Water toevoegen aan kip is voor rauwe onbewerkte kip met als bestemming de consument wettelijk niet toegestaan.
Voor de horeca is dit wel toegestaan, hiervoor gelden andere regels en kan (ik zeg kan) het toevoegen van water ook een nuttig doel hebben.
Dat gezegd hebbende. Een standaard kip gaat na de slacht, voor het plukken, door een warm waterbad. Hierdoor laten de veren makkelijker los. Na de plukmachine gaan ze bij de meeste slachterijen door een koud waterbad om ze weer terug te koelen. Niet verwonderlijk, en uiteraard niet onverdienstelijk, nemen ze dan bijhoorlijk wat water op (maar we hebben niets bewust toegevoegd

).
Terug naar je bio-kip. In tegenstelling tot de supermarktkip heeft deze ruimte om rond te lopen, te scharrelen en een vrije uitloop. Hierdoor heeft het vlees een andere structuur en vet-vlees verhouding (en meer smaak door het scharrelen buiten).
Het slachten en plukken gebeurt ook veel kleinschaliger en lang niet altijd met een dubbel waterbad.
Dus ja, je vlees kan anders reageren...
Standaard kip
Leefruimte 20-25 kippen per m2
Slachtrijp: 35-45 dagen
Scharrelkip
Leefruimte binnen, 13 kippen per m2
Leefruimte buiten, 1m2 per kip
Slachtrijp: 51 dagen
Bio-kip
Leefruimte binnen, 10 kippen per m2
Leefruimte buiten, 4m2 per kip
Slachtrijp: 81 dagen