...... met behulp van de Microdamper 
Op het Amerikaanse heatermeter forum is de servo gestuurde luchtklep al enige jaren een hot topic, het idee is dat je de natuurlijke luchtstroming door je BBQ regelt met een klep die automatisch open en dicht gaat en dat je geen of een veel zwakkere fan nodig hebt. De Microdamper is daar een voorbeeld van, deze bevat een regelklep en kleine fan om de luchtstroom toch iets te ondersteunen. Het voordeel zou moeten zijn dat je minder brandstof gebruikt omdat je niet zoveel koude lucht naar binnen blaast en de regeling zou nauwkeuriger moeten zijn. Het nadeel is in mijn ogen dat dit minder geschikt is voor smokers die wat hoger gestookt moeten worden zoals een WSM of een offset smoker, maar er worden ook al veel grotere dampers gemaakt voor dit soort BBQ's dus wie weet.
Nou ben ik vrij laat met het omarmen van de damper maar onder het mom van beter laat dan nooit ben ik er toch maar eens mee begonnen en vandaag heb ik mijn eerste echte run gedaan.
Over het algemeen ben ik erg tevreden over de stabiliteit, het rommelige stuk in het midden komt waarschijnlijk doordat er even te weinig houtskool aan het branden was. Dit zie ik wel vaker als ik alleen houtskool gebruik. Briketten geven een wat constanter resultaat.
http://youtu.be/OKhO0LJJYxw

Op het Amerikaanse heatermeter forum is de servo gestuurde luchtklep al enige jaren een hot topic, het idee is dat je de natuurlijke luchtstroming door je BBQ regelt met een klep die automatisch open en dicht gaat en dat je geen of een veel zwakkere fan nodig hebt. De Microdamper is daar een voorbeeld van, deze bevat een regelklep en kleine fan om de luchtstroom toch iets te ondersteunen. Het voordeel zou moeten zijn dat je minder brandstof gebruikt omdat je niet zoveel koude lucht naar binnen blaast en de regeling zou nauwkeuriger moeten zijn. Het nadeel is in mijn ogen dat dit minder geschikt is voor smokers die wat hoger gestookt moeten worden zoals een WSM of een offset smoker, maar er worden ook al veel grotere dampers gemaakt voor dit soort BBQ's dus wie weet.
Nou ben ik vrij laat met het omarmen van de damper maar onder het mom van beter laat dan nooit ben ik er toch maar eens mee begonnen en vandaag heb ik mijn eerste echte run gedaan.





Over het algemeen ben ik erg tevreden over de stabiliteit, het rommelige stuk in het midden komt waarschijnlijk doordat er even te weinig houtskool aan het branden was. Dit zie ik wel vaker als ik alleen houtskool gebruik. Briketten geven een wat constanter resultaat.

http://youtu.be/OKhO0LJJYxw