- Berichten
- 257
Voor wie het nog niet wist, ik hou wel van lekker pittig zo nu en dan en kweek ook mijn eigen pepers thuis (niet moeilijk en levert een hoop bronmateriaal op voor rubs, sauzen enz. Sambal gebruik ik soms ook wel eens voor een lekkere marinade van het vlees. Niet te veel want je moet het proeven en het moet niet je keel wegbranden
Nu heeft mijn moeder mij een hele berg kookboeken nagelaten (en dan bedoel ik ook echt een hoop) maar eentje daarvan die heeft zij weer van haar moeder gehad (en is dus al erg oud) en dit was er eentje met Indonesische / aziatische recepten waaronder een flink hoofdstuk over sambal. Dit hoofstuk heb ik veel gebruikt in de afgelopen jaren. Ik wilde deze toch ook met jullie delen want geloof mij, allen zijn ze zeer de moeite waard. TIP: voor een aantal ingredienten heb je echt een toko in de omgeving nodig. Heb je deze niet dan even op internet kijken naar online shops eventueel. Ik heb het geluk dat om de hoek hier toko's, slager, groenteboer enz. zitten dus heb alles bij de hand hier
Ik heb de nederlandse taal waar nodig wat up to date gebracht maar sommige woorden staan best leuk er in
Ik breid deze nog uit want heb er nog veel meer.
Enjoy!
- Sambal Oelek (de standaard sambal waar andere sambal mee gemaakt wordt)
20 rode pepers
2 tl. zout
Bereiding:
Was en snijd de pepers in kleine stukjes, wrijf deze fijn met zout to teen brij. Je kunt ze ook fijnmalen in een vleesmolen / (keukenmachine). Wanneeer u deze sambal in een schoongewassen goed afsluitbaar potje in de koelkast et, kan dit vrij lang bewaard worden. Nog langer houdbaar is deze in de diepvries!
Sambal Trassie 1
20 rode spaanse pepers
1 tl zout
1 tl trassie
Bereiding
Verwerk de spaanse pepers zoals bij de sambal oelek en meng er de trassie doorheen
Sambal petis
10 spaanse pepers
1/2 tl zout
2 tl petis
Bereiding
Ook deze sambal wordt bereid als de sambal oelek maar u ment de petis er doorheen.
sambal katjang
50gr Pinda's (fijngestampt)
3 el olie
3 dl dikke santen
zout
3 el asemwater
kruiden
8 rode spaanse pepers
3 tenen knoflook
1 cm gember
4 sjalotjes
2 tl trassie
2tl bruine suiker
Bereiding
Fruit de fijngestampte kruiden in de olie. U voegt op laag vuur de santen er aan toe, terwijl je het mengsel doorroert. Wanneer de santen volledig is opgenomen, voegt u de pinda's en het zout toe. U zet het vuur iets hoger en u bakt de massa tot er olie uitvloeit. Vervolgens haal je de pan van het vuur en roer je het asemwater er door.
Sambal asem
1 el sambal oelek
2 tl asem
1 el bruine suiker
2 dl water
1 gesnipperde ui
1 tl zout
Bereiding
Kook de asem met de bruine suiker in water tot een dikke brui. Doe er de sambal oelek en de ui bij en laat dit mengsel nogmaals doorkoken. Zeef het mengsel en kook wat door de zeef heen gekomen is nogmaals.
Sambal Godok
2 el gesneden witte kool
1 el gesneden kouseband
1 el peteboontjes
200gr gepelde garnalen
1 gesnipperde ui
4 t knoflook
1 scheut laos
1 tl trassie
4 gepofte kerrienoten
2 el sambal oelek
1/2 el ketoembar
1/2 blaadje santen
1 djeroek poeroet schil
zout
olie
Bereiding
Kook de groente gaar en bak de uien. mnaak alle overige kruiden fijn. Voeg alle ingredienten bij de groente en laat het geheel koken tot het een dikke brij is geworden.
Sambal klappa
300gr geraspte kokos
3 spaanse pepers
1 tl zout
1 tl trassie
1 scheut laos
2 djeroek poeroet schillen
2 el olie
Bereiding
Braad de kruiden met de fijngestampte pepers en de geraspte kokos
(Sambal klappa kan ook op een andere manier worden bereid, wanneer je dezelfde ingredienten nodig hebt)
Braad de geraspte kokos lichtbruin, snijd alle ingredienten fijn en fruit deze behalve de djeroek poeroet. Pas op het laatst roert u de geraspte kokos en de djeroek poeroet door de andere ingredienten.)
Sambal boeboek kring
200 gr gedroogde garnalen (ebbie)
1 el sambal oelek
5 tenen knoflook
1 tl kentjoer
2 daron djeroek poeroet
1 tl trassie
zout
Bereiding
Rooster de gedroogde garnalen en stamp of maal deze fijn. ook de kruiden stamp je fijn. Waarna alle ingredienten vermengt worden. Dit is een droge sambal (KAN VOOR RUB GEBRUIKT WORDEN)
Sambal djeroek-nipis
3 djeroek-nipis
4 spaanse pepers
1 tl trassie
Bereiding
Was de djeroek goed, snijd deze vervolgens in schijfjes en pers deze uit. Bewaar de schillen. Stamp de pepers met trassie en djeroekschillen fijn en voeg het sap van de djeroek eraan toe.
sambal peteh
1/2 potje petehbonen
1 el sambal oelek
1 ui
4 tenen knoflook
1 scheut laos
1 stengel sereh (citroengras)
200gr. Vers gepelde garnalen
1 el trassiewater
1 el asemwater
1/8 blad santen
zout
olie
bereiding
Stamp en braad de kruiden behalve de sereh. Meng de sambal, trassie en asem door het mengesel. Wanneer u dit even hebt laten doorkoken, voegt u de petehbonen, de garnalen en de santen toe. Dit mengesl laat u doorkoken tot de olie boven komt.
Sambal badjak
2 grote uien
2 tenen knoflook
10 gemalen kemirienoten
6 spaanse pepers
1/2 stengel sereh
4 daon djeroek poeroet
2 daon salam
1 scheut laos
1 el suiker
2 el asemwater
1 el trassiewater
1 tl zout
santen
olie
Bereiding
De uien, spaanse pepers en de knoflook worden heel fijn gesneden en samen met de kruiden (uitgezonderd salam en djeroek poeroet) in olie aangebakken.Hierna voeg je het asemwater, het trassiewater en de daon saalm en djeroek poeroet toe. Laat het geheel even sudderen. Tenslotte wordt de santen toegevoegd. Dan alat je het mensel zo lang sudderen tot de olie eruit komt en de sambal bijna droog is. Af en toe wel even roeren.
Sambal van tomaten
5 rijpe toematen
1 ui
1 tl nootmuskaat
1/2 el peper
1 el sambal oelek
1/4 kopje azijn
zout
olie
Bereiding
Snijd de tomaten fijn. Braad de gestampte ui met nootmuskaat, peper en sambal. Voeg de azijn en de tomaten toe en laat het geheel opkoken tot een dikke saus.
(ben aan het kijken of ik hier iets met een spicy bbq saus kan creeren).
Sambal Ebbie
200gr. Ebbie
1 rode ui
e el asemwater
olie
kruiden
5 kemiri noten
1 tl trassie
1 stengel goela djawa
2 daon djeroek poeroet
1 el sambal oelek
bereiding
Braad de ui met de ebbie in olie. Voeg het asemwater en alle overige ingredienten toe en laat het geheel doorkoken tot het droog begint te worden.
Sambal Trassie 2
30 spaanse pepers
2 grote uien
2 tl trassie
1 1/2 tl zout
olie
Bereiding:
De fijngesneden pepers worden met de trassie vermengd en in olie aangebakken. Aan dit mengsel worden de fijngesnipperde uien en het zout toegevoegd. Het geheel wordt goed doorbakken.
Sambal oedang kiong
1 ui
5 tenen knoflook
200 gr. gedroogde garnalen
2 daon djeroek poeroet
2 spaanse pepers
1 tl trassie
1 scheut laos
1/2 stengel sereh
1 tl zout
1 tl suiker
1 el asemwater
1-2 kopjes santen
olie
Bereiding
Week of wel de garnalen. De uien, knoflook en pepers worden fijngemaakt en met de diverse kruiden behalve de djeroek poeroet, in olie aangebakken. Hierna worden djeroek poeroet en asemwater toegevoegd., waarna het gerecht even moet sudderen. nu worden de garnalen en de santen toegevoegd. en zo lang omgeroerd, totdat de garnalen gaarr zijn en de sambal een rode kleur heeft aangenomen.
Sambal djelenta
6 groene spaanse pepers
6 rode spaanse pepers
1 tl trassie
zout
1/2 dl water
boter
2 el kokosolie
bereiding
De zeer fijngesneden spaanse pepers worden gebraden in de olie. Vervolgens worden ze fijn gestampt of gemalen met zout en trassie. Daan gaan ze opnieuw in de olie. Voeg wat water toe en laat dit mengesl doorbraden.
Sambal Prei
1 prei
1 rode ui
1 el sambal oelek
4 kemirienoten
2 el citroensap
bBereiding
Snijd de prei heel fijn en kneed deze fijn met zout. Stamp kemirienoten en uien fijn en kook ze met santen, sambal en citroensap. Meng alles door elkaar en kook de massa tot deze droog is.
Sambal kool
250gr. Kool
2 uien
6 tenen knoflook
2 el sambal oelek
4cm sereh
1 scheut laos
1 tl zout
2 kopjes santen
olie
Bereiding
Zowel de uien als de knoflook worden fijngesneden en met de sambal en de kruiden aangebakken. De in kleine reepjes gesneden kool wordt nu toegevoegd en meegebakken tot deze half gaar is. Dan voeg je de santen toe en laat je het geheel met de deksel op de pan gaar stoven. Om het gerecht te verfijnen kun je eventueel enkele verse garnalen en wat citroensap er door mengen
Sambal katjang Pandjang
200 gr. katjang pandjang
2 tenen knoflook
2 rode uien
1 el sambal oelek
1 scheut laos
1 tl trassie
santen
zout
olie
Bereiding:
Stamp uien en kruiden fijn en braad deze. Kook de katjang pandjang bijna gaar, snijd deze eventueel wat fijner en voeg deze toe aan de uien. Doe ook de santen erbij en laat alles opkoken tot de olie boven komt.
Sambal serdadoe
10 rode spaanse pepers
2 uien
2 el ketjap
2 el olie
zout
Bereiding
Snijd de pepers en de uien heel fijn, bak deze in de olie tot een smeuig geheel. Doe dit in een schaal en giet er wat ketjap over
Nu zijn er nog een hele berg met sambals, maar die zijn varianten hierop. Ik denk dat je met de varianten hierboven aardig uit de voeten kunt.
Wat mijn eigen spicy bbq saus betreft gebaseerd op een van de recepten hierboven, wordt vervolgd!
Nu heeft mijn moeder mij een hele berg kookboeken nagelaten (en dan bedoel ik ook echt een hoop) maar eentje daarvan die heeft zij weer van haar moeder gehad (en is dus al erg oud) en dit was er eentje met Indonesische / aziatische recepten waaronder een flink hoofdstuk over sambal. Dit hoofstuk heb ik veel gebruikt in de afgelopen jaren. Ik wilde deze toch ook met jullie delen want geloof mij, allen zijn ze zeer de moeite waard. TIP: voor een aantal ingredienten heb je echt een toko in de omgeving nodig. Heb je deze niet dan even op internet kijken naar online shops eventueel. Ik heb het geluk dat om de hoek hier toko's, slager, groenteboer enz. zitten dus heb alles bij de hand hier
Ik heb de nederlandse taal waar nodig wat up to date gebracht maar sommige woorden staan best leuk er in

Enjoy!
- Sambal Oelek (de standaard sambal waar andere sambal mee gemaakt wordt)
20 rode pepers
2 tl. zout
Bereiding:
Was en snijd de pepers in kleine stukjes, wrijf deze fijn met zout to teen brij. Je kunt ze ook fijnmalen in een vleesmolen / (keukenmachine). Wanneeer u deze sambal in een schoongewassen goed afsluitbaar potje in de koelkast et, kan dit vrij lang bewaard worden. Nog langer houdbaar is deze in de diepvries!
Sambal Trassie 1
20 rode spaanse pepers
1 tl zout
1 tl trassie
Bereiding
Verwerk de spaanse pepers zoals bij de sambal oelek en meng er de trassie doorheen
Sambal petis
10 spaanse pepers
1/2 tl zout
2 tl petis
Bereiding
Ook deze sambal wordt bereid als de sambal oelek maar u ment de petis er doorheen.
sambal katjang
50gr Pinda's (fijngestampt)
3 el olie
3 dl dikke santen
zout
3 el asemwater
kruiden
8 rode spaanse pepers
3 tenen knoflook
1 cm gember
4 sjalotjes
2 tl trassie
2tl bruine suiker
Bereiding
Fruit de fijngestampte kruiden in de olie. U voegt op laag vuur de santen er aan toe, terwijl je het mengsel doorroert. Wanneer de santen volledig is opgenomen, voegt u de pinda's en het zout toe. U zet het vuur iets hoger en u bakt de massa tot er olie uitvloeit. Vervolgens haal je de pan van het vuur en roer je het asemwater er door.
Sambal asem
1 el sambal oelek
2 tl asem
1 el bruine suiker
2 dl water
1 gesnipperde ui
1 tl zout
Bereiding
Kook de asem met de bruine suiker in water tot een dikke brui. Doe er de sambal oelek en de ui bij en laat dit mengsel nogmaals doorkoken. Zeef het mengsel en kook wat door de zeef heen gekomen is nogmaals.
Sambal Godok
2 el gesneden witte kool
1 el gesneden kouseband
1 el peteboontjes
200gr gepelde garnalen
1 gesnipperde ui
4 t knoflook
1 scheut laos
1 tl trassie
4 gepofte kerrienoten
2 el sambal oelek
1/2 el ketoembar
1/2 blaadje santen
1 djeroek poeroet schil
zout
olie
Bereiding
Kook de groente gaar en bak de uien. mnaak alle overige kruiden fijn. Voeg alle ingredienten bij de groente en laat het geheel koken tot het een dikke brij is geworden.
Sambal klappa
300gr geraspte kokos
3 spaanse pepers
1 tl zout
1 tl trassie
1 scheut laos
2 djeroek poeroet schillen
2 el olie
Bereiding
Braad de kruiden met de fijngestampte pepers en de geraspte kokos
(Sambal klappa kan ook op een andere manier worden bereid, wanneer je dezelfde ingredienten nodig hebt)
Braad de geraspte kokos lichtbruin, snijd alle ingredienten fijn en fruit deze behalve de djeroek poeroet. Pas op het laatst roert u de geraspte kokos en de djeroek poeroet door de andere ingredienten.)
Sambal boeboek kring
200 gr gedroogde garnalen (ebbie)
1 el sambal oelek
5 tenen knoflook
1 tl kentjoer
2 daron djeroek poeroet
1 tl trassie
zout
Bereiding
Rooster de gedroogde garnalen en stamp of maal deze fijn. ook de kruiden stamp je fijn. Waarna alle ingredienten vermengt worden. Dit is een droge sambal (KAN VOOR RUB GEBRUIKT WORDEN)
Sambal djeroek-nipis
3 djeroek-nipis
4 spaanse pepers
1 tl trassie
Bereiding
Was de djeroek goed, snijd deze vervolgens in schijfjes en pers deze uit. Bewaar de schillen. Stamp de pepers met trassie en djeroekschillen fijn en voeg het sap van de djeroek eraan toe.
sambal peteh
1/2 potje petehbonen
1 el sambal oelek
1 ui
4 tenen knoflook
1 scheut laos
1 stengel sereh (citroengras)
200gr. Vers gepelde garnalen
1 el trassiewater
1 el asemwater
1/8 blad santen
zout
olie
bereiding
Stamp en braad de kruiden behalve de sereh. Meng de sambal, trassie en asem door het mengesel. Wanneer u dit even hebt laten doorkoken, voegt u de petehbonen, de garnalen en de santen toe. Dit mengesl laat u doorkoken tot de olie boven komt.
Sambal badjak
2 grote uien
2 tenen knoflook
10 gemalen kemirienoten
6 spaanse pepers
1/2 stengel sereh
4 daon djeroek poeroet
2 daon salam
1 scheut laos
1 el suiker
2 el asemwater
1 el trassiewater
1 tl zout
santen
olie
Bereiding
De uien, spaanse pepers en de knoflook worden heel fijn gesneden en samen met de kruiden (uitgezonderd salam en djeroek poeroet) in olie aangebakken.Hierna voeg je het asemwater, het trassiewater en de daon saalm en djeroek poeroet toe. Laat het geheel even sudderen. Tenslotte wordt de santen toegevoegd. Dan alat je het mensel zo lang sudderen tot de olie eruit komt en de sambal bijna droog is. Af en toe wel even roeren.
Sambal van tomaten
5 rijpe toematen
1 ui
1 tl nootmuskaat
1/2 el peper
1 el sambal oelek
1/4 kopje azijn
zout
olie
Bereiding
Snijd de tomaten fijn. Braad de gestampte ui met nootmuskaat, peper en sambal. Voeg de azijn en de tomaten toe en laat het geheel opkoken tot een dikke saus.
(ben aan het kijken of ik hier iets met een spicy bbq saus kan creeren).
Sambal Ebbie
200gr. Ebbie
1 rode ui
e el asemwater
olie
kruiden
5 kemiri noten
1 tl trassie
1 stengel goela djawa
2 daon djeroek poeroet
1 el sambal oelek
bereiding
Braad de ui met de ebbie in olie. Voeg het asemwater en alle overige ingredienten toe en laat het geheel doorkoken tot het droog begint te worden.
Sambal Trassie 2
30 spaanse pepers
2 grote uien
2 tl trassie
1 1/2 tl zout
olie
Bereiding:
De fijngesneden pepers worden met de trassie vermengd en in olie aangebakken. Aan dit mengsel worden de fijngesnipperde uien en het zout toegevoegd. Het geheel wordt goed doorbakken.
Sambal oedang kiong
1 ui
5 tenen knoflook
200 gr. gedroogde garnalen
2 daon djeroek poeroet
2 spaanse pepers
1 tl trassie
1 scheut laos
1/2 stengel sereh
1 tl zout
1 tl suiker
1 el asemwater
1-2 kopjes santen
olie
Bereiding
Week of wel de garnalen. De uien, knoflook en pepers worden fijngemaakt en met de diverse kruiden behalve de djeroek poeroet, in olie aangebakken. Hierna worden djeroek poeroet en asemwater toegevoegd., waarna het gerecht even moet sudderen. nu worden de garnalen en de santen toegevoegd. en zo lang omgeroerd, totdat de garnalen gaarr zijn en de sambal een rode kleur heeft aangenomen.
Sambal djelenta
6 groene spaanse pepers
6 rode spaanse pepers
1 tl trassie
zout
1/2 dl water
boter
2 el kokosolie
bereiding
De zeer fijngesneden spaanse pepers worden gebraden in de olie. Vervolgens worden ze fijn gestampt of gemalen met zout en trassie. Daan gaan ze opnieuw in de olie. Voeg wat water toe en laat dit mengesl doorbraden.
Sambal Prei
1 prei
1 rode ui
1 el sambal oelek
4 kemirienoten
2 el citroensap
bBereiding
Snijd de prei heel fijn en kneed deze fijn met zout. Stamp kemirienoten en uien fijn en kook ze met santen, sambal en citroensap. Meng alles door elkaar en kook de massa tot deze droog is.
Sambal kool
250gr. Kool
2 uien
6 tenen knoflook
2 el sambal oelek
4cm sereh
1 scheut laos
1 tl zout
2 kopjes santen
olie
Bereiding
Zowel de uien als de knoflook worden fijngesneden en met de sambal en de kruiden aangebakken. De in kleine reepjes gesneden kool wordt nu toegevoegd en meegebakken tot deze half gaar is. Dan voeg je de santen toe en laat je het geheel met de deksel op de pan gaar stoven. Om het gerecht te verfijnen kun je eventueel enkele verse garnalen en wat citroensap er door mengen
Sambal katjang Pandjang
200 gr. katjang pandjang
2 tenen knoflook
2 rode uien
1 el sambal oelek
1 scheut laos
1 tl trassie
santen
zout
olie
Bereiding:
Stamp uien en kruiden fijn en braad deze. Kook de katjang pandjang bijna gaar, snijd deze eventueel wat fijner en voeg deze toe aan de uien. Doe ook de santen erbij en laat alles opkoken tot de olie boven komt.
Sambal serdadoe
10 rode spaanse pepers
2 uien
2 el ketjap
2 el olie
zout
Bereiding
Snijd de pepers en de uien heel fijn, bak deze in de olie tot een smeuig geheel. Doe dit in een schaal en giet er wat ketjap over
Nu zijn er nog een hele berg met sambals, maar die zijn varianten hierop. Ik denk dat je met de varianten hierboven aardig uit de voeten kunt.
Wat mijn eigen spicy bbq saus betreft gebaseerd op een van de recepten hierboven, wordt vervolgd!