van 80 graden in de BGE bereiken voor het eerste half uur. Later zelfs 1,5 uur lang slechts 60 graden.
Ik denk eerst een dry run uit te voeren zonder zalm. Dan verpruts ik dat mooie visje niet.
Ik overweeg ook om een buis te gaan lassen waarmee ik een soort glijbaan maak van direct onder mijn rooster tot vlak boven de buis waar mijn vuurtje in brand. Dan kan ik direct in het vuurtje extra rookmot toevoegen.
:-S Heeft iemand tips? Ik ga pas 16 oktober roken, dus ik kan nog eventjes oefenen. De dry run voer ik wellicht van het weekend al uit. Ik zal jullie op de hoogte houden. Ik heb gezocht op het forum naar soortgelijke rooksessies. Jammer genoeg niet kunnen vinden, maar jullie hebben dit vast eerder gedaan?
