BasBQ
Beef en Steak

Vleesthermometer

Roos2812

Tondelzoeker
Berichten
13
Gelijk mijn eerste vraag.

Ik heb gisteren een vleesthermometer gekocht bij de Hema, puur om uit te proberen. Bijna 100 goede recensies, dus volgens mij is hij wel betrouwbaar.

Echter wilde ik het eens proberen met varkenssaucijsjes die ik gewoon in de pan heb gebakken. Hij bleef maar hangen bij 50 graden, terwijl ik zeker weet dat het gaar was (binnenin echt geen 1 stukje roze en mooi grijzig). Buitenkant was ook mooi bruin. Ik heb de vleesthermometer in het midden van het vlees geprikt. Wat doe ik verkeerd? Kan me niet voorstellen dat de kern werkelijk maar 50 graden was? De saucijsjes hebben lang genoeg opgestaan.
 

Roos2812

Tondelzoeker
Berichten
13
Steek hem eens ik een pannetje met kokend water? Dat is de beste test.

Ja daar ging hij wel direct omhoog. Toevallig geprobeerd. Maar bij zo'n saucijsje, kan hij dan gewoon recht in het midden of had ik hem vanaf de zijkant erdoor moeten steken? Het saucijsje zag er echt helemaal gaar uit, bij 50 graden zou hij dan toch echt nog rozig moeten zijn geweest ?
 

Ghost

Stoker
 
 
Berichten
421
Heb je de meetpunt lang genoeg in het vlees gehouden?
Goedkopere modellen zijn meestal wat dikker van materiaal.
Dus duurt het wat langer voor de max temperatuur zichtbaar wordt.
Soms wel 5 seconden met mijn goedkoop chinees model.
 

Roos2812

Tondelzoeker
Berichten
13
Heb je de meetpunt lang genoeg in het vlees gehouden?
Goedkopere modellen zijn meestal wat dikker van materiaal.
Dus duurt het wat langer voor de max temperatuur zichtbaar wordt.
Soms wel 5 seconden met mijn goedkoop chinees model.

Ja zeker langer dan 5 seconde ;)
 

Trilliwilli

Vuurmaker
Berichten
83
Heb je een gas of een inductieplaat? Een inductieplaat kan het resultaat beïnvloeden, dan moet je de pan op een stuk schuiven wat niet aan staat.

Onze goedkope Gefu, gelijkwaardig aan de Hema variant geeft problemen, terwijl de Thermapen hier niet gevoelig voor is. Kan aan het verschil in type voeler liggen.
 

Kroontje

Vuurmaker
Berichten
63
Ik ben ook begonnen met een wat goedkoper temperatuur meter van de Ikea.
(tip uit het Vuur de baas) Dat werkt ook wel goed, maar duurde lang voordat hij de goede temp aangaf. En inderdaad bij inductie wekte hij bij mij ook niet goed.
Betreft de snelheid van tem ben ik overgestapt naar wat betere meters, zoals Inkbird of Thermapen
 

Tjeerd

Kooltjesharker
 
Berichten
130
Als je wat vaker en accuraat wil meten zou ik inderdaad de overstap maken naar een betere "vlees"thermometer. Velen hier waaronder ik gebruiken de thermapen (one).
(De Thermapen mk4 is al te vinden voor een schappelijke prijs)
Deze is snel, accuraat, makkelijk in gebruik kan tegen vocht en een stootje,. Standby mode, automatisch verlicht display. Wat ook niet geheel onbelangrijk is de garantie en service zijn goed.
 

Roos2812

Tondelzoeker
Berichten
13
Heb je een gas of een inductieplaat? Een inductieplaat kan het resultaat beïnvloeden, dan moet je de pan op een stuk schuiven wat niet aan staat.

Onze goedkope Gefu, gelijkwaardig aan de Hema variant geeft problemen, terwijl de Thermapen hier niet gevoelig voor is. Kan aan het verschil in type voeler liggen.

Aha... inductie ja! Dus dat zou idd goed kunnen!
 

Roos2812

Tondelzoeker
Berichten
13
Kan ik dan sowieso concluderen dat deze meting onbetrouwbaar was? 50 graden voor een saucijsje die in mijn ogen echt goed doorbakken was kan lijkt me toch niet? Bij 50 graden zou je vlees lijkt me echt rood nog moeten zijn, toch?
 

Free_ltd

Gerijpt
 
 
 
 
Berichten
3.750
Meten is weten, dus 'gewoon' concluderen zou ik ook niet doen. Ik zou het nog eventjes aanzien.
Ik zelf heb destijds gekozen voor de Thermapen en die kostte €65, maar dan ben je al wat zekerder en die heeft na 3 seconden te temperatuur. Ik heb mijn vrouw hem ook leren gebruiken als ze steak in de pan bakt, want ze zat altijd te ver.

Ik zelf heb nogal wat wantrouwen bij de goedkope 'meettoestellen'. Daarom kan er niets mis mee zijn, maar ik betaal liever wat extra. Zo stond ik 10 jaar geleden bij een klant en die was fier met zijn afstandsmeter uit de Lidl voor een prikje. Zelf vond ik het wat raar en heb dan toch nagemeten met mijn professionele afstandsmeter, alsook met de lange lintmeter (stel dat mijne niet goed werkte). Die van de Lidl zat er iets meer dan 3 meter naast op een afstand van 25m :D Sindsdien ben ik daar wat voorzichtiger in.
 

noskos

Administrator
Forumleiding
 
 
 
 
 
 
Berichten
11.595
Je gaat in eerste instantie uit van dat 100 goede recensies het een betrouwbare meter maken. Dat is een foute aanname.
Controleren in kokend water laat je zien of hij betrouwbaar is. En dat ook zo en dan eens herhalen om te zien of hij niet verloopt.

Pas als je weet of hij goed is kunnen we zeggen of je worstje wel of niet goed was. En of je meting wel of niet betrouwbaar was.
 

Roos2812

Tondelzoeker
Berichten
13
Dan ga ik daar nog eens mee aan de slag. Misschien stomme vraag, maar waarom geeft de meter standaard 25 aan?

54A211BF-5785-48D4-8D56-755908585B81.jpeg
 

Ghost

Stoker
 
 
Berichten
421
Ik ook zulke analoge metertjes.
Niet echt nauwkeurig.
Bij mij gaan ze wel tot 0 is ijswater.
 

Kroontje

Vuurmaker
Berichten
63
Sommige analoge meters kan je eiken. Door middel van de zeskant te verdraaien (Achterop) Dit bij een BGE Weet niet welke merken het ook kunnen.
Als je de afwijking weet is er mee te leven. Ik zou zeggen. Gaat naar een goede BBQ zaak. En kijk rond en vraag....Evt Vuur&Rook. Weet niet in welk deel je van holland woont.
 

Zzzjon

Gemarineerd
 
 
 
Berichten
1.706
Hij heeft dus een afwijking van +/- 15 graden... is wel heel veel

Dat is te veel om een mooie steak te kunnen meten.

Die dikke analoge thermometers reageren ook ontzettend traag.

Voor een braadstuk wat uren in de oven (😉) moet prima, maar als je even snel wil meten veel te traag.

Beter investeer je in een digitale prik thermometer en voor het low en slow werk bv de digitale thermometer van Ikea. (Kun je zo gek maken als je wil)
 

Ghost

Stoker
 
 
Berichten
421
Uw meter is duidelijk niet goed dan.
Ik heb er zelf zo 2 en die geven 0 gr in ijswater en 100 gr in kokend water.
Deze analoge meter gebruik ik ook enkel op mijn spit om een eerste indicatie te krijgen, dan steek ik die erin aan het begin van de bereiding.
Juiste temperatuur meet ik digitaal.
 
Bovenaan Onderaan