R
Rich Fairlane
Gast
Alweer even geleden...
Met kerst mogen mijn dochters altijd kiezen wat we gaan eten. Toen ik dit jaar de vraag stelde was het andwoord ??nduidig: Spareribs!!!
Ik was al een tijdje van plan een keer een sparerib-rek van Weber aan te schaffen, maar de prijs (? 30) hield mij steeds tegen. Tot ik op een dag bij Blokker liep en twee toiletrolhouders zag liggen..... De prijs: ?1,50 per stuk. Die dingen gekocht en in de werkplaats van de brandweerkazerne de ophanging er af gezaagd. Het resultaat:
Affijn, ik heb de ribs schoon gemaakt en een nachtje in een mengsel van appelcider en citroensap laten zwemmen. De volgende dag heb ik ze afgedroogd en een rub gegeven van het basis kruidenmengsel wat ik heb gevonden in mijn Bijbel: Culinair Barbequen.
De bbq heb ik ingericht voor indirect grillen. Een bakje water erbij om de lucht vochtig te houden en zo nu en dan een stukje rookhout op de kolen. De digitale thermometer heb ik nu enkel gebruikt om de tempreratuur in de q te monitoren, niet om het vlees te controleren (met een spareribs is dat moeilijk omdat je de thermometer vrij snel tegen het bot steekt). Ieder half uur heb ik de ribs nat gemaakt met het appelcidermengsel. Aan het eind van de rit heb ik ze ingesmeerd met bbq-saus en nog een half uur laten glazuren.
Hoe lang ze op de Q hebben gelegen weet ik niet meer, dat gaat altijd op gevoel. Wel weet ik dat de temperatuur nergens boven de 150 graden is geweest.
Ze waren weer heerlijk. Het vlees had een lichte rooksmaak en een zoet-zure bite. De laag bbq-saus maakte het geheel af. Zelfs de kinderen aten ze zonder extra saus of mayo. Een aanrader!
Met kerst mogen mijn dochters altijd kiezen wat we gaan eten. Toen ik dit jaar de vraag stelde was het andwoord ??nduidig: Spareribs!!!
Ik was al een tijdje van plan een keer een sparerib-rek van Weber aan te schaffen, maar de prijs (? 30) hield mij steeds tegen. Tot ik op een dag bij Blokker liep en twee toiletrolhouders zag liggen..... De prijs: ?1,50 per stuk. Die dingen gekocht en in de werkplaats van de brandweerkazerne de ophanging er af gezaagd. Het resultaat:
Affijn, ik heb de ribs schoon gemaakt en een nachtje in een mengsel van appelcider en citroensap laten zwemmen. De volgende dag heb ik ze afgedroogd en een rub gegeven van het basis kruidenmengsel wat ik heb gevonden in mijn Bijbel: Culinair Barbequen.
De bbq heb ik ingericht voor indirect grillen. Een bakje water erbij om de lucht vochtig te houden en zo nu en dan een stukje rookhout op de kolen. De digitale thermometer heb ik nu enkel gebruikt om de tempreratuur in de q te monitoren, niet om het vlees te controleren (met een spareribs is dat moeilijk omdat je de thermometer vrij snel tegen het bot steekt). Ieder half uur heb ik de ribs nat gemaakt met het appelcidermengsel. Aan het eind van de rit heb ik ze ingesmeerd met bbq-saus en nog een half uur laten glazuren.
Hoe lang ze op de Q hebben gelegen weet ik niet meer, dat gaat altijd op gevoel. Wel weet ik dat de temperatuur nergens boven de 150 graden is geweest.
Ze waren weer heerlijk. Het vlees had een lichte rooksmaak en een zoet-zure bite. De laag bbq-saus maakte het geheel af. Zelfs de kinderen aten ze zonder extra saus of mayo. Een aanrader!