- Berichten
- 272
Afgelopen weekend hadden we een verjaardagsfeestje bij een vriend van me. Hij wilde graag een varkentje aan het spit klaarmaken! Alleen hij is geen BBQ-er, dus of hij wat hulp kan krijgen
Nou graag!
Hij had bij de slager een speenvarken besteld, die door de slager in de pekel is gezet. Ook had hij een een barbecue met draaispit gehuurd, om het te kunnen bereiden. De slager was gelukkig zo vriendelijk om het varkentje op het spit te rijgen, dus alle voorbereidingen waren eigenlijk al gedaan. Rond 11 uur de kolen aangestoken en het varken op gehangen aan het draaispit. En dan geduld! Het was een varkentje van rond de 12 kg, die moet wel een uurtje of 6-7 rondjes draaien! Het was gelukkig ook nog eens mooi weer en tussen de biertjes door, moesten we eigenlijk alleen even smeren (een mengsel van olie, appelsap en wat kruiden). Maar iedereen wilde wel even het varkentje verwennen met wat sap
Uiteindelijk hebben we de temperatuur tot 70 graden door laten gaan voordat we hem eraf hebben gehaald. Hierna even ingepakt in de folie en een kleine 20 minuten laten rusten. Toen was het tijd om het mes erin te zetten! Ik had dat nog nooit gedaan en alleen een paar filmpjes vooraf gezien en samen met een andere maat zijn we begonnen! We begonnen bij de voorpoten en zijn zo langzaam naar de achterpoten gegaan. Erg leuk om te doen en je merkt echt verschil tussen de procureur de haas of het hammetje met snijden en proeven! Uiteindelijk zo goed als alles kunnen afsnijden. Alles leverde we in hapklare stukken aan voor de hongerige gasten. Het heeft uiteindelijk een uur geduurd voordat we met z'n 2-en het varkentje als uitgesneden konden beschouwen. Ik heb helaas in die tijd geen foto's kunnen maken van alle lekkernijen die eraf kwamen, alleen van de lege tafel na afloop... maar het was leuk en we hebben nog tot de in de kleine uurtjes kunnen nagenieten van dit feestje
Uiteraard nog wel de foto's van het bereiden. Ik hoop nog wat "snij-foto's" te krijgen van de andere gasten, die waarschijnlijk te druk waren met, het zo snel mogelijk stukken vlees van de schaal aan het weghalen, zodat ze waarschijnlijk niet zoveel foto's hebben...
Net op het spit:

Draaien maar:

En smeren:

Draaien en geduld:

Hmmm, is er niet een fotowedstrijd met als titel "Stick 'em up" ...

Op temperatuur laten komen:

Tijd om te laten rusten:

Alleen nog restjes over:


Hij had bij de slager een speenvarken besteld, die door de slager in de pekel is gezet. Ook had hij een een barbecue met draaispit gehuurd, om het te kunnen bereiden. De slager was gelukkig zo vriendelijk om het varkentje op het spit te rijgen, dus alle voorbereidingen waren eigenlijk al gedaan. Rond 11 uur de kolen aangestoken en het varken op gehangen aan het draaispit. En dan geduld! Het was een varkentje van rond de 12 kg, die moet wel een uurtje of 6-7 rondjes draaien! Het was gelukkig ook nog eens mooi weer en tussen de biertjes door, moesten we eigenlijk alleen even smeren (een mengsel van olie, appelsap en wat kruiden). Maar iedereen wilde wel even het varkentje verwennen met wat sap

Uiteindelijk hebben we de temperatuur tot 70 graden door laten gaan voordat we hem eraf hebben gehaald. Hierna even ingepakt in de folie en een kleine 20 minuten laten rusten. Toen was het tijd om het mes erin te zetten! Ik had dat nog nooit gedaan en alleen een paar filmpjes vooraf gezien en samen met een andere maat zijn we begonnen! We begonnen bij de voorpoten en zijn zo langzaam naar de achterpoten gegaan. Erg leuk om te doen en je merkt echt verschil tussen de procureur de haas of het hammetje met snijden en proeven! Uiteindelijk zo goed als alles kunnen afsnijden. Alles leverde we in hapklare stukken aan voor de hongerige gasten. Het heeft uiteindelijk een uur geduurd voordat we met z'n 2-en het varkentje als uitgesneden konden beschouwen. Ik heb helaas in die tijd geen foto's kunnen maken van alle lekkernijen die eraf kwamen, alleen van de lege tafel na afloop... maar het was leuk en we hebben nog tot de in de kleine uurtjes kunnen nagenieten van dit feestje

Uiteraard nog wel de foto's van het bereiden. Ik hoop nog wat "snij-foto's" te krijgen van de andere gasten, die waarschijnlijk te druk waren met, het zo snel mogelijk stukken vlees van de schaal aan het weghalen, zodat ze waarschijnlijk niet zoveel foto's hebben...
Net op het spit:

Draaien maar:

En smeren:

Draaien en geduld:

Hmmm, is er niet een fotowedstrijd met als titel "Stick 'em up" ...

Op temperatuur laten komen:

Tijd om te laten rusten:

Alleen nog restjes over:
