- Berichten
- 2.559
Hallo BBQvrienden,
Hierbij mijn versie van stoofvlees/hachee uit de Dutch Oven.
Wat is nu het verschil tussen Hachee en stoofvlees?
Dit is wat ik op internet heb gevonden:
Hachee is een traditioneel stoofgerecht op basis van blokjes vlees, vis of gevogelte, en groenten. De in Nederland veel gegeten hachee op basis van rundvlees, uien en zuur (meestal azijn of wijn), wordt tot de typisch Nederlandse keuken gerekend.
Stoofvlees is de algemene benaming voor vlees wat lang moet sudderen of stoven. Dat kan voor allerlei gerechten gebruikt worden, o.a. voor hachee. Hachee is wel stoofvlees, maar niet alle stoofvlees(gerechten) zijn hachee.
Het verschil tussen stoofvlees en hachee zit hem ook in de plaats waar je het eet. In het zuiden van Brabant en in Vlaanderen wordt hachee, stoofvlees genoemd (en daar kun je dus ook een frietje stoofvlees bestellen). Dialect of streektaal dus.
In de rest van het land is stoofvlees een ?generieke? term voor vlees dat je kunt stoven.
Mijn opa Jan maakte vroeger ?vlis oit ut penneke? een stoofvlees waar ik als klein kind heel goede herinneringen aan heb. Hieronder het recept wat qua smaak erg overeenkomt met wat ik me van ons Opa?s ?vlees uit het pannetje? kan herinneren.
De ingredi?nten:
3 kg stooflappen in dobbelstenen van 3x3x3 (rund of paard)
4 grote uien
4 takjes tijm of 3 theelepels
3 eetlepels scherpe mosterd
300 ml (balsamico)azijn
4 bockbiertjes (2x een 6 pack kopen en er tijdens het bereiden en eten er lekker bij/op drinken)
5 plakken ontbijtkoek/peperkoek
5 laurierbladeren
1 bol knoflook
3 eetlepels bloem
ruim peper
ruim zout
3x runder bouillonblokjes (blokje = 0,5L)
Het bereiden:
? bak het vlees aan met peper&zout
? voeg ui en knoflook toe en fruit dit aan
? voeg bloem toe en schep het direct om
? voeg alle andere ingredi?nten toe
? bier totdat alles onder staat
? laat stoven en ieder uur een keer doorscheppen
? Indien er te veel vocht verdampt is dit aanvullen met bier of water.
Briketten onder de DO (9qt) = +/- 12
Briketten boven op de DO (9qt) = +/- 5
Tijd voorbereiding: 30 minuten indien je zelf de stooflappen snijdt
Totale tijd: 6 uur low&slow
Geniet er van !
Gloeiende groet
Camiel de barbecueman
Hierbij mijn versie van stoofvlees/hachee uit de Dutch Oven.
Wat is nu het verschil tussen Hachee en stoofvlees?
Dit is wat ik op internet heb gevonden:
Hachee is een traditioneel stoofgerecht op basis van blokjes vlees, vis of gevogelte, en groenten. De in Nederland veel gegeten hachee op basis van rundvlees, uien en zuur (meestal azijn of wijn), wordt tot de typisch Nederlandse keuken gerekend.
Stoofvlees is de algemene benaming voor vlees wat lang moet sudderen of stoven. Dat kan voor allerlei gerechten gebruikt worden, o.a. voor hachee. Hachee is wel stoofvlees, maar niet alle stoofvlees(gerechten) zijn hachee.
Het verschil tussen stoofvlees en hachee zit hem ook in de plaats waar je het eet. In het zuiden van Brabant en in Vlaanderen wordt hachee, stoofvlees genoemd (en daar kun je dus ook een frietje stoofvlees bestellen). Dialect of streektaal dus.
In de rest van het land is stoofvlees een ?generieke? term voor vlees dat je kunt stoven.
Mijn opa Jan maakte vroeger ?vlis oit ut penneke? een stoofvlees waar ik als klein kind heel goede herinneringen aan heb. Hieronder het recept wat qua smaak erg overeenkomt met wat ik me van ons Opa?s ?vlees uit het pannetje? kan herinneren.
De ingredi?nten:
3 kg stooflappen in dobbelstenen van 3x3x3 (rund of paard)
4 grote uien
4 takjes tijm of 3 theelepels
3 eetlepels scherpe mosterd
300 ml (balsamico)azijn
4 bockbiertjes (2x een 6 pack kopen en er tijdens het bereiden en eten er lekker bij/op drinken)
5 plakken ontbijtkoek/peperkoek
5 laurierbladeren
1 bol knoflook
3 eetlepels bloem
ruim peper
ruim zout
3x runder bouillonblokjes (blokje = 0,5L)
Het bereiden:
? bak het vlees aan met peper&zout
? voeg ui en knoflook toe en fruit dit aan
? voeg bloem toe en schep het direct om
? voeg alle andere ingredi?nten toe
? bier totdat alles onder staat
? laat stoven en ieder uur een keer doorscheppen
? Indien er te veel vocht verdampt is dit aanvullen met bier of water.
Briketten onder de DO (9qt) = +/- 12
Briketten boven op de DO (9qt) = +/- 5
Tijd voorbereiding: 30 minuten indien je zelf de stooflappen snijdt
Totale tijd: 6 uur low&slow
Geniet er van !
Gloeiende groet
Camiel de barbecueman