PV, altijd leuk als er weer een bbq team bij komt!
Je kan wedstrijden grofweg in twee cattegorien verdelen, culinaire bbq wedstrijden en KCBS wedstrijden.
Bij culinaire wedstrijden ligt de nadruk op complete bordjes, dus vlees of vis met daarbij extra's als piepers rijs en groenten. Je kan hier je hele culinaire kunsten botvieren. Bij dit soort wedstrijden wordt het vlees vaak door de organisator geleverd maar dien je zelf voor de extra's te zorgen.
Bij KCBS wedstrijden draait het eigenlijk maar om 1 ding: het vlees. De wedstrijd bestaat uit vier cattegorien kip, spareribs, boston butt (pulled pork) en brisket. Er zijn soms extra onderdelen als saus, chef's choice of dessert maar de echte wedstrijd draait om de eerste vier gerechten. Het vlees komt soms van de organisatie, maar de meeste teams zorgen hier zelf voor.
Bij culinaire wedstrijden moet je meerdere bordjes per gang maken dit maakt het soms moeilijk om als beginnend team mee te doen daar je een enorm arsenaal aan bbq's moet meenemen of een hele grote bbq, bij KCBS wedstrijden ben je met drie WSM's klaar en het kan zelfs met twee, je hoeft maar 1 bakje per gerecht in te dienen.
Jurering, bij culinaire wedstrijden komt de jury vaak in je tent kijken en proeven, ze hebben vaak geen jury cursus gevolgd, dit maakt de uitslag nogal onvoorspelbaar daar de jury op meerdere wijzen te beinvloeden is en de jury geen duidelijke handvaten heeft om het eten te beoordelen.
Bij de KCBS wedstrijden wordt er blind gejureerd, de jury ziet alleen een bakje vlees maar weet niet van wie het is, er zijn duidelijke regels over hoe het eten moet worden beoordeeld en waar op moet worden gelet, meestal hebben alle juryleden ook een cursus gehad.
De score van de juryleden wordt na afloop aan de teams gegeven waardoor het vergelijken met andere wedstrijden beter kan.
Kom volgende week eens kijken op zaterdag en zondag bij de Tony Stone in Hoofddorp je kan dan zien wat er van je verwacht wordt en wat je allemaal nodig hebt.
Zaterdag hebben de teams meer tijd om uitleg te geven dan zondag
.