Beef en Steak

Spareribs 3-2-1 methode

GekkeHenkie

Tondelzoeker
Berichten
13
Hopelijk heeft iedereen een fijne Pasen :).

Sinds vanmorgen bezig mijn eerste keer spareribs op de kamado volgens de 3-2-1 methode. Het is helaas niet gelukt om de temperatuur rond 110 graden te houden, maar zat eigenlijk zo goed als rond 140. Ik moet hier dus nog wat mee oefenen. Na 2 uur viel het al op dat de rub al zwart werd en dus besloten om ze in te pakken. Is mijn conclussie juist dat de rub "verbrand" is door een te hoge temperatuur? Het betreft een rub met suiker.

Tevens ben ik benieuwd welke aluminiumfolie jullie gebruiken. Ik heb vanmorgen extra dikke van de AH gehaald, maar ik vind dit ietwat te smal om spareribs mee in te pakken. Ik zou voor een volgende keer graag een andere folie willen proberen.

Hopelijk zijn de ribs nog te redden!
 
Heb zelf van de Lidl BBQ folie in het bbq seizoen. Lekker dik en niet duur.

150nisnvoor 1e fase wel wat hoog. Mar wel heel stuk lager. Wat was de temperatuur toen je ze in ging pakken?
 
Maar is die folie ook lekker breed? Want AH heeft extra dikke aluminiumfolie voor oa. de bbq, maar deze is niet heel breed waardoor ik de ribs niet mega lekker kon inpakken.

Ik heb de ingepakte ribs weer teruggelegd met 150 graden en de schuifjes even dichtgedaan zodat hij zou afkoelen, maar tot mijn schrik 15 minuten laten stond de thermometer op 190 graden :o. Ik heb het schuifje nu 0,5cm openstaan en hij gaat niet lager dan 160 graden..
 
Ffkes een bak met ijs in je kamado zetten.
 
Zojuist uit de folie gehaald en het was lastig om het in 1 geheel met een tang naar de grill te verplaatsen. Ik gok dus lekker mals. Buitenkant nog steeds donker. Heb net de bbq saus gelakt en wacht nu tot deze mooi opgedroogd is.

Hoop dat ze alsnog smakelijk zijn.

IMG_4225.jpeg
 
Mooie sessie voor een eerste keer!
Waar meet je de temperatuur?
Met een goedkope IKEA thermometer op het rooster < €10,- kom je al een heel eind.
Boven de 150 graden wordt het spannend met de suikers.
Breed folie verkopen ze regelmatig bij Lidl en action.
Altijd bij Makro, Sligro, Hanos etc.
Beter 2 lagen dan 1 dikke.


Verstuurd vanaf mijn AC2003 met Tapatalk
 
@GekkeHenkie : met een thermometer als de IKEA Fantast kan je makkelijk en goedkoop de temperatuur op het rooster meten.
De dome temperatuur wijkt meestal af van de temperatuur op het rooster.
Alufolie van bijvoorbeeld 50 cm breed is ook online te koop. Normale dikte en 2 lagen heeft de voorkeur boven extra dik.
 
150 graden is erg heet. De taaie korst zal komen omdat de buitenkant van je ribben uitgedroogd zijn.
Suiker verbrand vanaf ongeveer 170graden.
Ik zie geen thermometer bij je rooster dus ik ga ervanuit dat je de domethermometer gebruikt hebt.
Bij 140 op de dome kan het bij het rooster wel een graad of 20/30 warmer zijn.

Als de temperatuur te hoog is. Een goede bak water of ijs erin zetten, of schuiven dicht wat af laten koelen en overnieuw beginnen.

Wat ook kan helpen tegen het taai worden is de ribben met een plantenspuit regelmatig nat sprayen met water appelsap of whisky totdat ze ingepakt worden.
 
Ik meet zelf de temperatuur op het rooster. Voor spareribs en ander klein/dun vlees gebruik ik de weber igrill 2.

Dan kan je makkelijk de temperatuur aflezen op je rooster.
Voor een volgende keer bij 20 a 10 graden voor de gewenste temperatuur al een beetje beginnen met knijpen( schuiven wat verder dicht) en niet te veel open doen. Dan moet de temperatuur redelijk stabiel te houden zijn.
 
Terug
Bovenaan Onderaan