- Berichten
- 7.250
Lieve BBQ Vrienden!
Het afgelopen seizoen heb ik in de tuin wat peperplantjes gehad. Rode chillipepers, rawit, jalapeño, poblano en nog wat soorten die het soms wel en soms niet deden.... zo nu en dan plukte ik dan een verse rijpe peper voor in de keuken, maar het meeste ging rijp in een ziplock de vriezer in omdat ik een nieuw projectje voor ogen had. Het Smokey Pepper Powder Project... zelf chipotle maken!
Ik heb besloten daar een mooie post van te maken hier omdat het tantu (hip woord voor joekeloekus) veel werk was en ik dat waarschijnlijk nooit meer ga doen! Dus geniet van de beelden en pak een mooi bier!
Het invriezen van de pepers is een praktische stap om alles lang goed te houden, maar het helpt ook bij het drogen, de cel structuur is dan al stuk.
Dit was een mooie eerste klusje. Alle pepers halveren, steeltjes en waar vlot mogelijk pitjes en zaadlijsten verwijderen. Hoewel ik er daar ook een hoop van heb laten zitten.
Uiteindelijk had ik twee mooie geperforeerde GN bakken en een groente roostertje vol met pepers. Voor de eerste rondjes roken en drogen wilde ik graag dat de pepers lekker de ruimte hadden rondom.
Ik had gelezen dat drogen bij ca. 50°C het mooiste resultaat gaf. Warmer kan maar dan is het gedroogde poeder later korter houdbaar omdat er veel smaak verloren gaat. Omdat het nu al best koud was buiten dacht ik dit makkelijk te kunnen doen door kleine beetjes kooltjes toe te voegen aan het rookhout. Dat bleek verrassend goed uit te pakken.
In mijn WSM-57 er (die dikke modderfokker) kon ik beide roosters zo lekker de ruimte geven voor de rook.
Onderin:
En bovenin:
Deksel erop en lekker zachtjes laten roken:
Het is echt een heerlijk werkplaatsje achterin mijn tuin onder het afdakje:
Met die rook van mesquite is het daar echt heerlijk zitten en bier drinken... of een mooie lunch!
Ik heb behoorlijk wat mesquite gebruikt gedurende de week, ik besloot lekker kleine houtjes te maken zodat die paar kooltjes het rookhout toch wel gingen opbranden. Grotere blokken kregen gewoon te weinig hitte in dat kleine vuurhaardje.
En hakken houdt je warm... en maakt je dorstig!
Telkens bleef het vuurtje mooi beperkt tot 50-55°C heel mooi stabiel:
Omdat ik zo naar het vuur geen omkijken had, kon ik lekker genieten!
Een tripel van Bronckhorster uit Rha, gerijpt op Bourbon vaten van Heaven Hill... ik kan u melden, dat is echt goeie shit!
Overigens kwam deze 'vers' uit de brouwerij, ik was daar voor een SCA wedstrijd en we jureerden in de lagerkelder. Helemaal TOP!
Na een weekje elke avond een vuurtje maken waren de pepers vanochtend klaar om gemalen te worden:
Die geur is fantastisch!
Ik besloot de Magimix in te zetten en dat buiten te laten gebeuren... ik las dat de kruidige poederdampen in huis nogal wat last konden geven. Achteraf viel dat best mee. Het was gelukkig zonnig buiten!
Laat maar lekker draaien... steeds weer in de wasmasjien...
Best bizar hoe weinig handel je overhoudt na al dat werk!
Van de week maar eens een mooie chili maken met dit zalig ruikende poeder... ik heb er nu al trek in!
Proost op de goede afloop maatjes!
Fijn weekend rokers!
Het afgelopen seizoen heb ik in de tuin wat peperplantjes gehad. Rode chillipepers, rawit, jalapeño, poblano en nog wat soorten die het soms wel en soms niet deden.... zo nu en dan plukte ik dan een verse rijpe peper voor in de keuken, maar het meeste ging rijp in een ziplock de vriezer in omdat ik een nieuw projectje voor ogen had. Het Smokey Pepper Powder Project... zelf chipotle maken!
Ik heb besloten daar een mooie post van te maken hier omdat het tantu (hip woord voor joekeloekus) veel werk was en ik dat waarschijnlijk nooit meer ga doen! Dus geniet van de beelden en pak een mooi bier!
Het invriezen van de pepers is een praktische stap om alles lang goed te houden, maar het helpt ook bij het drogen, de cel structuur is dan al stuk.
Dit was een mooie eerste klusje. Alle pepers halveren, steeltjes en waar vlot mogelijk pitjes en zaadlijsten verwijderen. Hoewel ik er daar ook een hoop van heb laten zitten.
Uiteindelijk had ik twee mooie geperforeerde GN bakken en een groente roostertje vol met pepers. Voor de eerste rondjes roken en drogen wilde ik graag dat de pepers lekker de ruimte hadden rondom.
Ik had gelezen dat drogen bij ca. 50°C het mooiste resultaat gaf. Warmer kan maar dan is het gedroogde poeder later korter houdbaar omdat er veel smaak verloren gaat. Omdat het nu al best koud was buiten dacht ik dit makkelijk te kunnen doen door kleine beetjes kooltjes toe te voegen aan het rookhout. Dat bleek verrassend goed uit te pakken.
In mijn WSM-57 er (die dikke modderfokker) kon ik beide roosters zo lekker de ruimte geven voor de rook.
Onderin:
En bovenin:
Deksel erop en lekker zachtjes laten roken:
Het is echt een heerlijk werkplaatsje achterin mijn tuin onder het afdakje:
Met die rook van mesquite is het daar echt heerlijk zitten en bier drinken... of een mooie lunch!
Ik heb behoorlijk wat mesquite gebruikt gedurende de week, ik besloot lekker kleine houtjes te maken zodat die paar kooltjes het rookhout toch wel gingen opbranden. Grotere blokken kregen gewoon te weinig hitte in dat kleine vuurhaardje.
En hakken houdt je warm... en maakt je dorstig!
Telkens bleef het vuurtje mooi beperkt tot 50-55°C heel mooi stabiel:
Omdat ik zo naar het vuur geen omkijken had, kon ik lekker genieten!
Een tripel van Bronckhorster uit Rha, gerijpt op Bourbon vaten van Heaven Hill... ik kan u melden, dat is echt goeie shit!
Overigens kwam deze 'vers' uit de brouwerij, ik was daar voor een SCA wedstrijd en we jureerden in de lagerkelder. Helemaal TOP!
Na een weekje elke avond een vuurtje maken waren de pepers vanochtend klaar om gemalen te worden:
Die geur is fantastisch!
Ik besloot de Magimix in te zetten en dat buiten te laten gebeuren... ik las dat de kruidige poederdampen in huis nogal wat last konden geven. Achteraf viel dat best mee. Het was gelukkig zonnig buiten!
Laat maar lekker draaien... steeds weer in de wasmasjien...
Best bizar hoe weinig handel je overhoudt na al dat werk!
Van de week maar eens een mooie chili maken met dit zalig ruikende poeder... ik heb er nu al trek in!
Proost op de goede afloop maatjes!
Fijn weekend rokers!
Laatst bewerkt: