- Berichten
- 5.023
Ivm het "geweldige" weer kreeg ik heimwee naar Singapore. In deze stad veel sweet en sour&sour pork met fried rice gegeten.
en dit afgeblust met Tiger Draft.
Dus, tussen de buien door, maar wat bedacht.
Op basis van een recept voor zoet-zure saus heb ik een variatie voor 2 personen gemaakt:
- 300 gr. fricandeau of ham. Deze in blokjes snijden en kruiden met gelijke delen knoflook-, komijn-, gember- en citroengraspoeder
Vervolgens lekker door elkaar roeren en in de koelkast laten intrekken.
Voor de saus.
- stukje verse gember, in kleine stukjes gehakt
- 3 gehakte knoflooktenen
- 4 el tomatenketchup
- 2 el kruidenazijn. (let hiermee op, wordt snel te zuur)
- 1,5 el ketjap manis. (de dikke variant van ABC)
- 1,5 el soja saus. ( Black Superior van Palm River Bridge)
- 0,5 tot 1 el bruine basterd suiker
- ananassap uit blik
Fruit de knoflook en de gember. Voeg de azijn toe. (niet teveel anders moet er teveel suiker bij). ff doorroeren. Vervolgens de soja, ketchup erbij en doorroeren. Voeg dan de ananas sap toe en begin te proeven naar de eigen smaak.
Let op, deze saus wordt donker. Is niet te vergelijken met bv de rode, glazige, zoet-sure sauzen
Groenten voor de sweet and sour pork:
- 1 grof gesneden ui, 3 gehakte tenen knoflook, stuk verse gember in blokjes van 5,5 mm, 1 halve rood en 1 halve gele paprika grof gesneden (ik had nog rode snack paprika's), 1 grof gesneden bosui, 3 ananas schijven uit blik. ( of verse)
De Q goed opstoken en de wok erop.
Roerbakken:
In veel S&S recepten worden de stukjes porky in een deegjasje gefrituurd. Ik kies meestal voor de "kale" variant.
- Vlees roerbakken en vervolgens eruit halen
- Alle groenten roerbakken en de eigen roerbaksaus toevoegen, goed doorbakken,
- Dan vlees weer terug en ff doorroeren
- Ananaspartjes erbij doorroeren en gelijk uit de wok halen.
Fried noodles.
Maak de wok eerst goed schoon. Bij mij was de wok bij het bakken van de noodles net te heet. Plakten wat vast
- fijn gehakte ui, knoflook, paprika, bleekselderij, taugé, en/of wat er nog meer in de groentelade ligt
- ui fruiten, dan overige groenten erbij en roerbakken tot beet gaar en dan uit de wok
- voor gekookte en uitgelekte noodles wokken, dan weer de groenten en een klein scheutje black soy erbij
- doorbakken en gelijk vanuit de wok op het bord.
Werk eea af met wat sesamzaadjes, kroepoek, likje sambal, gebakken uitjes etc.
O ja, ik had geen Tiger Draft, maar geloof me maar dat ik nog wat in de koelkast had staan.

Dus, tussen de buien door, maar wat bedacht.
Op basis van een recept voor zoet-zure saus heb ik een variatie voor 2 personen gemaakt:
- 300 gr. fricandeau of ham. Deze in blokjes snijden en kruiden met gelijke delen knoflook-, komijn-, gember- en citroengraspoeder
Vervolgens lekker door elkaar roeren en in de koelkast laten intrekken.
Voor de saus.
- stukje verse gember, in kleine stukjes gehakt
- 3 gehakte knoflooktenen
- 4 el tomatenketchup
- 2 el kruidenazijn. (let hiermee op, wordt snel te zuur)
- 1,5 el ketjap manis. (de dikke variant van ABC)
- 1,5 el soja saus. ( Black Superior van Palm River Bridge)
- 0,5 tot 1 el bruine basterd suiker
- ananassap uit blik
Fruit de knoflook en de gember. Voeg de azijn toe. (niet teveel anders moet er teveel suiker bij). ff doorroeren. Vervolgens de soja, ketchup erbij en doorroeren. Voeg dan de ananas sap toe en begin te proeven naar de eigen smaak.
Let op, deze saus wordt donker. Is niet te vergelijken met bv de rode, glazige, zoet-sure sauzen
Groenten voor de sweet and sour pork:
- 1 grof gesneden ui, 3 gehakte tenen knoflook, stuk verse gember in blokjes van 5,5 mm, 1 halve rood en 1 halve gele paprika grof gesneden (ik had nog rode snack paprika's), 1 grof gesneden bosui, 3 ananas schijven uit blik. ( of verse)
De Q goed opstoken en de wok erop.
Roerbakken:
In veel S&S recepten worden de stukjes porky in een deegjasje gefrituurd. Ik kies meestal voor de "kale" variant.
- Vlees roerbakken en vervolgens eruit halen
- Alle groenten roerbakken en de eigen roerbaksaus toevoegen, goed doorbakken,
- Dan vlees weer terug en ff doorroeren
- Ananaspartjes erbij doorroeren en gelijk uit de wok halen.
Fried noodles.
Maak de wok eerst goed schoon. Bij mij was de wok bij het bakken van de noodles net te heet. Plakten wat vast
- fijn gehakte ui, knoflook, paprika, bleekselderij, taugé, en/of wat er nog meer in de groentelade ligt
- ui fruiten, dan overige groenten erbij en roerbakken tot beet gaar en dan uit de wok
- voor gekookte en uitgelekte noodles wokken, dan weer de groenten en een klein scheutje black soy erbij
- doorbakken en gelijk vanuit de wok op het bord.
Werk eea af met wat sesamzaadjes, kroepoek, likje sambal, gebakken uitjes etc.
O ja, ik had geen Tiger Draft, maar geloof me maar dat ik nog wat in de koelkast had staan.
Laatst bewerkt: