- Berichten
- 331
Vandaag voor het eerst mijn nieuwe dutch oven uitgeprobeerd. Verjaarscadeau van vrienden die het al helemaal zagen zitten om aan te schuiven voor allerlei lekkere stoofpotjes. Ik had hem al even staan maar het was er nog niet van gekomen om hem in gebruik te nemen. Nu met de (ook nieuwe) Windmill stove gelijk maar in het diepe gesprongen en een flinke pan met stoofvlees gemaakt.
Begonnen met 2,5 kilo riblappen te roken op 100 graden met eiken en beuken. De pan er na een tijdje ook in gezet om alvast een beetje op temperatuur te komen. Na 2 uurtjes het vlees eraf en in stukken gesneden.
Stove voorzien van briketten en de pan erop. Kilootje uien aanzetten en 2 grote flessen Kapittel Prior erbij. Toen alles lekker kookte het vlees met wat kruiden, boterhammen, mosterd en appelstroop erbij.
Aangezien ik eigenlijk alleen maar mijn rookoven gebruik en hierin volledig op hout stook ben ik niet zo thuis in het werken met briketten en kolen. Het was dus een beetje proberen en hoelang blijven die briketten eigenlijk warm?
In de gebruiksaanwijzing van de dutch oven stond een aantal van circa 25 briketten genoemd om de oven warm te houden dus dat was wel een indicatie maar ja de ene briket is de andere niet. Lekker prutsen dus. Ik denk dat ik volgende keer iets betere briketten moet nemen want deze gaven heel veel as en langer dan een uur of 2 bleven ze niet branden dus daar is nog wel wat te verbeteren. Ik zag dat er op dit forum heel veel discussies over te vinden zijn dus daar ga ik nog wel eens naar kijken.
Nadat de boel een uurtje of 3 had geprutteld viel het vlees lekker uit elkaar en hebben we de frietpan aangezet. Vandaag heb ik op de schoonfamilie geoefend maar dit kan ik mijn vrienden best voorzetten, daar worden ze vast wel blij van. Trouwens stoofvlees is ernstig niet fotogeniek, sorry daarvoor
.
Begonnen met 2,5 kilo riblappen te roken op 100 graden met eiken en beuken. De pan er na een tijdje ook in gezet om alvast een beetje op temperatuur te komen. Na 2 uurtjes het vlees eraf en in stukken gesneden.
Stove voorzien van briketten en de pan erop. Kilootje uien aanzetten en 2 grote flessen Kapittel Prior erbij. Toen alles lekker kookte het vlees met wat kruiden, boterhammen, mosterd en appelstroop erbij.
Aangezien ik eigenlijk alleen maar mijn rookoven gebruik en hierin volledig op hout stook ben ik niet zo thuis in het werken met briketten en kolen. Het was dus een beetje proberen en hoelang blijven die briketten eigenlijk warm?

In de gebruiksaanwijzing van de dutch oven stond een aantal van circa 25 briketten genoemd om de oven warm te houden dus dat was wel een indicatie maar ja de ene briket is de andere niet. Lekker prutsen dus. Ik denk dat ik volgende keer iets betere briketten moet nemen want deze gaven heel veel as en langer dan een uur of 2 bleven ze niet branden dus daar is nog wel wat te verbeteren. Ik zag dat er op dit forum heel veel discussies over te vinden zijn dus daar ga ik nog wel eens naar kijken.
Nadat de boel een uurtje of 3 had geprutteld viel het vlees lekker uit elkaar en hebben we de frietpan aangezet. Vandaag heb ik op de schoonfamilie geoefend maar dit kan ik mijn vrienden best voorzetten, daar worden ze vast wel blij van. Trouwens stoofvlees is ernstig niet fotogeniek, sorry daarvoor
