BasBQ
Beef en Steak

Waar en welke kruiden om zelf een (basis) Rub te maken

 

Bobbie5580

Sprokkelaar
Berichten
32
Goedemorgen,

Vroeg me even af waar jullie je kruiden vandaan halen om zelf jullie/rub van te maken? (Zoals
Uienpoeder , knoflookpoeder etc.)wil binnenkort de noskos basis rub gaan gebruiken. Halen jullie de kruiden gewoon in de supermarkt uit de potjes van bijv. Verstegen of bij de aldi of lidl , of miss zelfs wel bij een toko?

En zit er veel verschil tussen op basis van jullie ervaringen… en wat is qua prijs en hoeveelheid bij voorbeeld voordelig(er)?


Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
 
Hier zijn al een aantal topics over gestart.
De Turkse supermarkten of groothandels zijn hier op het forum favoriet, net als de online kruiden specialisten zoals Van Beekum en de kruidenbaron.
 
Laatst inderdaad een bestelling gedaan bij Van Beekum. Nu het probleem van kastruimte 🤦‍♂️
Ik heb ook gelijk een paar lege potten mee besteld want die zijn handig als shakers voor de rub om het makkelijk over het vlees strooien. En gelijk om het restant in te bewaren.
 
Had voorheen vaak kruiden van de Lidl vanwege de prijs voor de basics: knoflook, paprika etc.

Bij sommige producten is het alle waar naar zijn geld maar sommige producten maakt het niet uit welk merk je pakt.

Hoe is dat met kruiden? Als ik bij van Berkum bijvoorbeeld bestel proef je dat terug? Of is het voordeel daar alleen het grote assortiment?

Ik bedoel specifiek losse kruiden. Bij kruidenmixen en rubs weet ik dat de samenstelling enorm kan variëren met veel zout.
 
Ik haal al mijn kruiden bij de Turkse super of bij Amazing Oriental, ze hebben altijd alles op voorraad en grote verpakkingen voor de prijs van een klein Silvo potje bij de supermarkt.
 
Let er wel op dat je voor sommige rubs beter granulaat dan poeder kan kopen. Ooit groot verpakking knoflook en ui poeder bij de toko gehaald, maar deze is eigenlijk veel te fijn(poederig) om te gebruiken in een rub…
 
Ik nam vroeger altijd van die grote potten uit de makro mee van metro. Maarja makro is er niet meer in België. Mijn moeder neemt van die potten uit de colruyt. Nu voor tijm, basilicum en oregano proef ik bijvoorbeeld geen verschil. het paprikapoeder vind ik dat er smaakverschil opzit, het ene is precies wat zoeter dan het andere.

Of er daadwerkelijk verschil is tussen merkkruiden weet ik niet, het kan zijn dat kruiden misschien ook een ranking krijgen ofzo zoals bijvoorbeeld wij witloof, 1ste categorie, 2de categorie. Maar lijkt me sterk zeker omdat het om zo een grote hoeveelheden gaat. hier in de buurt is een sauzenfabriek en een vriend van mij werkte daar. Het verschil tussen bearnaise saus van devos lemmens en een alombekende discounter is 200liter saus 250 gram kruid extra en 1 liter extra wijn. Dat maakt uiteraard een verschil in prijs. Maar er zijn ook genoeg sauzen die identiek zijn, alleen de verpakking is verschillend.

Samengestelde kruiden dat is totaal wat anders, dat is per merk verschillend, daar zit misschien meer in van x of y wat de smaak (licht) anders maakt.

Voor single kruiden neem ik gewoon van die grote potten. Maar voor samengestede is dat sterk verschillend. heb hier zo een paar dingen van carrefour staan (provencaalse kruiden) en dat is echt wel niet slecht. Op mijn spaghetti,wil in dan van santa maria die spaghettikruiden extra. Dat is gewoon echt proberen. Maar een klein potje van 10euro nee dat hoeft echt niet voor mij.

En dan is er nog voor veel dingen suiker en zoutgehalte. Hier gebruiken we zout in het water van de pasta als ik het al niet vergeet en een snuifje in het pizzadeeg. Als ik soep eet wil ik er misschien nog wel eens selderijzout in doen (doet me altijd denken aan de soep eten bij de omas omdat dit altijd op tafel stond). En misschien Op tomaten nog wat selderijzout. En heel zoete dingen hoeven dus echt niet voor mij. Maarja das eigen mening en smaak. Samengestelde dingen kan je alleen proberen. Zelf ben ik nog niet echt dingen tegengekomen waarvan ik zei: dit is niet te eten. Alleen geen kaneel voor mij, dat moet ik echt niet hebben.

Rozemarijn, tijm staat hier gewoon in de tuin. Alleen de rozemarijdn als het vriest of gaat vriezen is niet vers. In de zomer is het altijd verse tijm, basilicum, oregano. En in de keuken heb ik zo een click and grow staan zodat we in de winter ook altijd wel basilicum hebben. We eten met gemak 2x in de week pasta en regelmatig zelf pizza maken, dusja dikwijls komen we daar nog niet mee toe en nig een pot van de supermark.
 
Let er wel op dat je voor sommige rubs beter granulaat dan poeder kan kopen. Ooit groot verpakking knoflook en ui poeder bij de toko gehaald, maar deze is eigenlijk veel te fijn(poederig) om te gebruiken in een rub…
Bij Amazing Oriental hebben ze ook diverse soorten granulaat, bij Beverwijk zeker van knoflook en ui maar dat kan filiaal afhankelijk zijn denk ik.
 
Wanneer gebruik je die witte poederige knoflook en wanneer die bruine grovere poeder (granulaat)
 
Wanneer gebruik je die witte poederige knoflook en wanneer die bruine grovere poeder (granulaat)
Granulaat is beter geschikt voor rubs en poeder is meer om te kruiden heb ik me laten vertellen
 
Ik gebruik enkel nog granulaat.
Poeder brokt zeer makkelijk en dan wordt het onbruikbaar.
 
Granulaat is beter geschikt voor rubs en poeder is meer om te kruiden heb ik me laten vertellen
Wat is het verschil tussen een rub gebruiken voordat het vlees de BBQ opgaat en het kruiden van vlees?

Of is kruiden als het al op je bord ligt na bereiding en je wilt er kruiden op doen?
 
Wat is het verschil tussen een rub gebruiken voordat het vlees de BBQ opgaat en het kruiden van vlees?

Of is kruiden als het al op je bord ligt na bereiding en je wilt er kruiden op doen?
Heb even een stukje van het net gekopieerd.

Wat is dan het verschil tussen knoflookgranulaat en knoflookpoeder?

Gekorrelde knoflook is gehakte gedroogde knoflook. Het heeft een grove textuur, vergelijkbaar met maïsmeel. Knoflookgranulaat biedt minder knoflooksmaak per volume en het duurt even voordat het zijn smaak vrijgeeft. Het is geweldig voor sauzen, dressings, soep, barbecue-rubs en andere natte gerechten.

Omgekeerd is knoflookpoeder fijngemalen, gedehydrateerde knoflook. Het heeft een zeer fijne textuur zoals bloem. Het biedt een krachtigere smaak per volume en geeft zijn smaak snel af. Het klontert gemakkelijk, maar lost ook gemakkelijk op in combinatie met vloeistof. Het is geweldig voor marinades en voor gerechten met korte kooktijden. Het kan ook als kruiderij worden gebruikt.

Het origineel
 
Terug
Bovenaan Onderaan