E
Eindelijk een OTP
Gast
Zaterdag een klein BBQ dingetje gedaan for me and the misses en geprobeerd eendenborst langzaam te garen en te roken. Niet mislukt, maar ook niet het eindresultaat wat ik verwacht had. :-?
Het verhaal en de plaatjes:
Bij de slager netjes twee (vacuum verpakte) eendenborsten gehaald. Vetlaag ingesneden (doe je altijd met bakken, nu ook maar gedaan alhoewel ik niet verwachte dat hij zonder insnijden krom zou trekken.....) Messen net terug van de slijperij, dus ging gelijk te diep bij de eerste ~X( Ingesmeerd met zout en peper. Niet teveel, want eend is van zichzelf al zo lekker.

De onvolprezen ForumPlank geweekt (stokkies waren voor de yakitori
)

De Smokey Joe aangezwengeld met een (klein) startertje ecobrasa briketten, plank getoast en de eend (op folie) op de plank. Folie gedaan om geen verbrand hout aan de eend te krijgen en om het vet op te vangen zodat dat niet in de fik kon vliegen.
Op de foto liggen ze beide met de velkant boven, uiteindelijk heb ik die te diep ingesneden omgedraaid voor het roken. Dus eentje met vel boven en eentje (eendje =)) ) met vel onder.

Ondertussen even gekeken bij welke kerntemperatuur het spul eraf moest, had besloten om dit bij ca. 57 graden te doen omdat ik ze nog een beetje ros? wilde hebben. Na twintig minuten voorzichtig de thermapen erin en die ging gelijk naar 63 graden L-)
Direct eraf gehaald, bij de gedachte dat het droge dingen zouden worden. Zo kwamen ze eraf, vond de kleur wel ok?.

Klein beetje afgedekt laten rusten, daarna op de plank om te snijden.

De smaakproef: Toch nog erg sappig. Lekker stukje eend, maar weinig rooksmaak, en toch wat flauw.
Vragen:
- Wat kon er beter?
- Welke kerntemperatuur houden jullie aan?
- Weinig rooksmaak komt misschien door de korte bereidingstijd?
- Korte bereidingstijd komt misschien door te hoge dome temperatuur? (Maar daar twijfel ik aan, want de plank was na de rooksessie maar net verkleurd aan de onderkant, de eerst getoaste kant was mooi zwart geworden).
- Op de OTP heb ik minder moeit met roken dan op de Smokey Joe, kunnen deze kleine stukjes ook in zo'n grote BBQ?
Alvast bedankt voor de feedback, Erik.
Het verhaal en de plaatjes:
Bij de slager netjes twee (vacuum verpakte) eendenborsten gehaald. Vetlaag ingesneden (doe je altijd met bakken, nu ook maar gedaan alhoewel ik niet verwachte dat hij zonder insnijden krom zou trekken.....) Messen net terug van de slijperij, dus ging gelijk te diep bij de eerste ~X( Ingesmeerd met zout en peper. Niet teveel, want eend is van zichzelf al zo lekker.

De onvolprezen ForumPlank geweekt (stokkies waren voor de yakitori


De Smokey Joe aangezwengeld met een (klein) startertje ecobrasa briketten, plank getoast en de eend (op folie) op de plank. Folie gedaan om geen verbrand hout aan de eend te krijgen en om het vet op te vangen zodat dat niet in de fik kon vliegen.
Op de foto liggen ze beide met de velkant boven, uiteindelijk heb ik die te diep ingesneden omgedraaid voor het roken. Dus eentje met vel boven en eentje (eendje =)) ) met vel onder.

Ondertussen even gekeken bij welke kerntemperatuur het spul eraf moest, had besloten om dit bij ca. 57 graden te doen omdat ik ze nog een beetje ros? wilde hebben. Na twintig minuten voorzichtig de thermapen erin en die ging gelijk naar 63 graden L-)
Direct eraf gehaald, bij de gedachte dat het droge dingen zouden worden. Zo kwamen ze eraf, vond de kleur wel ok?.

Klein beetje afgedekt laten rusten, daarna op de plank om te snijden.

De smaakproef: Toch nog erg sappig. Lekker stukje eend, maar weinig rooksmaak, en toch wat flauw.
Vragen:
- Wat kon er beter?
- Welke kerntemperatuur houden jullie aan?
- Weinig rooksmaak komt misschien door de korte bereidingstijd?
- Korte bereidingstijd komt misschien door te hoge dome temperatuur? (Maar daar twijfel ik aan, want de plank was na de rooksessie maar net verkleurd aan de onderkant, de eerst getoaste kant was mooi zwart geworden).
- Op de OTP heb ik minder moeit met roken dan op de Smokey Joe, kunnen deze kleine stukjes ook in zo'n grote BBQ?
Alvast bedankt voor de feedback, Erik.