BasBQ
Beef en Steak

Walnoten boom hout

 
 
 

ThrowonD

Stoker
Berichten
494
Mij in de buurt ligt een flinke tak van een walnoten boom.

Voordat ik het ga ophalen en klein maken, de vraag...

Is walnotenhout geschikt om mee te roken?

 
Yep. Alles waar eerbare noten en vruchten afkomen kun je gebruiken.
Walnoot zal een beetje als hickory zijn. Wel goed laten drogen, half jaartje zeker.
 
NEE NIET GEBRUIKEN
HIER HEEN BRENGEN
zeker goed te gebruiken voor te roken.
rook met alle soorten vruchthout maar ook met lariks
vandaag wilde gans gerookt , de filets en de poten.
gekruid met simpele Italiaanse kruiden uit de draaier (action)
gerookt op eiken beuken appel grenen wilgen
echt iets voor vervolg  :)
 
Wat heeft het voor zin om vijf verschillende soorten tegelijkertijd te gebruiken? Lijkt me niet dat je van alle vijf iets proeft?
 
Soms meng ik twee soorten, hickory 1 blokje en 2 blokjes appel of kers. Zoiets, maar vijf soorten...
 
meerdere houtsoorten kan je echt wel gelijk gebruiken.
paling droog ik op grenen en wilg.
het roken gebeurt op eiken , beuken , wilg.
bij te veel vuur smoor ik met geweekte appelsnippers.
mijn vaste klanten proeven direct het als er een wijziging is in de houtsoorten.
forel en zalmforel smaken het best bij zoete houtsoorten.
voor de rooksmaak eiken.
de zoete smaak komt vooral van wilg.
maar iedereen rookt anders.
sommigen mensen proberen te roken op hun bbq , anderen roken echt in een ton of kast.
de 1 rookt met snippers en mot , de ander smoort stukken hout.
zoveel mensen zoveel smaken.
 
ThrowonD zei:
Mij in de buurt ligt een flinke tak van een walnoten boom.

Voordat ik het ga ophalen en klein maken, de vraag...

Is walnotenhout geschikt om mee te roken?

Rij je langs zoetermeer toevallig...... ;)
 
noskos zei:
Yep. Alles waar eerbare noten en vruchten afkomen kun je gebruiken.
Walnoot zal een beetje als hickory zijn. Wel goed laten drogen, half jaartje zeker.
Waarom isndat drogen noodzakelijk als je het nadien moet laten weken?
 
In het sap van de boom zitten (looi) zuren.
 
Je moet helemaal niet weken ;) Ik week mijn hout nooit, blokjes of snippers. Heb ik vuur gemaakt ga ik er water op gooien...
Maar er zitten sappen in waardoor het hout anders verbrand en gekke smaakjes afgeeft, niet lekker.
 
ernst zei:
sommigen mensen proberen te roken op hun bbq , anderen roken echt in een ton of kast.

Beetje denigrerende opmerking ;)
 
Vandaag een begin gemaakt met het verzamelen.

Er ligt nog een stuk van een paar meter, de tak is daar 15-20 cm dik.
Kan ik dit ook gebruiken? Of is dat gedeelte niet lekker?
Het was redelijk makkelijk te zagen.
Kan ik alle gedeelten gebruiken?
Bast straks verwijderen, na het drogen? Er zit een soort van mos op...




 
Ik zou die tak ook lekker gebruiken. Bast laat ik altijd zitten. Anderen weer niet. Zijn veel meningen over ;)
 
Terug
Bovenaan Onderaan