Beef en Steak

Tips ter verbetering gerookte eend gevraagd

  • Onderwerp starter Onderwerp starter Eindelijk een OTP
  • Startdatum Startdatum
E

Eindelijk een OTP

Gast
Zaterdag een klein BBQ dingetje gedaan for me and the misses en geprobeerd eendenborst langzaam te garen en te roken. Niet mislukt, maar ook niet het eindresultaat wat ik verwacht had.  :-?
Het verhaal en de plaatjes:


Bij de slager netjes twee (vacuum verpakte) eendenborsten gehaald. Vetlaag ingesneden (doe je altijd met bakken, nu ook maar gedaan alhoewel ik niet verwachte dat hij zonder insnijden krom zou trekken.....) Messen net terug van de slijperij, dus ging gelijk te diep bij de eerste  ~X( Ingesmeerd met zout en peper. Niet teveel, want eend is van zichzelf al zo lekker.



De onvolprezen ForumPlank geweekt (stokkies waren voor de yakitori ;) )



De Smokey Joe aangezwengeld met een (klein) startertje ecobrasa briketten, plank getoast en de eend (op folie) op de plank. Folie gedaan om geen verbrand hout aan de eend te krijgen en om het vet op te vangen zodat dat niet in de fik kon vliegen.
Op de foto liggen ze beide met de velkant boven, uiteindelijk heb ik die te diep ingesneden omgedraaid voor het roken. Dus eentje met vel boven en eentje (eendje =)) ) met vel onder.



Ondertussen even gekeken bij welke kerntemperatuur het spul eraf moest, had besloten om dit bij ca. 57 graden te doen omdat ik ze nog een beetje ros? wilde hebben. Na twintig minuten voorzichtig de thermapen erin en die ging gelijk naar 63 graden L-)
Direct eraf gehaald, bij de gedachte dat het droge dingen zouden worden. Zo kwamen ze eraf, vond de kleur wel ok?.



Klein beetje afgedekt laten rusten, daarna op de plank om te snijden.


De smaakproef: Toch nog erg sappig. Lekker stukje eend, maar weinig rooksmaak, en toch wat flauw.

Vragen:
- Wat kon er beter?
- Welke kerntemperatuur houden jullie aan?
- Weinig rooksmaak komt misschien door de korte bereidingstijd?
- Korte bereidingstijd komt misschien door te hoge dome temperatuur? (Maar daar twijfel ik aan, want de plank was na de rooksessie maar net verkleurd aan de onderkant, de eerst getoaste kant was mooi zwart geworden).
- Op de OTP heb ik minder moeit met roken dan op de Smokey Joe, kunnen deze kleine stukjes ook in zo'n grote BBQ?

Alvast bedankt voor de feedback, Erik.
 
Hi Erik, los van het feit dat het er zeer sappig en lekker uit ziet denk ik dat je de volgende keer geen folie op het rookplankje moet leggen. De rook zou door het directe contact tussen de plank en het vlees in het vlees moeten kunnen trekken en dat gaat niet met folie er tussen.
 
Er is een aantal dingen in je bereiding waar ik mijn vraagtekens bij plaats. Je wilt ze roken, maar je gebruikt een plankje. Roken doe je op een lage(re) temperatuur, je plankje gaat lekker roken als je hem boven een aardig vuurtje legt, dus dat spreekt elkaar een beetje tegen. Dan de folie ertussen, waarom?

Waarom heb je niet gewoon indirect op lage temperatuur gerookt, gewoon met een blokje rookhout of een handje snippers. Je probeert nu verschillende technieken (roken en planking) te combineren die elkaar bijten en ja, dan werkt het niet helemaal.
 
Dank jullie wel :)
Ik had al een vermoeden dat de plank niet de juiste wijze was, maar probeerde het net als de zalm te maken.
Niet meer doen dus.

Folie was ook om het vet op te vangen. Ik wist dat dat wat ging smelten en wilden niet dat dat in brand zou gaan.


Binnenkort een re-run op snippers  :D
 
Erik, misschien is het een idee om de eendeborst de volgende keer indirect te laten garen tot een kerntemperatuur van 50 C en hem dan vlug af te grillen boven het vuur? tot een kern van 55 C.
 
Die tip nemen we ook mee naar de volgende keer, thanks
 
Terug
Bovenaan Onderaan