Beef en Steak

Stoofvlees/Hachee uit de Dutch Ovens

 
 
 
 

camiel

Gerijpt
Berichten
2.559
Hallo BBQvrienden,

Hierbij mijn versie van stoofvlees/hachee uit de Dutch Oven.

paardenhachee14.jpg


Wat is nu het verschil tussen Hachee en stoofvlees?

Dit is wat ik op internet heb gevonden:
Hachee is een traditioneel stoofgerecht op basis van blokjes vlees, vis of gevogelte, en groenten. De in Nederland veel gegeten hachee op basis van rundvlees, uien en zuur (meestal azijn of wijn), wordt tot de typisch Nederlandse keuken gerekend.

Stoofvlees is de algemene benaming voor vlees wat lang moet sudderen of stoven. Dat kan voor allerlei gerechten gebruikt worden, o.a. voor hachee. Hachee is wel stoofvlees, maar niet alle stoofvlees(gerechten) zijn hachee.

Het verschil tussen stoofvlees en hachee zit hem ook in de plaats waar je het eet. In het zuiden van Brabant en in Vlaanderen wordt hachee, stoofvlees genoemd (en daar kun je dus ook een frietje stoofvlees bestellen). Dialect of streektaal dus.

In de rest van het land is stoofvlees een ?generieke? term voor vlees dat je kunt stoven.


Mijn opa Jan maakte vroeger ?vlis oit ut penneke? een stoofvlees waar ik als klein kind heel goede herinneringen aan heb. Hieronder het recept wat qua smaak erg overeenkomt met wat ik me van ons Opa?s ?vlees uit het pannetje? kan herinneren.

De ingredi?nten:
3 kg stooflappen in dobbelstenen van 3x3x3 (rund of paard)
4 grote uien
4 takjes tijm of 3 theelepels
3 eetlepels scherpe mosterd
300 ml (balsamico)azijn
4 bockbiertjes (2x een 6 pack kopen en er tijdens het bereiden en eten er lekker bij/op drinken)
5 plakken ontbijtkoek/peperkoek
5 laurierbladeren
1 bol knoflook
3 eetlepels bloem
ruim peper
ruim zout
3x runder bouillonblokjes (blokje = 0,5L)

paardenhachee01.jpg


paardenhachee03.jpg


Het bereiden:
? bak het vlees aan met peper&zout
? voeg ui en knoflook toe en fruit dit aan
? voeg bloem toe en schep het direct om
? voeg alle andere ingredi?nten toe
? bier totdat alles onder staat
? laat stoven en ieder uur een keer doorscheppen
? Indien er te veel vocht verdampt is dit aanvullen met bier of water.

Briketten onder de DO (9qt)  = +/- 12
Briketten boven op de DO (9qt) = +/- 5

Tijd voorbereiding: 30 minuten indien je zelf de stooflappen snijdt
Totale tijd: 6 uur low&slow

paardenhachee07.jpg


paardenhachee08.jpg


paardenhachee09.jpg


paardenhachee10.jpg


paardenhachee11.jpg


paardenhachee13.jpg



Geniet er van !

Gloeiende groet
Camiel de barbecueman
 
Ik heb hem even verplaatst, hier hoort het meer thuis.
 
Super! ga ik ook binnenkort eens maken
 
gaat hier zeker op tafel komen, bedankt voor het delen
 
Het ziet er heerlijk uit!
 
Ziet er hier ook prima uit!!!
 
We gaan hier zeker van genieten, dank voor het mooie recept!
 
Vraagje over de bouillonblokjes. 3 blokjes in halve liter water oplossen of (lijkt mij een beetje veel) 3x 0,5 liter. Bedoel je de grote Maggie tabletten of die kleine blokjes? Binnenkort een op de do list zetten..
 
ShuttleX zei:
Vraagje over de bouillonblokjes. 3 blokjes in halve liter water oplossen of (lijkt mij een beetje veel) 3x 0,5 liter. Bedoel je de grote Maggie tabletten of die kleine blokjes? Binnenkort een op de do list zetten..

Hee ShuttleX, ik heb de grote blokken gebruikt. Er gaat meer vocht in dan een halve liter, (om te beginnen al 3 bockbiertjes en 300ml azijn) en gedurende de rit komt er vocht bij (maar verdampt er natuurlijk ook). Let wel, het gaat hier om een grote batch van 3 Kg.
 
Ziet er goed uit! binnenkort zeker eens na maken  :D

Thanx for sharing!
 
jij smokkelt nog wel eens wat heb ik uit betrouwbare bron  ;)
 
Leo zei:
jij smokkelt nog wel eens wat heb ik uit betrouwbare bron  ;)

Ik zeg niks. He le maal niks.
 
Terug
Bovenaan Onderaan