Verse varkensworst.
Dit recept komt uit "Great Sausage Recipes and Meat Curing" van Rytec Kutas.
In het originele recept wordt alleen varkensschouder gebruikt maar ik vermoed dat Amerikaanse varkensschouder een stuk vetter is dan onze Hollandse procureur dus heb ik een mix van procureur en buikspek gebruikt.
Ingredienten:
Werkwijze:
Laat de darm minstens een half uur weken in koud water en spoel ze daarna af met schoon water. Laat wat water door de darm lopen om het zout binnen in weg te spoelen en om te controleren of er geen gaatjes in zitten.
Draai het vlees met een vleesmolen tot gehakt, gebruik hierbij een 5mm plaat. Dit gaat het beste als het vlees licht aangevroren is.
Meng het zout, de kruiden en het ijswater door het gehakt en laat het een half uur rusten in de koelkast of in de vriezer.
Draai het gehaktmengsel nog een keer door de vleesmolen en vul de darm tot een mooie gelijkmatige worst, dit is het lastige deel.
Ik heb twee lange worsten gemaakt, maar je kunt ze natuurlijk elk formaat naar keuze maken.
Laat de worsten een paar uur rusten in de koelkast voor gebruik zodat de smaak zich kan ontwikkelen.
Dit recept komt uit "Great Sausage Recipes and Meat Curing" van Rytec Kutas.
In het originele recept wordt alleen varkensschouder gebruikt maar ik vermoed dat Amerikaanse varkensschouder een stuk vetter is dan onze Hollandse procureur dus heb ik een mix van procureur en buikspek gebruikt.
Ingredienten:
600 gr | procureur | |
600 gr | buikspek (speklappen) | |
5 theel | (25 ml) | zout |
3/4 theel | (3,75 ml) | witte peper |
1 1/2 theel | (7,5 ml) | salie |
1/4 theel | (1,25ml) | gember poeder |
3/4 theel | (3,75 ml) | nootmuskaat |
3/4 theel | (3,75 ml) | tijm |
1/2 cup | (118 ml) | ijswater |
2,5 m | natuurdarm (kant en klaar, schoongemaakt en gezouten) | |
optioneel; | ||
3/4 theel | (3,75 ml) | chili peper poeder |
Werkwijze:
Laat de darm minstens een half uur weken in koud water en spoel ze daarna af met schoon water. Laat wat water door de darm lopen om het zout binnen in weg te spoelen en om te controleren of er geen gaatjes in zitten.
Draai het vlees met een vleesmolen tot gehakt, gebruik hierbij een 5mm plaat. Dit gaat het beste als het vlees licht aangevroren is.
Meng het zout, de kruiden en het ijswater door het gehakt en laat het een half uur rusten in de koelkast of in de vriezer.
Draai het gehaktmengsel nog een keer door de vleesmolen en vul de darm tot een mooie gelijkmatige worst, dit is het lastige deel.
Ik heb twee lange worsten gemaakt, maar je kunt ze natuurlijk elk formaat naar keuze maken.
Laat de worsten een paar uur rusten in de koelkast voor gebruik zodat de smaak zich kan ontwikkelen.