- Berichten
- 949
omdat gister half nederland onder liep van de regen en ik dus weinig zin had het huis uit te gaan, heb ik besloten een barbecue experiment uit te voeren. Nee, mijn barbecue staat niet overdekt dus ja, dat was een dom idee. Met een paraplu, een regenjas en een hoop gevloek en getier ben ik een heel eind gekomen.
Eerst heb ik drie kipfilets en een eendeborst (die van de lidl) in de pekel gezet, terwijl ik ondertussen ging proberen een vuur aan te maken in de stortregen.
iets zei me dat de kip en eend ieder hun eigen badje moesten, maar eigenlijk weet ik niet of dat (hygiene technisch gezien) hout snijdt omdat de buitenkant van het vlees toch wel 100 graden zal worden.
deze gekke blokken had ik gekregen, dus ik heb er maar 1 uitgeprobeerd. temeer daar ze snel aan zouden zijn (dat klopte, zelfs in een dichte barbecue)
het mengsel waar ik op ging roken bestond uit een paar zakjes earl grey thee met rijst, steranijs en piment
ingepakt in alufolie en dan gaatjes erin, dit pakketje is rechstreeks op de briket gegaan
om te voorkomen dat de thermometer weer dagen zou moeten opdrogen in een bak rijst, dit keer voorzorgsmaatregelen
het is geen roze sokken weer meer dus dan maar roze schoenen. de thermometer in de eend want die moet slechts tot 55-60 graden, de kip heb ik daarna tot 80 graden gegaard
na het garen op de barbecue heb ik de eend in de pan nog even op het vet gebakken om dat crispy te krijgen
heftige rook smaak, veel sterker dan ik verwacht had. het pakje heeft ook lang gerookt denk ik, maar met de regen en omdat het thee is misschien ook, was de rook niet echt te zien. ik proefde zelf de thee ook niet erg terug. wel heerlijk!
ik had al een tweede keer kolen aan gekregen met mijn nieuwe beste vriend (de gasbrander) maar in een derde keer had ik geen zin meer en de rook was op. de kipfilet heb ik dus enorm valsspelerig in de oven op 100 graden afgegaard tot de kern 80 graden was. ook niet te versmaden!
dat kleine schoteltje is omdat het gerookte vlees niet voor zondag was, maar voor de dag erna. het proeven kon uiteraard niet uitblijven. gelukkig bleef er genoeg over om vandaag een heerlijke aziatische schotel met gerookte eend te kunnen serveren (niet gebeurd geen foto's).
Voor herhaling vatbaar! Volgende keer ga ik proberen te roken op thee, lavendel en sinaasappelschil.
Eerst heb ik drie kipfilets en een eendeborst (die van de lidl) in de pekel gezet, terwijl ik ondertussen ging proberen een vuur aan te maken in de stortregen.

iets zei me dat de kip en eend ieder hun eigen badje moesten, maar eigenlijk weet ik niet of dat (hygiene technisch gezien) hout snijdt omdat de buitenkant van het vlees toch wel 100 graden zal worden.
deze gekke blokken had ik gekregen, dus ik heb er maar 1 uitgeprobeerd. temeer daar ze snel aan zouden zijn (dat klopte, zelfs in een dichte barbecue)

het mengsel waar ik op ging roken bestond uit een paar zakjes earl grey thee met rijst, steranijs en piment

ingepakt in alufolie en dan gaatjes erin, dit pakketje is rechstreeks op de briket gegaan

om te voorkomen dat de thermometer weer dagen zou moeten opdrogen in een bak rijst, dit keer voorzorgsmaatregelen

het is geen roze sokken weer meer dus dan maar roze schoenen. de thermometer in de eend want die moet slechts tot 55-60 graden, de kip heb ik daarna tot 80 graden gegaard

na het garen op de barbecue heb ik de eend in de pan nog even op het vet gebakken om dat crispy te krijgen

heftige rook smaak, veel sterker dan ik verwacht had. het pakje heeft ook lang gerookt denk ik, maar met de regen en omdat het thee is misschien ook, was de rook niet echt te zien. ik proefde zelf de thee ook niet erg terug. wel heerlijk!

ik had al een tweede keer kolen aan gekregen met mijn nieuwe beste vriend (de gasbrander) maar in een derde keer had ik geen zin meer en de rook was op. de kipfilet heb ik dus enorm valsspelerig in de oven op 100 graden afgegaard tot de kern 80 graden was. ook niet te versmaden!

dat kleine schoteltje is omdat het gerookte vlees niet voor zondag was, maar voor de dag erna. het proeven kon uiteraard niet uitblijven. gelukkig bleef er genoeg over om vandaag een heerlijke aziatische schotel met gerookte eend te kunnen serveren (niet gebeurd geen foto's).
Voor herhaling vatbaar! Volgende keer ga ik proberen te roken op thee, lavendel en sinaasappelschil.